Hjuksebø stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hjuksebø stasjon på Sørlandsbanen, Bratsbergbanen og Tinnosbanen.
Foto: Trond Strandsberg (2008).
Fra åpningen av Sørlandsbanen til Hjuksebø. Fremst i køen av gratulanter er Kong Haakon VII, i lys frakk.
Foto: Norsk Jernbanemuseum (1920).

Hjuksebø stasjon er en jernbanestasjon 156,7 moh.Hjuksebø i Notodden kommune i Vestfold og Telemark. den åpnet 13. desember 1917 som stasjon på Bratsbergbanen da Tinnosbanen ble forbundet med Bratsbergbanen. Togene fra Bratsbergbanen tar av på Tinnosbanen i retning Notodden i stasjonens østre ende. Fra 1920 ble den forbindelsesstasjon på Sørlandsbanen da strekningen fra Kongsberg til denne åpnet. Stasjonen er underlagt Drammen distrikt.

Den ble fjernstyrt i 1984 og ubetjent i 2012, og mistet all passasjertrafikk da Bratsbergbanens tog sluttet å stoppe i 2004. Sørlandsbanen hadde sløyfet stopp noen år tidligere, og all passasjerutveksling mellom banene foregår på Nordagutu stasjon.

I dag er Hjuksebø en fjernstyrt forgrenings- og rutemessig kryssingsstasjon. Hjuksebø var også viktig for godstrafikken. Det gikk godstog fra Oslo V og Drammen til Hjuksebø, der vognene til og fra industrivirksomheten på Notodden ble skifta ut og sendt videre i egne tog. I 1950 omkom 14 personer i den såkalte Hjuksebø-ulykken sør for Hjuksebø stasjon.

Eksterne lenker


Koordinater: 59.492504° N 9.333637° Ø