Hunn gravlund

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hunn gravkapell, som ligger helt øverst på gravlunden.
Foto: Jan-Tore Egge (2010).

Hunn gravlund ligger i NordbyenGjøvik, på begge sider av Føllingstads veg. Gravlunden, på ca. 31 mål, avgrenses av Gravlundvegen i nordøst og Hunnsvegen i sørøst og sørvest. Hunn gravlund har omtrent 4500 graver; det er en egen urnelund. Fram til 1906, da Gjøvik gravlund ble tatt i bruk, var Hunn gravlund den eneste i det tettbebygde området rundt Gjøvik by.

Den eldste delen av gravlunden ligger sørøst for Føllingstads veg. Dette gravfeltet oppsto som kirkegard for Gamle Hunn kirke, som ble revet i 1881. Kirkegarden har sikkert vært i bruk siden middelalderen, da den første kirka på Hunn ble bygd. På toppen av denne delen av gravlunden er flere kjente gjøvikensere gravlagt, blant annet stortingsmann Alf Mjøen, ordfører Niels Ødegaard og fabrikkeier Hans Mustad. Gravminnene til Mjøen, Ødegaard, Mustad og sju andre som er gravlagt her, er brukt som utgangspunkt for biografiene i Halfdan Hegtuns bok Ti liv og 200 års norgeshistorie (2006).

Nordvest for Føllingstads veg ligger den nyeste delen av Hunn gravlund. Øverst på dette feltet ligger Hunn gravkapell, som ble innvia i 1958. Kapellet har 170 sitteplasser. I 1978 ble det bygd inntil et krematorium. I 2010 ble det reist et tilbygg som huser et nytt krematorium og et renseanlegg, siden det gamle krematoriet var til sjenanse for naboene på grunn av lukt. Krematoriet på Hunn er det eneste i Oppland fylke.

Gravminner

Kilder og litteratur


Koordinater: 60.8022954° N 10.6750364° Ø