Forbryteralbum

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Forbryteralbum fra Oslo-politiet i perioden 1901-1902.
Foto: Oslo politikammer/Justismuseet

Forbryteralbum er historiske fotoalbum som inneholder portretter av personer som var registrert av politiet som følge av arrestasjon eller fengsling. I Norge er de gjenstående gamle forbryteralbumene hovedsakelig fra Oslo-politiet, hvor de første portrettene ble tatt på 1860-tallet,

Bakgrunn

Forbryteralbumene tilknyttet Botsfengselet var store lærinnbundet bøker med i underkant av 1000 bilder

15. januar 1866 skrev politimester Carl Michelet i Kristiania til sin stiftamtmann, og anmodet om samtykke til å fotografere de varetekts- og straffanger som politikammeret fant fornødent. Bakgrunnen var, ifølge politimesteren, den stadig stigende nødvendighet av at politiet ble satt i stand til å føre en virksom kontroll med den mengde løslatte straffanger som tok opphold i Kristiania og nærmeste omegn. Fotografering av de mest sannsynlige tilbakefallsforbrytere ville raskt gjøre hele politikorpset kjent med deres utseende, og dermed være et kriminalitetsforebyggende tiltak som ville spare samfunnet for betydelige utgifter. Politimesteren nevnte i en nærmere redegjørelse 21. mars at det burde tas minst seks bilder av hver.

Stiftamtmannen og dernest Justisdepartementet ga sitt samtykke, og allerede i mai samme året tok fotograf Johan. L. Lange de første fangebildene for Kristiania politikammer. Fotoalbum kjøpte man i midten av juni hos bokbinder Jøns. Ytterligere to album ble innkjøpt både i 1880 og i 1886. Fotograf Lange døde imidlertid allerede høsten 1866, og Daniel Georg Nyblinn overtok som politiets fotograf. Nyblinn, eller Nyblin som navnet senere ble skrevet, fortsatte som politiets fotograf like til sin død i 1910.

Kristiania-politiet

6. april 1867 kom en kongelig resolusjon som påla Kristianiapolitiet å ha et fotografikartotek over farlige forbrytere som hadde tilhold i Kristiania, enten de var på frifot eller satt inn. Kristiania-politiet ble således omorganisert, og Opdagelsesavdelingen ble skilt ut som egen avdeling. Dette ble starten på kriminalpolitiet i Norge. Den første Opdagelsesavdelingen bestod av en politifullmektig og åtte opdagelsesbetjenter.

Resolusjonen medførte en standardisert fotograferingsprosedyre, og resulterte bl.a. i de forbryteralbum som beskrives i denne artikkelen. Den første opdagelsessjefen, Balthazar Oskar Garben (f. 1839) ble utnevnt i 1878. 6 år senere, i 1884, tok den profilerte Ove Mossin over sjefsrollen, og snart etter begynte avdelingen med publisering og distribusjon av Polititidende til norske politistasjoner, som viste arrestasjoner, etterlysninger og bilder på samme måte som allerede var kjent i resten av Europa. I 1937 skiftet avdelingen navn til Kriminalavdelingen.

Riksarkivets samlinger

Da Botsfengslet avleverte sitt arkiv til Riksarkivet i 1986 viste det seg også å inneholde en samling på anslagsvis 8.000 - 9.000 foto portretter av fanger. Senere har det kommet til flere tusen portretter. Arkivet hadde da i mange år ligget i kjelleren under Oslo kretsfengsel i Åkebergveien. De eldste fotografiene er av fanger som sonet på Botsfengslet tidlig i 1850- årene, de yngste er fra 1947. I løpet av disse nesten hundre år passerte henimot 25.000 fanger fengslet, slik at samlingen følgelig neppe omfatter mer enn ca. halvparten av klientellet. Halvparten av bildene fyller 47 album og dekker årene 1851-1929. Disse er i det store og hele meget godt bevart. Den andre halvparten, som dekker perioden 1934-1947, er limt opp på små papprammer. Disse fotografiene var til dels sterkt skadet av fukt og muggangrep. Mange av dem var på det nærmeste utvisket, og mange hadde klebet seg sammen.

For årene 1929-1934 finnes det ingen bilder, og disse må antas å ha gått tapt. Det er naturlig å anta at den fotosamlingen vi her har med å gjøre er bygd opp av de eksemplarer som Botsfengslet gjennom årene mottok fra Oslo politikammer, og kanskje etter hvert i tillegg et og annet fotografi fra andre politikamre.

Fotografering

Den første tiden

De første årene var det profesjonelle fotografer som tok portrettene til forbryteralbumene. Dette gjaldt alle politikammer som tok portretter. På mindre steder kunne det hende at fotografen tok med sitt utstyr til arresten, og tok portrettet der, f.eks. ute i bakgården. I perioden 1850 til 1870-årene i Kristiania ble fangene fotografert ved bruk av den tidens vanlige portrett-teknikk. Man fikk mulig til å pynte litt på seg, ble satt i en fin stol, og montasje-bakgrunner ble brukt. I mindre byer hvor fotografering av arrestanter ikke var obligatorisk, kunne denne framgangsmåten ble fulgt også inn på 1890-tallet.

Det vanlige scenario på politikammer i Norge den første tiden var at fangen ble avbildet i fengslene, eller i studio hos en privat fotograf. Det kunne også være at tilfeldige rom ble brukt, eller ute i bakgården i varetektsfengselet. I Kristiania hadde Daniel Georg Nyblin studio, fram til 1875 på hjørnet av Skippergata og Karl Johans gate, og, fra 1875Karl XIIs gate. Dit transporterte politiet utvalgte fanger til fotografering, i mange år.

