Hans Martin Skøien

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Hans Martin Anderssen Skøien (født 30. mai 1875 i Lunner, død mai 1960 i Jevnaker) var lærer på Hadeland og Toten. Han var også aktiv i indremisjons- og søndagsskolearbeid.

Bakgrunn

Skøien vokste opp på gardsbruket Vestre Skøyen i Lunner kommune, som sønn av Anders Skøien og Randi f. Dæhlin. Han tok lærerskoleeksamen fra Hamar i 1898, etter at han hadde gått middelskolen på Hønefoss. Skøien ble gift med Jevnaker-jenta Kari Ruud (1880-1954), datter av Hans J. og Helene Nøkleby. Hans Martin og Kari Skøien fikk fire døtre og tre sønner, men to av sønnene døde tidlig. Den tredje sønnen, Håkon (1905-2011), ble lærer, og var Norges eldste mann da han døde.

Lærer

Han hadde et halvårig opphold i England rett etter lærerskolen, og ble deretter ansatt ved Randsfjord skole i Jevnaker, Fra 1904 til 1914 (1920?) var han lærer ved Fredheim skole i Brandbu. I 1920 ble Skøien ansatt som lærer ved Kirkenær skole i KolbuToten, etter at Knut Frøyset hadde slutta. I likhet med forgjengeren ble Skøien også kirkesanger i Kolbu kirke.

Skøien skal ha hatt et voldsomt temperament, så 15 av foreldrene i Kirkenær krets begynte rundt 1933/1934 å holde barna sine hjemme fra skolen. Skolestyret og påtalemakta reiste deretter sak mot foreldrene på grunn av ulovlig skolenekt, men fordi Skøien søkte avskjed, ble det ikke felt noen dom.

Lærer Skøien ble i oktober 1934 tilkjent invalidepensjon og reiste tilbake til Hadeland. I 1941 fikk han kjøpt bruket Hammar (Storhammer) på Vestsida i Jevnaker av svigerfaren. Ole Nydal tok over Skøiens stilling på Kirkenær skole.

Indremisjons- og lærerlagsmann

I Kolbu var Skøien mangeårig formann i lærerlaget og dessuten lærernes representant i skolestyret. Han var også formann i Kolbu vergeråd. Lærer Skøien var videre svært aktiv i indremisjonen, blant annet som formann i Vestopland søndagsskolekrets i 12 år. Også da han bodde i Brandbu, var han indremisjonsformann. I nekrologen i avisa Dagbladet (18. mai 1960) heter det at

Skøien og hans hustru førte et meget gjestfritt hus, og mange misjonærer og reisesekretærer overnattet i deres hyggelige hjem.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker