Skorås Nordre batteri

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Skorås Nordre batteri ligger i Spydeberg i Indre Østfold kommune og ble anlagt i 1902–1903. Batteriet var omkring fire dekar stort og hadde plass til seks 7,5 cm feltkanoner. Besetningen kunne være 112 mann og ca 90 hester. Standplassene på batteriets venstre flanke er utsprengt i fjellet, mens høyre del har oppbygget brystvern. På en knaus bak standplassene står siktebordets fundament. Batteriet har navn etter gården Skorro.

Fra høyre fløy er en enkel trappeforbindelse ned til veien som går til Skorås Søndre batteri et par hundre meter unna. Batteriet er fortsatt i Forsvarets eie, og er fredet. Skogen ble avvirket i 1991, og området ble restaurert.

Batteriet skulle sammen med Skorås Søndre batteri og Langenes batteri hindre en fiendtlig kryssing av Glomma mellom Langnes jernbanebro og Solli. Nordre batteri har front mot øst, rett ned mot Glomma. Kanonene hadde en rekkevidde på omkring seks kilometer.

Batteriet lå i Fossumkompaniets område, og ble mellom 1903 og 1916 brukt til øvelser. Det var fullt bemannet ved flere anledninger.

Adkomst

Adkomst fra Kornsiloene i Spydeberg mot Hovin kirke, følg veien til Skårudtoppen. Veien er skiltet videre.

Kilder

Eksterne lenker


Grensebefestninger beskrevet på lokalhistoriewiki.no