I mars 1866 ble det rapportert at politiet antok at man framover ville ha behov for fotografering av ca 250 fanger i året, med 6 bildekopier på hver. Samtidig ble det rapportert at fram til mars 1866 hadde man tatt bilde av 215 forbrytere, både arrestanter og straffefanger.[1]

Utvelgelse

Utvelgelsen av hvilke fanger som skulle fotograferes var basert på skjønn ift. mandatet fra Justisdepartementet i 1867, men rettet seg mot "farlige" personer i Kristiania. Politimesteren uttalte i 1867:

Med Hensyn til de Personer, som ere fotograferede, er det befulgt som Regel, at alle, der have været underkastede Varetægtsarrest i noget længere Tid, og som enten tiligere have været straffede, eller om hvem man formodede, at de vilde fremture paa Forbryderbanen, ere blevne aftagne. Foruden disse er et temmelig betydelig Antall Fæstnings- og Tugthusfanger portretterede, og man har da valgt saadanne, som skulle udgaa af Strafanstalterne i den nærmeste Fremtid og som paa Grund af deres Færd forinden Indsættelsen og i Strafanstalten kunde formode at ville falde tilbage til sit Forbryderliv.[2]

Mao. man fotograferte de fanger som politiet trodde de ville ha med å gjøre igjen på et senere tidspunkt.

Straffeanstalten

På slutten av 1800-tallet ble det også satt opp studio på Akershus straffeanstalt, som følge av direktiv fra politiledelsen om at alle straffefanger skulle fotograferes før løslatelse eller utskriving. Dette medførte at de fleste fotograferinger av forbrytere i Kristiania på den tiden ble utført ved straffeanstalten. Fotograferingen ble også her utført av Nyblin. Et fåtall arrestanter ble likevel fremdeles transportert til Nyblins studio i Skippergata eller Karl XII gate, hvis det var behov for fotografering utenom eventuell fengsling. På et senere tidspunkt, på begynnelsen av 1900-tallet, ble det også satt opp et atelier[3]Botsfengselet for fotografering.

Kvinnelige forbrytere

Kvinner som måtte sone fengselsdommer ble i Kristiania innsatt på tukthuset i Storgata 32, som da var en blanding av tvangsarbeidsanstalt og fengsel. Ved resolusjon av 29. juni 1881 ble det bestemt at "Christiania Tugthus fremtidig skal være en Anstalt til Optagelse af Kvindefanger fra hele Riget", mao. det første rene kvinnefengslet i Norge. I 1885 ble en endring av straffefullbyrdelse gjennomført i Norge, og begrep som tukthus og slaveri forsvant, som medførte at kvinnefengselet ble endret til "Straffeanstalten for Kvinder i Christiania". I 1900 ble det en ny endring til "Landsfengslet for Kvinder".

I denne perioden ble fotografering av kvinnelige arrestanter og løslatte forbrytere håndtert som de mannlige. Det var ikke mange kvinner som ble fotografert i perioden, og de fleste som politiet ønsket å ivareta identifisering av, ble fotografert ved arrestasjon. Et atelier på kvinnefengslet kom ikke før begynnelsen av 1900-tallet, og for kvinner som skulle fotograferes ved løslatelse før dette, ble transportert til Nyblins studio. Atelieret som kom ved kvinnefengslet rundt 1901, brukte ikke speilteknikken.

Prostitusjon

En del av kvinnene som er fotograferte finnes i sedelighetsalbumene. Alle prostituerte måtte være registrert med bilde og personalia i politiets register, og oppsøke politilegen for jevnlig kontroll. Den prostituerte hadde selv ansvar for å gå til fotografen for så å avlevere portrettet til politiet, slik at bildene kunne ha forskjellig format og fotograf. Hovedformålet med reglementeringen var bekjempelse av kjønnssykdommer. Sedlighetsalbumet skulle bidra til å holde kontroll over de prostituerte og bidra til å identifisere eventuelle smittebærere. Dersom de ble påvist kjønnssykdom hos en prostituert kunne politiet få henne tvangsinnlagt.

Om kvinnene gikk ut av yrket f.eks. gjennom giftemål kunne de kreve bildet sitt tilbake. I noen tilfeller krevde familien bildet tilbake når den prostituerte døde. Når bilder ble tatt ut av albumet noterte politiet ofte opplysninger om den prostituerte der bildet hadde stått. F.eks. "...gift med N.N", "...reist til Amerika." eller dødsdato og dødsårsak.[4]

Speilteknikk

1890-tallet begynte også en trend fra de større utenlandske byene å benytte et speil for å fange fangens sideprofil på samme eksponering. Dette ble også implementert i Norge. Ved Nyblins atelier i Kristiania, samt i Botsfengselet, ble det på midten av 1890-tallet satt på et speil, som del av den faste fotografi-installasjonen hans. Et par år etter, ca. 1897, ble dette også satt opp på atelieret ved Akershus straffeanstalt. Ved mindre politkammer andre steder i landet ble sidespeil også brukt, men det kunne være at den avbildede måtte holde dette selv på skulderen ved avfotografering.

Produksjon

Fotoatelieret ved Signalementskontoret, 1906

Fotografering i Kristiania ble gjort i Nyblins atelier i Skippergaten (til 1875), Karl XII gate (fra 1875) og straffeanstalten på Akershus festning. For straffeanstalten ble eksponeringsplatene etter fotografering transportert til Nyblins studio i byen. Platene ble fremkallet, og bilder ble produsert. I begynnelsen ble det bestilt 6 kopier av hver fotografering, som ble returnert til Opdagelsesavdelingen og Signalementskontoret i Møllergata 19. De første årene ble kopiene produsert på visittkort-formen, som ble satt i lommer i fotoalbum, men etter hvert kun på papir. Deretter ble bildene katalogisert, distribuert til politikammer eller fengsler i byen, klistret inn i forbryteralbum. Det fantes flere sett av forbryteralbumene, sannsynligvis hos av de forskjellige politikammer og fengsler.

