Lihammeren fort

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Skytterganger som er fylt igjen.

Lihammeren fort ligger i Marker kommune og utgjorde det søndre av to anlegg som utgjorde Ørje fort. Disse skulle beskytte mellomriksveien fra Sverige mot Ørje bro og vassdraget sørover mot Årnessundet. Lihammeren fort ble anlagt i 1902. På en utsprengt hylle lengst øst sto to 6,5 mm Hotchkiss mitraljøser med en tunnel på hver side, samt to 10,5 cm og 7,5 cm kanoner med ammunisjonsnisjer på sidene.

Stillingene hadde batterigang med overdekkende rom og utkikkshull mellom kanonene, ammunisjonsmagasin, dynamittskur, latrine og to brønner på området, alt omgitt av piggtråd.

Som et resultat av Karlstadsforhandlingene ble fortet ødelagt i 1905.

Ørjefortene var en del av den fremtrukne linjen som skulle stoppe svenskene ved en eventuell væpnet konflikt.

Sammen med Ørjekollen fort gir Lihammeren en instruktiv opplevelse av fortene slik de en gang var, og konsekvensene av demoleringen i 1905. Lihammeren fort ligger fremdeles slik det var etter demoleringen. Fortet gir sammen med Ørjekollen en instruktiv opplevelse av fortene slik de en gang var og følgene av demoleringen i 1905. Det viser tydelig hvordan demoleringen artet seg og ligger fortsatt slik det ble etter denne med de fire kanonstillingene og utsprengte løpegravene som er fylt igjen med pukk og stein. I tillegg er området preget av at vegetasjonen har fått vokse fritt, slik at siktelinjene er derfor ikke lenger synlige. Det er også oppført et bolighus og en vanntank i nærheten.

Anlegget er fortsatt i Forsvarets eie, og er fredet. Begge fortene var under felles kommando med kommandatbolig og kaserne for soldatene på Ørjetun.

Ørje. Utsikt fra Søndre Fort.

Adkomst

Det er merket natur/kultursti fra E18 ved Ørje sluser til fortet. Man kan gå en ca 4km lang «Fortsrunde». Lihammeren fort kan også nås fra E18 ved Ørje sluser, der følger en veien ca 1 km sydover i retning Damholtet og tar så av Eikeliveien mot venstre og deretter til venstre igjen, Festningsveien.

Kilder

Eksterne lenker


Grensebefestninger beskrevet på lokalhistoriewiki.no

Koordinater: 59.47° N 11.65° Ø