Vestre gravlund (Oslo)

Vestre gravlund er en av Oslos gravlunder. Den ble innviet 30. september 1902, og har siden blitt utvida en rekke ganger fram til 1980. Opprinnelig ble den anlagt på eiendommene til gårdene Volvat, Møllerløkken og Nedre Borgen. Med et areal på 243 dekar er den landets største gravlund. Den må ikke forveksles med Vestre Aker kirkegård.

Vestre gravlund i Oslo er Norges største gravlund.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)
Kapellet på Vestre gravlund i Oslo.
Det finnes ca. 100 britiske krigsgraver på Vestre gravlund i Oslo, i tillegg til krigsgraver fra flere andre land.
Einar Gerhardsens gravminne på Vestre gravlund
Martin Linges gravminne på Vestre gravlund
Anne Cath. Vestlys gravminne på Vestre gravlund
Fil:Gunnar Sønsteby gravminne.jpg
Gunnar Sønstebys gravminne på Vestre gravlund

Kapellene

Gravkapellet i midten av gravlunden er tegnet av H.C. Dahl og ble innviet i 1902. Det er reist i granitt og kleberstein. Glassmaleriet av Odmund Kristiansen ble installert i 1970. Foran kapellet finner man et område der det er mer plass mellom gravminnene, og som tradisjonelt har blitt sett på som mer "eksklusivt". Ved Vestre gravlund er det også to kapeller tilknyttet Vestre Krematorium (Gamle kapell og Nye kapell), som ligger på gravlunden nær Borgen t-banestasjon, på den nordlige delen. Krematoriet ble nedlagt i 2009, etter 100 års drift. Første kremasjon fant sted i 1909, og totalt 170318 kremasjoner ble foretatt i de 100 årene. Fridtjof Nansen er blant de som ble kremert her (han er imidlertid gravlagt i privatgrav på Polhøgda, og ikke på Vestre gravlund).

Spesielle felt

Det norske misjonsselskap og Frelsesarmeen er blant organisasjonene som har egne felt på gravlunden. Urnelunden på den såkalte Volvathaugen samler en rekke gravminner i kupert og naturlig terreng.

Krigskirkegården

Det er en internasjonal krigskirkegård på gravlunden, der borgere fra Sovjetunionen, Nederland, Polen, Danmark, Sverige og Norge er stedt til hvile. I et eget felt finnes det også rundt 100 britiske krigsgraver. USA, Frankrike, Jugoslavia og Storbritannia har i tillegg reist monumenter til minne om falne.

Kjente personer

Blant kjente personer som er stedt til hvile på Vestre gravlund er:

Litteratur