Jakob Fogstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Legitimasjonskortet til Fogstad da han var leder av NS FørerskoleJessheim.

Jakob Fogstad (født 3. mai 1914 i Kristiansand, død 13. februar 1996 i Bærum) var en siviløkonom, pedagog, skolemann og frontkjemper. Etter krigen og sont straff arbeidet han i 30 år i transport- og entreprenørbransjen i Afrika, var FN-utsending og studiedirektør ved et universitet i Singapore.

Bakgrunn

Han hadde utdannelse fra Norges handelshøyskole (NHH) i Bergen med hovedfag i bedriftsøkonomi og sosialøkonomi og pedagogisk seminar, samt et semester ved Cambridge.

Han avtjente verneplikten i 1936, og da krigen kom til Norge var han overlærer ved Tønsberg kommunal handelsgymnas, og bodde i Tønsberg med sin kone og sine tre barn. Han evakuerte da familien fra Tønsberg og meldte seg 10. april til tjeneste på Evjemoen. Han deltok i kampen mot tyskerne som korporal i luftvernet, og var med på å skyte ned et tysk fly.

Virke i Norge

Fogstad startet og drev de første årene NS FørerskoleJessheim i fylkesskolens lokaler, oppført 1940.
Foto: Lars Bry/Akershusbasen (1940–1955).

Etter krigshandlingene i 1940 gikk han tilbake til sin stilling ved Tønsberg kommunal handelsgymnas, men sluttet der i desember 1940, da han begynte som sveitfører i Arbeidstjenesten, etter å ha blitt medlem av Nasjonal Samling samme år.

Etter å ha vært leder av NS’ opplæringskontor, ble han høsten 1941 daglig leder, med tittel kommandant av NS Førerskole ved Jessheim. Skolen var NS' prestisjerprosjekt som eliteskole for utdanning av nye «førere». Skolen var organisatorisk underlagt Nasjonal Samlings Ungdomsfylking, men både Vidkun Quisling og Rolf Jørgen Fuglesang engasjerte seg sterkt i skolen, herunder ved deltakelse i både innledende orienteringsmøter og avslutningsseremonier.

Fogstad hadde en bred kontaktflate innen partiet, universitetsmiljøet og i næringslivet, og kunne tidlig etablere et samarbeid med disse miljøene. Han lyktes derfor skolen i å få høyt kompetente fagfolk som forelesere gjennom hele skoletiden.

Fra oktober 1942 var han også medlem av Germanske SS Norge.

Frontkjemper

Fogstad søkte to ganger, blant dem 20. september 1942 ledelsen i NS om å få søke på Waffen-SS' offsersutdannelse ved SS-Junkerschule Tölz i Oberbayern. I forbindelse med at Quisling og Himmler hadde blitt enige om å åpne for at ti elever fra førerskolens andre opptak skulle sendes på 3. Lehrgang für germanische OffiziereSS-Junkerschule Tölz fra 18. oktober 1943 til 11. mars 1944 for å få befalsopplæring til Waffen-SS selv om de ikke hadde noen militær bakgrunn.

Dette var kortere kurs på tre meneder som var beregnet på utdannede offserer fra okkuperte land som hadde meldt seg til fronttjeneste. Da elevene fra førerskolen manglet militær bakgrunn, måtte de på et innledende kurs på en måned for å lære den mest grunnleggende militær ferdighetene.

Denne gangen fikk Fogstad lov å søke, og med sin avtjente verneplikt og kamperfaringer av aorildagene i 1940, slapp han det innledende kurset og kunne begynne direkte på den såkalte 3. Lehrgang für germanische Offiziere som varte fra 18. oktober 1943 til 11. mars 1944. Her var det også ytterligere ti norske deltakere.

Da han var ferdig i Tölz, ble han utnevnt til SS-Standartenoberjunker og sendt til fronten som troppsjef i 6. kompani i SS-Panzergrenadier-Regiment (23) «Norge» hvor han ankom 1. april 1944. Allerede 6. april ble han såret og sendt på lasarett med to andre nyankomne fra Tölz, blant andre Inge Håkon Windingstad og Karl Aagaard Østvig jr..

21. juni 1944 ble han forfremmet til SS-Untersturmführer.

Etter oppholdet på lasarettet ble han overført til 2. kompani og sendt til Hammerstein i Rheinland-Pfalz for å utdanne nye soldater. Her var han til han ble sendt til Norge og dimmitert fra Waffen-SS 16. oktober 1944. Han var da syk etter lasarettoppholdet, og måtte ta en lengre ferie.

Hans siste oppdrag for NS var å drive leder- og militær utdannelse for Hirden og Hirdens Bedriftsvern fra desember 1944 på Sørmarka utenfor Oslo.

Etter krigen

Han ble ved rettsoppgjøret etter krigen dømt i Oslo byrett 4. desember 1946 dømt til fem års fengsel.

Han flyttet deretter til Etiopia hvor han i 15 år drev innen transport- og entreprenørvirksomhet, og deretter i ytterligere 15 år i andre afrikanske land. Han var også utsending for FN og arbeidet også som studiedirektør ved et universitet i Singapore.

Han vendte tilbake til Norge på sine eldre dager, og døde i Bærum og er gravlagt på Haslum kirkegård.

Kilder