Ørjekollen fort

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kanonstilling ved Ørjekollen.
Foto: Vidar Iversen (2015).

Ørjekollen fort ligger i Marker kommune og utgjør det ene av de to anleggene som utgjorde Ørje fort, som skulle dekke området mellom riksveien fra Sverige med Ørje bro, og Haldenvassdraget med Ørje sluser.

Fortet ble anlagt i 1902 og er delvis nedsprengt i fjellet. Bak et solid 90 cm høyt brystvern av fjell og betong sto fire kanoner - to 10,5 cm og to 7,5 cm med en batterigang imellom. Lengst øst sto to 6,5 mm Hotchkiss mitraljøser med et overdekket rom og ammunisjonsnisjer på sidene. Kaserne og ammunisjonsmagasin var inne i fjellet.

I området fantes verktøyskur, kullskur, latrine og to brønner - alt omgitt av piggtråd.

Ørje. Utsikt fra Festningen.
Foto: Carl Normann (ca. 1920).

Fortet ble demolert etter Karlstadforliket i 1905. Da ble tunnelen gjenmurt, kaponieren ødelagt og løpegraver og kanonstillinger fylt med steinmasse. Fortet ble på 1990-tallet ryddet og delvis restaurert i regi av en venneforening og Marker kommune, som fjernet demoleringsmasse og tilbakeførte anlegget slik at kanonstillinger og løpegraver er synlige. Mot sør har man forsøkt å gjenskape deler av kaponnieren med løsmasse. Fjellanlegget er åpnet fra den østre inngangen, og i den største inngangen mot vest er den gamle teglveggen erstattet med ny. Inne i fjellanlegget ses spor etter to frittstående trebygninger for mannskaper og ammunisjon; et anlegg av samme type er godt bevart på Vardåsen ved Kongsvinger.

Flere av bygningene i leiren som ble oppført i forbindelse med etableringen av fortet, står fremdeles i nærheten, men er overtatt av en privat institusjon.

Ørjekollen fort gir sammen med Lihammeren fort en instruktiv opplevelse av fortene slik de en gang var, og konsekvensene av demoleringen i 1905. Begge anleggene inngår i et bevaringsverdig militærhistorisk landskap. Anlegget er fortsatt i Forsvarets eie, og er fredet. Begge fortene var under felles kommando med kommandatbolig og forlegning for soldatene på Ørjetun.

Adkomst

Det er merket natur/kultursti fra E18 ved Ørje sluser til fortet. Man kan gå en ca 4km lang «Fortsrunde». Ellers er det adkomst gjennom Ørjetun, som ligger knapt 1 km syd for Ørje sluser og E18. Det er mulighet for parkering nedenfor fortet.

Kilder

Eksterne lenker


Grensebefestninger beskrevet på lokalhistoriewiki.no

Koordinater: 59.479167° N 11.6475° Ø