Bildene som ble tatt ved fengslene og arresten kom inn til Opdagelsesavdelingen til forskjellige tider, slik at katalogisering av bildene ikke ble i strikt kronologisk rekkefølge. I tillegg ble bildene ikke alltid limt inn i albumene i (katalogisert) nummerrekkefølge, da dette var avhengig både av når bildene kom inn, men også når albumene var tilgjengelig hos Opdagelsesavdelingen for oppdatering. Tabellen nederst i artikkelen kan brukes til sporing av de fleste bilder til albumene hos Kristiania-politiet.

Andre album

Ved politistasjoner i andre norske byer, som f.eks. Trondheim, Tønsberg, Kristiansand, Bergen og Hokksund, ble det også vedlikehold forbryteralbum av fotograferte arrestanter ved byens politistasjon. Bilder fra disse byene ble kun sendt inn til Møllergata på forespørsel fra Opdagelsesavdelingen når det f.eks. skulle utsendes nasjonale etterlysninger, eller når det lokale politikammeret ønsket en identifisering av vedkommende. Bildene som Opdagelsesavdelingen mottok fra byer utenfor Kristiania ble organisert i egne album.

Det var også egne album for sedelighetsforbrytelser, hvor også prostituerte i Kristiania var avbildet. Prostitusjon var ulovlig, men akseptert så lenge politiets reglement ble fulgt, og et av disse kravene var avfotografering. De prostituerte, eller deres familie, hadde lov til å få bildet fjernet når de hadde sluttet i yrket, alternativt etter død. Dette er illustrert ved at sedelighetsalbumet i dag har mange tomme bilde-plasser.

Signalementskontoret

Signalementskontoret i 1911

Rundt 1900 hadde mange av de større byene i Europa allerede i en periode benyttet Bertillon-systemet til identifisering og registrering av arrestanter og forbrytere. Systemet tok for seg flere målemetoder av kropp og hode, samt fotografering, for å effektivt kunne gjenkjenne personer. I tillegg hadde registrering og identifisering av fingeravtrykk begynt å bli etablert. Anders Daae, direktør ved Botsfengselet, dro på Bertillon-kurs i Paris i 1899, og kom hjem med intensjon om å innføre en organisert og sentralisert identifisering også i Norge.

Det hadde vært betydelige kostnader med fotografering for politiet i Kristiania, spesielt med transportering, og i 1905 ble det så satt opp[5] et atelier i 2. etasje i Møllergata 19, hvor Opdagelsesavdelingen hadde kontor. Dette frigjorde tid for politiet, kuttet kostnader, og øket kapasitet til fotografering. Framkallingen og kopiering på fotokort og bilder, ble fremdeles gjort av Daniel Georg Nyblin. 1. januar 1906 ble så Opdagelsesavdelingen formelt omorganisert ved at fotografering og identifisering ble flyttet til et nytt Signalementskontor (senere kalt Identifiseringscentralen), underlagt Opdagelsesavdelingen, med lokaler i de eksisterende rom hvor fotoatelieret allerede var satt opp. En politibetjent, Waldemar Hansen, og overkonstabel fikk ansvaret for registrering av kroppsmål og fingeravtrykk av alle arresterte, samt fotografering av utvalgte. Det ble satt av penger til innkjøp av fotoutstyr, og spesiallagede fotoapparat og utstyr ble innført ved kontoret. På dette tidspunktet gikk man bort fra speilteknikken, og tok istedenfor to bilder av hver arrestant, front og profil. Det ble produsert flere bildekopier som ble katalogisert i flere forbryteralbum, men også fotografikort hvor signalement ble påført på baksiden, slik at politiet kunne ha med seg disse ut på gatene f.eks. ifm. etterlysninger. Fotografering ved straffeanstalten fortsatte likevel helt fram til rundt 1920, hvor man avbildet fanger ved løslatelse vha. speilteknikk.

Etter hvert fikk Waldemar Hansen opplæring av Nyblin til å utføre fotografering og framkalling, slik at politiet ble selvforsynt i hele livssyklusen av forbryteridentifisering.

Nummerering

Graf over koblingen mellom år og bilde-nummerering

For portretter som ble tatt i regi av Kristiania politikammer så ble portrettene nummerert fortløpende ved katalogisering. Friedrich Wilhelm Priess og Knud Fredrik Christian Simonsen hadde blitt henrettet i 1864, og var de mest profilerte avbildede forbrytere som politiet hadde ved opprettelse av det første forbryteralbumet i 1866, så de fikk æren av å bli de første bildene i det første albumet. Den arresterte konen til Priess var også inkludert. Bildene i det første forbryteralbumet ble således satt sammen med mange portretter som var tatt år i forveien, og ikke nødvendigvis i kronologisk rekkefølge. Nummereringen til bildene reflekterte katalogiseringen, og rekkefølgen som bildene ble satt i album.

Katalognummeret ble påskrevet med hånd på selve bildekopiene, hvoretter de ble innsatt i de albumene, som på det tidspunktet var tilgjengelig hos Opdagelsesavdelingen. Tilgjengeligheten, eller mangelen på den, medførte også at grupper av bilder ble limt inn i album utenfor sekvens. I noen album er det også en nummerering innenfor det faktiske albumet, som kunne være nyttig siden katalognumrene ikke nødvendigvis var i sekvens.

I perioden 1880-1894 ble det produsert ca. 200 portretter i året, mens dette øket til ca 500 bilder i året fram til 1910, hvoretter frekvensen igjen ble redusert. En omtrentlig kobling mellom datering av fotografering og katalogiseringsnummer er vist i grafen Graf - forbryterbildenummer mot år.jpg

Type portretter

Datering av fangeportrettene kan i de fleste tilfeller utledes omtrentlig. Datering kan gjøres basert på type portrett, nummereringen som er påskrevet bilder tatt i Kristiania, den håndskrevne tilleggsinformasjonen, samt eventuelt samtidig informasjon i aviser/tidsskrift. For tilfeller fra 1886 så kan Polititidende brukes som en viktig kilde for politihendelser, som f.eks. arrestasjoner.

Type portrett Beskrivelse Datering Eksempel
Utenfor atelier

Bilder tatt utenfor et fotoatelier er utført sannsynligvis som en uplanlagt (hastesak) eller sikkerhetsmessig (rømmingsrsiko, mangel på transport, mistanke om etterlyst osv.) fotografering. Ofte var det et behov for en fotografering for bruk i en identifisering, hvor bildet ble sendt til Kristiania for bistand. Der hvor bildet ikke er tatt i et atelier, så er lokasjonen antakeligvis på politistasjon eller varetektsfengslet, og tatt utenfor Oslo.

På fotokort eller visittkortformat står som oftest navn på fotograf og by hvor bildet er tatt. Årstall kan være skrevet på for hånd, f.eks. på baksiden. I tillegg kan man anta at slike fotograferinger er tatt ifm. en arrestasjon, og at den avbildede er en viktig fange, f.eks. som enten har utført en ikke-triviell forbrytelse, eller vært straffet flere ganger før. Hvis bildet er fra etter 1886 så er sannsynligvis arrestasjonen registrert i Polititidende, med arrestasjonsdato. Ofte er også Polititidende-referanse påskrevet baksiden av bildet. Er bildet tatt før 1886, og ingen dato-henvisning er påskrevet, så kan andre kilder være mulige til å finne arrestasjon, f.eks. aviser eller Norsk Retstidende. Hvis personen senere er innsatt i Botsfengselet i Kristiania, så kan man også lese tidligere forbrytelser og dato for dommer. Dato for dom kan være lang tid etter arrestasjon, men kan likevel gi en omtrentlig datering.

Bildet viser Jørgen Tollefsen Hompland fotografert sannsynligvis i arresten på Stavanger politikammer. Baksiden av bildet (ikke vist her) har påskriften "1035/94" som kan henvise til et registreringsnummer og årstall (1894). I Polititidende 1894, nr 56-B23 står det at Hompland er 11/7-94 arrestert i Stavanger for tyveri og bedrageri. Hompland hadde kort tid før blitt løslatt fra en 9 års soning ved Bergen og Trondheim fengsel for tyveri. Dette bildet ble sendt til Kristiania-politiet sannsynligvis for en bekreftelse av at han var en tidligere straffefange med lang fartstid i fengsel. Dato for bildet er da sannsynlig på, eller noen dager etter, 11. juli 1894

Tidlig Kristiania-bilde

Bilder fra forbryteralbumet ved Kristiania-politiet med lave katalognummer påskrevet, er portretter tatt med den tidlige standardiseringen av politi-fotografering, hvor personen var sittende, ansiktet i skrå profil, og hendene synlige. Alle disse bildene ble tatt i atelier hos fotograf, med eventuelle bakgrunnsmontasjer, og er i perioden ca 1860-1875

Datering av disse tidlige bildene kan være utfordrende hvis man ikke har tilgang til fysiske journaler og protokoller fra fengslene. Ved kun bruk av digitalt tilgjengelige kilder, så er man avhengig av personen og forbrytelsen er nevnt i samtidige aviser eller i tidsskrifter som f.eks. Norsk Retstidende (høyesterettsdommer). Alternativt at personen satt inne på Botsfengselet, og er inkludert i fangeprotokollene der, hvoretter dato for dom og fengslingsopphold kan finnes. Selve fotograferingen for disse bildene er tatt ved arrestasjon, eller varetektsfengsling.

Ole Olsen Rønningen med katalognummer 111 tilsier en datering på rundt 1865. Det står skrevet "(slave)" etter navnet hans, hvilket betyr straffefange, og at han da satt på Akershus straffeanstalt. Det er ikke noen registrering på ham ved Botsfengselet. I Norsk Retstidende er det registrert en ankedom[6] i juli 1864 på Ole Olsen Rønningen, hvor han dømmes til 3 år og 1 måned for 3. gangs tyveri. Dette er en person som er flere ganger straffedømt, og ville være kandidat til fotografering. Gitt at juli 1864 er etter en anke, så ville dommen i de lavere rettsinstanser, samt arrestasjon vært muligens måneder før. En datering kan da være første kvartal 1864.

I sivil

Bilder i sivil er tatt ved arrestasjon, varetektsfengsling, eller som del av forundersøkelsen. I Kristiania så ble disse bildene fra 1905 tatt ved politistasjonen i Møllergata 19.

For portretter tatt av Kristiania-politiet, så kan katalogiseringsnummeret på bildet brukes til en omtrentlig datering. Se Fil:Graf - forbryterbildenummer mot år.jpg.
For en videre detaljering så trenger man å finne dato for arrestasjon, enten i Polititidene eller aviser.

Her er Tønnes Cornelius Tønnesen Lie avbildet, og nummeret 2694 indikerer at katalogisering ble gjort rundt desember 1888. I Polititidende 1888, nr 85, seksjon B18 kan man lese at Tønnes Kornelius Tønnessen Lie er 24/10-1888 arrestert for betleri og satt til tvangsarbeid i 6 måneder.
Det var ikke behov for en dom for å sende løsgjengere til tvangsarbeid, så bildet ble sannsynligvis tatt kort tid etter arrestasjonen 24. oktober 1888

I fangeuniform

Bilder i fangeuniform er tatt i forbindelse med utskriving fra Akershus straffeanstalt i Kristiania. Typisk ved løslatelse, eller overføring til andre institusjoner f.eks. kriminalasylet i Trondheim. Overføringer mellom Botsfengselet og Akershus straffeanstalt medførte ved et fåtall tilfeller også fotografering. Denne fotograferingen var obligatorisk for straffefanger siden 1880-tallet fram til identifiseringsarbeidet tok andre former på tidlig 1900-tallet.

Som for bilder i sivil, hvor katalogiseringsnummeret er påført bildet, så gjelder samme prosess for innledende datering. Bilder som gjelder løslatelse har for det meste håndskreven tilleggsinformasjon som inneholder dato for løslatelse. Fotograferingen ble gjort som del av utskrivningsprosessen, og man kan anta at løslatelsesdatoen kan brukes som en ikke unøyaktig datering av bildet.
Der hvor tilleggstekst ikke finnes, så må andre kilder, som f.eks. Polititidende, brukes for å finne løslatelsestidspunkt.

På bildet, som viser Elias Tønnesen, så indikerer nummeret 9247 at katalogiseringen i albumet er gjort rundt årsskiftet 1905/06. Teksten under sier:

Født 24/1-88 i Næs ved Flekkefjord, opholdsted Egersund, løsladt på prøve fra bodsfengselet den 27/12-05, hvor han havde hensiddet siden 27/7-05 for tyveri.
P.t. no 95-D-1-05

Løslatelsen er mao 27. desember 1905. I Polititidende nr 95 i 1905, under seksjon D1 (som det refereres til i teksten), står det samme løslatelsesdato. Fotograferingen skjedde et par dager før selve løslatelsen, hvilket kan antas er omtrentlig datering av bildet.
Kvinne i fangeuniform

Bilder av kvinner i fangeuniform er tatt ved løslatelse fra kvinnefengselet i Storgata 32 i Kristiania.

Datering gjøres som for andre bilder i fangeuniform ved å avdekke løslatelsesdato. Fotograferingen ble gjort et par dager før denne. Er ikke løslatelsesdato beskrevet som del av bildet, gjelder Polititidende som neste kilde. Det ble ikke tatt bilder av løslatte kvinneforbrytere før 1886 (mao før Polititidende).

Eksempelet viser 26-årige Nikoline Dorthea Dahle som har sonet sin 4. tyveridom ved kvinnefengselet. Løslatelsesdato er beskrevet til å være 3. august 1899. Dato for fotograferingen er da rundt 1. august 1899

En face og profil

Arrestasjonsfoto med dobbelteksponering forfra og profil. Det ble typisk plassert et skilt foran profilen hvor fangenummer og dato ble skrevet, og avbildet som del av portrettet. Bildene var ihht Bertillon-systemet som ble innført ved Opdagelsesavdelingen i 1905.

Der hvor informasjonsskiltet er avbildet, så er dato for fotograferingen skrevet på skiltet på format "DD mmm ÅÅ", hvor måned (mmm) er uttrykt med romertall. Hvor informasjonsskiltet ikke er vist/skjult, kan framgangsmåter som beskrevet for sivil eller fangeuniform (over) benyttes.

Eksempelet til høyre viser 18-årige Sverre Nikolai Nilsen som har blitt arrestert i Kristiania. Datoen som er påskrevet skiltet under profilbildet, viser "23 IV 06", mao. 23. april 1906, som er dato for avfotografering

Mediabruk og sensasjonalisme

Bilder fra forbryteralbum blir ofte presentert i media og bøker i en kontekst av tabloidisering med "skrekk og fryd" som tema. F.eks. bilder av personer som ble henrettet, som hadde utført grufulle forbrytelser, som var veldig unge eller gamle, som hadde "morsomme" kallenavn eller utseende, eller annet som bekreftet stereotypen av forbryteren som gal og/eller voldsom. Det disse gamle forbryteralbumene egentlig viser er menneskeskjebner som levde i en tid hvor fattigdom og vanskelige livsforhold var normen, og hvor hvert bilde har en historie med et menneske som krever den respekt vi gir folk i dag.

Tabellen under viser noen eksempler på bilder som ofte brukes som "sjokkerende", med en bakgrunnsbeskrivelse av person og bilde.

Tabloid-portrett Beskrivelse Tidligere portrett
Ludvig Larsen Moe, 1906

Bildet av Ludvig Larsen Moe (1859-1932), med kallenavn "Potetbror", er ofte trukket fram og vist som illustrasjon til samlingen av gamle forbryterbilder i Norge. Politimester Krenkel i Trondheim, som også hadde vært Opdagelsessjef i Kristiania, hadde bildet på kontorveggen i mange år. Bildet vises også ofte som illustrasjon til forbryteralbumene, og gir "bekreftelse" både på gal og voldsom.

Ludvig Larsen Moe var født i Høland i 1859, og viste seg tidlig som en begavet og original person. Han var født utenfor ekteskap, og ble oppdratt av moren. På skolen skriver læreren at mht. karakterer så

"staar han som en af de aller flinkeste og bedste baade hvad kunnskaber evner flid og forhold angaar".

Læreren tilknyttet straffeanstalten på Akershus skrev at

"han er en av de interessanteste personer jeg har truffet i fængslet. Ualmindelig begavet i enhver henseende, har mange interesser, ogsaa aandelige, skjønt disse vistnok indtager en underordnet plads.".

Ludvig utviklet etter hvert et anarkistisk syn på samfunnet, og forsøkte å presse systemet til det ytterste med bruk av juridiske og samfunnsmessige rettigheter, tyveri som levevei, og et sterkt tro på egen fortreffelighet. Han var fengslet i mange år, med mange dommer, og i fengslene ble han sett på som en oppvigler som kontinuerlig utfordret betjentene, og oppfordret medfanger til å tyveri og ødeleggelse mot samfunnet når de ble sluppet fri. Han studerte matematikk, fysikk og juss når han satt inne, og hadde prinsipielle og kompromissløse holdninger.

Under soning på Akershus straffeanstalt, fikk han 1904 beskjed om at han skulle prøveløslates. Han sa da at han ikke ville fotograferes. Han var i dialog med fengselsdirektøren om dette, men fikk ikke gehør for ønsket. Da han ikke møtte til fotografering, ble løslatelsen utsatt. I 1905 søkte deretter Ludvig til Justisdepartementet om løslatelse med unntak for fotograferingen, men fikk avslag. Den 2. mars 1906 måtte Ludvig løslates da hele soningen var klar, og et par dager før fikk han beskjed om fotografering. "Over mitt lik", var svaret fra Ludvig, hvilket medførte at fengselsdirektøren måtte sende flere fengselsbetjenter som hentet Ludvig til fotoatelieret med tvang, og holdt deretter den kjempende og grimaserende Ludvig nede med makt til fotografen kunne ta et bilde. Resultatet er bildet til venstre.


Bildet til høyre er fra 1881, da Ludvig var mindre prinsippfast, men hadde likevel samme holdninger til samfunn og eiendeler. Han ble her dømt til 9 måneders fengsel ved Botsfengselet for innbrudd og tyveri.


Det ble gjort en grundig psykiatrisk undersøkelse av Ludvig i 1907, men politilege Paul Winge konkluderte med at Ludvig ikke var sinnssyk. Ludvig fortsatte resten av sitt liv i opposisjon til samfunn og politi, hadde flere senere dommer, og døde av lungebetennelse i 1932.

Ludvig Larsen Moe, 1881
Rasmus Olai Olsen, 1898
Se også artikkel om Rasmus Olai Olsen


Rasmus Olai Olsen var født utenfor ekteskap i Stavanger 1877, og ble i 11-årsalderen overtatt av fattigvesenet siden moren ikke kunne brødfø ham. Han ble satt inn på oppdragelsesanstalten «for moralsk fordærvede gutter» på Lindøy, men etter hvert kastet ut derifra uten konfirmasjon pga. dårlig oppførsel og "som uforbederlig". Som 16-17-åring endte han opp i Bergen, men ble snart satt i tvangsarbeid av politiet, og dertil fengslet for tyveri. Som 18-åring blir han tatt for innbrudd og sendt til Botsfengselet for 1 års soning. Bildet til høyre viser ham ved løslatelsen derifra.


Tilbake i Stavanger blir han igjen arrestert for simpelt tyveri, og returnert til Botsfengselet for nye 8 måneder.

Han viser under soning tegn til uskyldige brudd på fengselsreglene som innrissing av navnet sitt i fengselsmuren og advart for «at han under luftningen tag af sig tøflerne og dansede den hele tid i sneen i bare strømperne».


Etter løslatelse ender han snart opp i fengsel på nytt, og begynner å vise tegn til mental ubalanse, og aggresjon mot fengselsbetjeningen. På bildet til venstre, før en transport, er han bundet for å ha nektet fotografering. Han får deretter en ny 3 års dom på straffeanstalten i Akershus, og sinnet hans viser nå sterk svekkelse. Han ødelegger sine klær, sin celle og er stadig aggressiv, og forsøkene på disiplinærstraffer fra fengselet gjør bare motstanden større. Som 22-åring erklæres han som sinnssyk, og sendes til kriminalasylet i Trondheim. Han overføres senere til asyl i Bergen, hvor han dør i 1918.

Fra han ble sendt på guttehjem som 11-åring satt han på institusjoner nesten hele livet sitt, med kun totalt ca. 18 måneder i frihet i sitt 41-årige liv.

Rasmus Olai Olsen, 1896

Bilder


Liste over album

Tabellen under viser en oversikt over de album som ble produsert av Opdagelsesavdelingen og Signalementskontoret fra 1866.

Kristiania

Straffefanger og arrestasjoner

De forbryteralbum som er tilknyttet Kristiania- og Oslo-politiet er en samling som kommer fra bildene til Opdagelsespolitiet på Møllergata 19. Det ble produsert flere samtidige albumsett hvor samlingen som pt er ivaretatt av Arkivverket og Justismuseet, består av en blanding av de forskjellige settene. Det er uklart hvor de forskjellige settene ble holdt, men det er sikkert at ett sett ble holdt på politistasjonen i Møllergata, og sannsynlig at Akershus straffeanstalten, og muligens Botsfengselet, også hadde ett sett.

I 1895 ble det rapportert[7] at "Christiania-Politiets Forbryderalbum rummer i sine otte store Albumer 4087 Fotografier", mao at 8 album fantes på hoved-politistasjonen.

