Gråkollen batteri

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Gråkollen batteri, også kalt Grååsen batteri, ligger i Spydeberg i Indre Østfold kommune, og er et av de befestningsanleggene som ble bygget forut for unionsoppløsningen i 1905. Batteriet ble bygget i 1902-1903 som et forhåndsutbygd stillingsområde for artilleriet. Det har fire åpne kanonstandplasser for 10,5 cm posisjonskanoner. Rundt standplassene er det et brystvern av jord og grus, og mellom standplassene er det ammunisjonsnisjer.

Batteriet ligger på tre nivåer, og siktebordet står på høyre fløy bak vollgangen. I 1918 ble det utplassert luftvernkanoner her for å beskytte Kykkelsrud kraftstasjon, og det er ennå spor etter disse. Anlegget er fredet og fortsatt i Forsvarets eie.

Batteriet tilhørte Fossumavsnittet og skulle forsterke Langenes batteri lenger nord. Sammen med batteriene på Langenes, Staås og Kjellås skulle batteriet hindre kryssing av Glomma.

Adkomst

Det er skiltet sti fra Fossum brogalleri, eller følg Rv 122 vel en km sørover fra Spydeberg sentrum, ta til venstre inn i Grååsen boligfelt og følg sti fra ballbingen innerst i boligfeltet.

Kilder

Eksterne lenker


Grensebefestninger beskrevet på lokalhistoriewiki.no