Hjelmkollen fort

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Trapp opp fra bunker til kanonstilling
Foto: Tommy Gildseth (2010).

Hjelmkollen fort ligger i Halden kommune like ved den gamle Svinesundsbroen. Fortet ble anlagt i 1902 - 1903 som en del av den fremskutte befestningslinjen langs grensen mot Sverige. Det var ingen bro over fjorden den gang, men et svært viktig overgangssted med fergeforbindelse. Fortet hadde to 12 cm kanoner, skyttergravstillinger, kaponierer, to bunkeranlegg og diverse bygninger med tilhørende batterivei.

I fjellanlegget gikk en gjennomgående gang forbi ammunisjonslagere og forlegning, innerst i gangen var det en trapp opp til kanonene.

Hjelmkollen var det ene av to fløyanlegg og hørte under Fredriksten festning. Til sammen dannet de en forsvarslinje langs Iddefjordens innløp.

Ved unionsoppløsningen i 1905 ble det ved Karlstadforliket bestemt at anlegget skulle demoleres, men kanonene ble fjernet og brukt andre steder. Hjelmkollen fort har stor militærhistorisk betydning som en del av et omfattende og viktig forsvarssystem mot Sverige. Anlegget er fredet og fortsatt i Forsvarets eie.

Adkomst

Fortet kan nås fra gamle E6 langs batteriveien forbi Blåsopp gård, eller via skiltet sti fra platået ved den gamle Svinesundbroens østside.

Kilder

Eksterne lenker


Grensebefestninger beskrevet på lokalhistoriewiki.no

Koordinater: 59.1009° N 11.27614° Ø