Albumnr Antall sider Antall bilder Nummerområde Årsperiode Arkivreferanse Kommentar
i 195 1-195 1863-1869 NRM.05591, Justismuseet Nummerområde usikkert
ii 1102 196-1297 1869-1876 NRM.00277, Justismuseet Nummerområde usikkert
iii 186 1590-1775 1885-1885 NRM.00278, Justismuseet Nummerområde usikkert
iv 601 1776-2376 1885-1886 NRM.00274, Justismuseet Nummerområde usikkert
v 801 3100-3900 1890-1894 NRM.00273, Justismuseet Nummerområde usikkert
1 69 647 1002-1748 1876-1885 SAO/A-11137/U/Ua/L0001 i Digitalarkivet
2 64 767 2404-3170 1886-1890 SAO/A-11137/U/Ua/L0002 i Digitalarkivet
3 76 888 3891-4778 1894-1897 SAO/A-11137/U/Ua/L0003 i Digitalarkivet
4 72 865 4033-4897 1895-1895 SAO/A-11137/U/Ua/L0004 i Digitalarkivet Duplikatalbum
5 80 960 4779-5738 1897-1899 SAO/A-11137/U/Ua/L0005 i Digitalarkivet
6 80 959 5739-6697 1899-1900 SAO/A-11137/U/Ua/L0006 i Digitalarkivet
7 81 957 6698-7654 1900-1902 SAO/A-11137/U/Ua/L0007 i Digitalarkivet
8 81 958 7655-8612 1902-1904 SAO/A-11137/U/Ua/L0008 i Digitalarkivet
9 78 936 8613-9548 1904-1906 SAO/A-11137/U/Ua/L0009 i Digitalarkivet
10 80 920 9549-12043 1906-1911 SAO/A-11137/U/Ua/L0010 i Digitalarkivet
11 78 704 9852-10555 1905-1907 SAO/A-11137/U/Ua/L0011 i Digitalarkivet
12 77 685 10851-11830 1910-1911 SAO/A-11137/U/Ua/L0012 i Digitalarkivet
13 78 712 11878-12959 1911-1913 SAO/A-11137/U/Ua/L0013 i Digitalarkivet
14 80 964 12044-14423 1911-1915 SAO/A-11137/U/Ua/L0014 i Digitalarkivet
15 80 719 13062-14213 1913-1914 SAO/A-11137/U/Ua/L0015 i Digitalarkivet
16 80 721 14286-15501 1914-1917 SAO/A-11137/U/Ua/L0016 i Digitalarkivet
17 80 959 14424-16601 1915-1920 SAO/A-11137/U/Ua/L0017 i Digitalarkivet
18 86 755 15764-16830 1917-1920 SAO/A-11137/U/Ua/L0018 i Digitalarkivet
19 31 368 16602-17443 1920-1922 SAO/A-11137/U/Ua/L0019 i Digitalarkivet
20 83 814 16831-17910 1920-1922 SAO/A-11137/U/Ua/L0020 i Digitalarkivet
21 80 919 17911-18829 1922-1923 SAO/A-11137/U/Ua/L0021 i Digitalarkivet
22 865 18830-19694 1923-1925 SAO/A-11137/U/Ua/L0022 i Digitalarkivet
23 918 19695-20612 1925-1926 SAO/A-11137/U/Ua/L0023 i Digitalarkivet
24 919 20613-21531 1926-1927 SAO/A-11137/U/Ua/L0024 i Digitalarkivet
25 854 21532-22385 1927- SAO/A-11137/U/Ua/L0025 i Digitalarkivet

Utenbys register

Bildene i dette albumet ble mottatt fra politikammere utenfor Kristiania, på forespørsel fra Opdagelseskontoret. Det kunne være ifm etterlysninger, eller hvor bilder fra tidligere arrestasjoner kunne være interessant for identifiseringsformål.

Albumnr Antall bilder Årsperiode Referanse
1 73 Forbryteralbum Kristiania politikammer, NRM.06243 Justismuseet

Sedelighetsalbum

Det finnes et album dedikert til sedelighetsforbrytelser, herunder prostitusjon. Dette er regulære forbryterfotografier for identifisering som politiets fotograf har tatt. De fleste har forbrutt seg mot "N.L 6-22-3" Dette er en gammel bestemmelse fra Christian Vs Norske lov som sier at "De, som forføre Ungdommen til Drik, Dobbel og anden forargelig Omgjængelse, straffis paa deris Boeslod og forvisis byen. have de ingen Boeslod, straffis paa Kroppen med fængsel og Arbeid, som Forseelsen er til". Det er en bestemmelse som kunne tolkes vidt, og som derfor var grei å bruke mot alle som hadde en eller annen form uakseptabel og usedelig oppførsel. De øvrige forbrytere i albumet er sortert etter forbrytelse, f.eks. voldtekt og voldtektsforsøk, blodskam, blotting m.m.[4]

Albumnr Antall bilder Årsperiode Referanse
1 355 Sedelighetsalbum Kristiania politikammer, NRM.04320 Justismuseet

Trondheim

Albumnr Antall bilder Årsperiode Referanse
1 471 1903-1922 Forbryteralbum Trondheim politikammer, NRM.00949 Justismuseet

Hokksund

Serie fangeportretter[8], personer fotografert i distriktsfengselet i Hokksund. Datering: 1866-72. Fotograf var Nils J. Engebretsen. Bildene var ikke organisert i et fysisk album, kun en samling bilder. Bildet ble funnet i en skuff i 1919, da Norsk Folkemuseum fikk inn en skrivepult fra kontoret til amtmann Platou i Buskerud.

Albumnr Antall bilder Årsperiode Referanse
1 123 1866-1872 Forbryterportretter Hokksund, NF.01587 Norsk Folkemuseum

Liste over bilder - Kristiania

Forbryteralbum I

Tabellen under viser nummerområdene til katalogiseringen av albumene ved Kristiania-politiet. Årstallene viser omtrentlig når bildene er tatt.

