Karen Mogensdatter (d. 1819)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Karen Mogensdatter (også Monsdatter; født rundt 1746 i Telnes, død 1819 samme sted) vokste opp på skippersetet Telnes i Rødøy kommune, Nordlands amt. Som skippere og lensmenn hørte Telnes-folket til de fremste slektene i Rødøy. Karen var også datterdatters datterdatters datter av Margrethe Benkestok av Meløya.

Biografi

Del av kartet Norlandia (rundt 1750). Telnes var et viktig sted langs leden på Helgeland, og var således avmerket

Karen Mogensdatter var barn av skipper Mogens Anderssen og Elisabet Tollefsdatter i Telnes, barnebarn av Rødøy-lensmann Anders Mogensen og Valborg Jakobsdatter samme sted og barnebarns barn av Mogens Johansen og «æredydrige Qvinde» Berit Olsdatter – se Fuglstad-ætten.

Telnes-folket stod over vanlige bønder: De hadde adelig opphav på spinnesiden, og satt herunder med jord som hadde tilhørt Benkestok-godset. Blant annet eiet de jord i Våga, som nevnes i arveskiftet av 1570 etter væpner Trond Benkestok til Meløya. Karen Mogensdatter var nemlig datterdatters datterdatters datter av Margrethe Benkestok av Meløya. Denne kvinnerekken kan forklare hvorfor fruene i Telnes blant annet hadde det som hos Wilhelmine Brandt beskrives som «een røed Damaskes Kaabe med Hermelins Bræm». Samtidig er det umulig å fastslå at denne ene kåpen stammet fra Meløya setegård.

En svigersøster av Karen Mogensdatter var Anne Helene Brandt, som var datter av Marcus Brandt og Helche de Rytter i Bergen. Karen var også niese av Ole Todal fra Bergen og Maren Dorthea Tønder fra stamhuset Dønnes. En tremenning var Frederik Christian Bernhoft ChristensenHusbygodset, som vel å merke ikke var samtidig av Karen. De to hadde felles oldeforeldre i Kirsten Jonsdatter og Anders Hanssen.

Karen Mogensdatter giftet seg med Nils Nilssen, sønn av Nils Hanssen og Magdalena «Magli» Mechlenborg, og deretter med tremenningen Johan Jakob Mogensen. Et av Karens oldebarn var Karen Mortensdatter.

Litteratur


Karen Mogensdatter (d. 1819) er matrilineær etterkommer av Berethe Nielsdatter.