Hjuksebø

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra åpningen av Sørlandsbanen til Hjuksebø stasjon. Fremst i køen av gratulanter er Kong Haakon VII, i lys frakk.
Foto: Norsk Jernbanemuseum (1920).

Hjuksebø er et tettsted i Notodden kommune, på østsida av Heddalsvatnet. 1. januar 2020 ble stedet overført fra Sauherad. Tettstedet, som pr. 1. januar 2019 har 281 innbyggere, ligger omtrent sju kilometer sør for Notodden sentrum, mens avstanden til Akkerhaugen i tidligere Sauherad kommune er omkring 18 kilometer.

Stedsnavnet Hjuksebø er belagt fra ca. 1400, da i forma «Hiuxwbø». Førsteleddet er trulig det samme som gardsnavnet Hjukse, som kommer av elvenavnet Hjuksa. Dette er ikke sikkert tolka.

Stasjon

Hjuksebø stasjon på Sørlandsbanen, Bratsbergbanen og Tinnosbanen.
Foto: Trond Strandsberg (2008).

Hjuksebø stasjon var et jernbaneknutepunkt der Sørlandsbanen møtte Bratsbergbanen og Tinnosbanen. Stasjonen mista passasjertrafikken i 2004, da toga på Bratsbergbanen slutta å stoppe på Hjuksebø.

I dag er Hjuksebø en fjernstyrt forgrenings- og kryssingsstasjon. Hjuksebø var også viktig for godstrafikken. Det gikk godstog fra Oslo V og Drammen til Hjuksebø, der vognene til og fra industrivirksomheten på Notodden ble skifta ut og sendt videre i egne tog. I 1950 omkom 14 personer i den såkalte Hjuksebø-ulykken sør for Hjuksebø stasjon.

Skole

Hjuksebø hadde egen barneskole, en del av Hjuksebø oppvekstsenter (kombinert skole og barnehage), men kommunestyret i Sauherad bestemte i november 2012 at skolen skulle legges ned. Elevene på Hjuksebø skulle overføres til Gvarv skole, ca. 20 kilometer unna. Vedtaket i kommunestyret førte til opprør blant folk på Hjuksebø, og i februar 2013 skreiv 323 personer under på et brev som ble sendt til fylkesmannen i Telemark. I brevet krevde de at Hjuksebø skulle overføres til Notodden, dit det er langt kortere avstand både til skole, butikker, lege, brannvesen o.l.

I 2014, året etter at skolen ble lagt ned, overtok Hjuksebø Montessoriskole skolebygningene.

Hjuksebø ligger på østsida av Heddalsvatnet.
Foto: Ukjent/Nasjonalbiblioteket

Fra Sauherad til Notodden

Kommunal- og moderniseringsdepartementet vedtok 2. juli 2018 at grensen mellom Sauherad og Notodden kommuner skulle justeres, slik at grunnkretsene Angard og Hjuksebø ble flytta fra Sauherad til Notodden kommune. Endringen skjedde 1. januar 2020. Vedtaket innebar at 466 innbyggere i disse grunnkretsene bytta kommune fra Sauherad til Notodden. Da sammenslåingen av og Sauherad kommune til nye Midt-Telemark kommune ble vedtatt, søkte Sauherad om utredning av ei justering av grensa mellom Sauherad og Notodden. Initiativet kom opprinnelig fra innbyggerne i Hjuksebø-området.

Kilder og litteratur


Koordinater: 59.5101° N 9.3264° Ø