Fra Til Antall Album År fra År til
1 195 195 NRM.05591, Justismuseet 1863 1869
196 1297 1102 NRM.00277, Justismuseet 1869 1876
1002 1002 1 Album 1 i Digitalarkivet 1876 1877
1103 1408 306 Album 1 i Digitalarkivet 1877 1878
1409 1748 340 Album 1 i Digitalarkivet 1878 1885
1590 1775 186 NRM.00278, Justismuseet 1885 1885
1776 2376 601 NRM.00274, Justismuseet 1885 1886
2404 3170 767 Album 2 i Digitalarkivet 1886 1890
3100 3900 801 NRM.00273, Justismuseet 1890 1894
3891 4247 357 Album 3 i Digitalarkivet 1894 1895
4033 4897 865 Album 4 i Digitalarkivet 1895 1895
4248 4778 531 Album 3 i Digitalarkivet 1895 1897
4779 5738 960 Album 5 i Digitalarkivet 1897 1899
5739 6697 959 Album 6 i Digitalarkivet 1899 1900
6698 7654 957 Album 7 i Digitalarkivet 1900 1902
7655 8612 958 Album 8 i Digitalarkivet 1902 1904
8613 9548 936 Album 9 i Digitalarkivet 1904 1906
9549 9851 303 Album 10 i Digitalarkivet 1906 1905
9852 10555 704 Album 11 i Digitalarkivet 1905 1907
10556 10850 295 Album 10 i Digitalarkivet 1907 1910
10851 10955 105 Album 12 i Digitalarkivet 1910 1910
10956 10988 33 Album 10 i Digitalarkivet 1910 1910
10989 11122 134 Album 12 i Digitalarkivet 1910 1910
11123 11156 34 Album 10 i Digitalarkivet 1910 1910
11157 11209 53 Album 12 i Digitalarkivet 1910 1910
11210 11230 21 Album 10 i Digitalarkivet 1910 1910
11231 11300 70 Album 12 i Digitalarkivet 1910 1910
11301 11319 19 Album 10 i Digitalarkivet 1910 1910
11320 11381 62 Album 12 i Digitalarkivet 1910 1910
11382 11569 188 Album 10 i Digitalarkivet 1910 1911
11570 11830 261 Album 12 i Digitalarkivet 1911 1911
11831 11869 39 mangler 1911 1911
11870 11877 8 Album 10 i Digitalarkivet 1911 1911
11878 12024 147 Album 13 i Digitalarkivet 1911 1911
12025 12043 19 Album 10 i Digitalarkivet 1911 1911
12044 12120 77 Album 14 i Digitalarkivet 1911 1911
12121 12290 170 Album 13 i Digitalarkivet 1911 1911
12291 12381 91 Album 14 i Digitalarkivet 1911 1912
12382 12487 106 Album 13 i Digitalarkivet 1912 1912
12488 12575 88 Album 14 i Digitalarkivet 1912 1913
12576 12749 174 Album 13 i Digitalarkivet 1913 1913
12750 12844 95 Album 14 i Digitalarkivet 1913 1913
12845 12959 115 Album 13 i Digitalarkivet 1913 1913
12960 13061 102 Album 14 i Digitalarkivet 1913 1913
13062 13226 165 Album 15 i Digitalarkivet 1913 1913
13227 13454 228 Album 14 i Digitalarkivet 1913 1913
13455 13778 324 Album 15 i Digitalarkivet 1913 1914
13779 13818 40 Album 14 i Digitalarkivet 1914 1914
13819 13863 45 Album 15 i Digitalarkivet 1914 1914
13864 13934 71 Album 14 i Digitalarkivet 1914 1914
13935 14041 107 Album 15 i Digitalarkivet 1914 1914
14042 14135 94 Album 14 i Digitalarkivet 1914 1914
14136 14213 78 Album 15 i Digitalarkivet 1914 1914
14214 14285 72 Album 14 i Digitalarkivet 1914 1914
14286 14417 132 Album 16 i Digitalarkivet 1914 1914
14418 14423 6 Album 14 i Digitalarkivet 1914 1915
14424 14481 58 Album 17 i Digitalarkivet 1915 1915
14482 14626 145 Album 16 i Digitalarkivet 1915 1915
14627 14756 130 Album 17 i Digitalarkivet 1915 1915
14757 14797 41 Album 16 i Digitalarkivet 1915 1915
14798 14852 55 Album 17 i Digitalarkivet 1915 1917
14853 14945 93 Album 16 i Digitalarkivet 1917 1917
14946 15078 133 Album 17 i Digitalarkivet 1917 1917
15079 15217 139 Album 16 i Digitalarkivet 1917 1917
15218 15255 38 Album 16 i Digitalarkivet 1917 1917
15256 15368 113 Album 17 i Digitalarkivet 1917 1917
15369 15501 133 Album 16 i Digitalarkivet 1917 1917
15502 15763 262 Album 17 i Digitalarkivet 1917 1917
15764 15916 153 Album 18 i Digitalarkivet 1917 1917
15918 16095 178 Album 17 i Digitalarkivet 1917 1917
16096 16571 476 Album 18 i Digitalarkivet 1917 1919
16572 16601 30 Album 17 i Digitalarkivet 1919 1920
16602 16704 103 Album 19 i Digitalarkivet 1920 1920
16705 16830 126 Album 18 i Digitalarkivet 1920 1920
16831 16968 138 Album 20 i Digitalarkivet 1920 1920
16969 17113 145 Album 19 i Digitalarkivet 1920 1920
17114 17323 210 Album 20 i Digitalarkivet 1920 1920
17324 17443 120 Album 19 i Digitalarkivet 1920 1922
17445 17910 466 Album 20 i Digitalarkivet 1922 1922
17911 18829 919 Album 21 i Digitalarkivet 1922 1923
18830 19694 865 Album 22 i Digitalarkivet 1923 1925
19695 20612 918 Album 23 i Digitalarkivet 1925 1926
20613 21531 919 Album 24 i Digitalarkivet 1926 1927
21532 22385 854 Album 25 i Digitalarkivet 1927

Forbryteralbum II

Tabellen under viser album som har kun kvinnelige forbrytere. Alle albumene er pt. klausulert for innsyn

Fra Til Antall Album År fra År til
1 705 706 Kvinnealbum 1 i Digitalarkivet 1928 1934
706 1425 720 Kvinnealbum 2 i Digitalarkivet 1935 1944
1426 2152 727 Kvinnealbum 3 i Digitalarkivet 1944 1957

Litteratur og kilder

Referanser