Strandgata (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Strandgata. Meyergården med tobakksforretningen hadde adresse Lille Strandgate 4.
Foto: Ukjent / Riksantikvaren (1905).
Motiv fra Strandgata i Oslo sentrum høsten 2014, da det var omfattende vegarbeider i deler av gata.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

Strandgata i Oslo sentrum går fra Børsen i Tollbugata til Jernbanetorget, eventuelt til Nygata avhengig av hvordan man definerer gateløpet.

Gata var opprinnelig lenger, fra Rådhusgata til Nygata, men ble gradvis kortere etterhvert som området ble endra. I alle praktiske henseende møter den Fred. Olsens gate ved Jernbanetorget og stopper der, men strengt tatt er den definert som den østlige av to gater i samme gateløp langs Jernbanetorget. Den ble anlagt omkring 1700 som den nederste av tre nye gater i Kvadraturen. Den fikk navnet Lille Strandgate, mens parallellgata på overside het Store Strandgate. I 1934 skifta Store Strandgate navn til Fred. Olsens gate, og Lille Strandgate ble samme år til Strandgata. Dette henger sammen med at Strandgaten i Pipervika ble bortregulert i forbindelse med bygging av Oslo rådhus, slik at gatenavnet ble ledig.

Se også Lille Strandgate i Christiania omkring 1800.

Eiendommer

Det er få eiendommer med adresse til Strandgata. Parkeringshuset med hovedadresse Fred. Olsens gate 6 har også adressa Strandgata 19. Det ligger i denne delen av bygget noen forretninger. Strandgata 5 er bygd sammen med Tollbugata 1B, Fred. Olsen & Co.s kontorbygning. Fram til 1919 hadde Hotel Løven adresse Lille Strandgate 1-3a, men Den Norske Amerikalinjes nybygg fikk adresse Jernbanetorget.

I tabellen har vi tatt med historiske adresser til Strandgata (Lille Strandgate). Bare nummer 5 og 19 er eksisterende adresser. Dagens nummerering stemmer dårlig overens med den historiske, slik at nr. 1-3 ligger nordøst for nr. 5 og 19, ikke sørvest for dem slik man kunne forvente.

Nr. Oppført Navn/beskrivelse Historie Bilde
1 Hotell Løven på nr. 1 og 3 til 1919, deretter bygget til Den Norske Amerikalinje med adresse til Jernbanetorget.
2 Park Paléhaven
3 Hotell Løven på nr. 1 og 3 til 1919, deretter bygget til Den Norske Amerikalinje med adresse til Jernbanetorget.
4 Tidligere Meyergården fra siste halvdel av 1700-tallet, revet tidlig på 1900-tallet, nå under Østbanestasjonen.
5 Bygd sammen med Tollbugata 1b. Kontorer for Fred. Olsen & Co., brukes sammen med nabobygningen Treschowgården, adr. Fred. Olsens gate 2. Tollbugata 1B i Oslo.JPG
6
7 Her sto Byens Civile Sygehus fra 1808 til 1851. Eiendommen er nå del av Jernbanetorget.
8 Tidligere kjeglebane, nå under Østbanestasjonen.
10 Tidligere Glasmagazinet, lagerbygning for glassverkene oppført 1786 og revet omkring 1850 for bygging av Østbanestasjonen.
19 Parkeringshus Samme bygning som dagens Fred. Olsens gate 6. Tidligere sto Paleet her.

Kilder


Koordinater: 59.9102969° N 10.7497452° Ø