Lysakerelva

Fra lokalhistoriewiki.no DEV
Hopp til navigering Hopp til søk
Lysakerelva på Lysaker med blikket på Lilleaker.
Foto: Kjetil Lenes (2006).
Nedre del av Lysakerelva med Lysaker Kemiske Fabrik.

Lysakerelva er ei omkring sju kilometer lang elv som renner fra Bogstadvannet i Oslo til Oslofjorden. Den renner ut i fjorden ved Lysaker i Lysakerfjorden, mellom Snarøya og Bygdøy. Den utgjør en del av Lysakervassdraget som har Sørkedalselva med Langlielva og Heggelielva som øvre del.

Navnet er etter gården Lysaker nederst ved elva i Bærum, der jernbanestasjonen ligger i dag. Lysaker kommer ifølge Oluf Rygh av gammelnorsk Ljosaker, en lys kornåker. Frem til langt ut på 1800-tallet var navnet på elva Foð eller Fað, som betyr grense eller gjerde, noe man finner igjen i gården Fåbro som ligger ved elvebredden. Siden 1874 har elva markert grensa mellom Aker/Oslo og Bærum, og tidligere var den gårdsgrense og grense mellom prestegjeldene Aker og Asker.

Elva ble tidligere brukt som kraftkilde for industri. Blant kjente bedrifter var Voksen mølle og Grini mølle ved Grinidammen som er en oppdemmet dam av elven, Granfos Brug, O. Mustad & Søn, Barnengen Tekniske Fabrik og Lysaker Kemiske Fabrik. Det finnes også rester etter eldre sagbruk og møller.

I nyere tid blir den brukt til padling under vårflommen, da det er en rekke fall og stryk. De høyeste fallene er Jarfossen på 22 meter og Granfossen på 12 m. Samla fallhøyde er 145 meter. Det går også turstier langs det meste av elva. «Kjærlighetsstien» er et populært navn på stien som går fra Jar til transformatorstasjonen ved Granfossdammen. Nederst i elva er det småbåthavn.

Lysakerelven stasjon var tidligere siste stopp før bygrensa på Kolsåsbanen. Den er nå nedlagt og erstatta av nye Bjørnsletta stasjon.

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.9329675° N 10.5637338° Ø