Vetaåsen batteri

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Siktebordet ved Vetaåsen batteri.
Foto: Tommy Gildseth (2010).

Vetaåsen batteri ligger i Råde kommune i Østfold, og er et av de befestningsanlegg som ble bygget forut for unionsoppløsningen i 1905. Batteriet ble bygget i 1902 som forhåndsutbygd stillingsområde for artilleriet. Varde eller vete ble i riktig gammel tid tent for å varsle ufred, og batteriet har fått sitt navn fra dette. Sammen med batteriene på Gyllerås- og Høyås skulle Vetaåsen batteri beherske overgangen fra Solli og den store Rådesletta.

Kanonstillingene ved batteriet.
Foto: Tommy Gildseth

Batteristillingen er så godt som helt inntakt. Toppen her er et ganske flatt platå og batteriet ligger i sørenden med Vansjø ned til høyre. Det enkle batteriet er bygget for 4 kanoner, har åpne standplasser med et ca 45 meter langt brystvern som er ca 1 meter høy. Bak brystvernet ligger 5 nedsenkede dekningsrom med ammunisjonsnisjer og steintrapp. Anlegget er fortsatt i Forsvarets eie.

Batteriet var en del av den tilbaketrukne linjen mellom Råde og Moss. Siktelinjene er forholdsvis gode, og mot sørvest sees blant annet Råde kirke.

Batteriveien

Batteriveien som forbinder Vetaåsen med batteriene på Høyås og Gyllerås er en viktig del av anlegget, og ga mulighet for rokkering av skyts mellom stillingene. Veien er mer enn 6 km lang og inkludert i verneplanen. Det er i dag en flott turvei mellom anleggene.

Batteriet har stor militærhistorisk interesse på grunn av sin dominerende beliggenhet og utmerkede tilstand.

Adkomst

Adkomst til Vetaåsen batteri er merket fra bussgarasjene ved Slangsvold.

Galleri

Kilder

Eksterne lenker


Grensebefestninger beskrevet på lokalhistoriewiki.no