Kjeldearkiv:Beretning for året 1948/Regnskapsutdrag for året 1948 (Eikerminne 1949)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Beretning for året 1948.


Gjengitt fra Eiker Historielags årbok Eikerminne 1949, s.27-29

s.27

Eiker Historielag ble stiftet den 19. mars 1948 i Herredstyresalen i Bankens lokale, Hokksund i Eiker av 33 interesserte som var frammøtt.
Lover ble vedtatt vesentlig som foreslått av et utvalg som var nedsatt på et forberedende møte den 27. februar 1948. Dessuten valgtes et styre bestående av:

Anders Hals og Hans Krekling fra Haug.
Olav Granbakken fra Fiskum.
Ragnar Holmen og M. Hamarstrøm fra Nedre Eiker.
S. Holthe fra Bakke.

Siden har vært holdt 10 styremøter på følgende steder: Hokksund, Åker, Mjøndalen og Gunhildsrud.
Til styremøtet den 14. mai 1948 var også samtlige varamenn innkalt, og på dette møte ble det oppnevnt 47 grendemenn. Et medlemsmøte ble holdt i Bankens lokale, Hokksund den 10. oktober. Her holdt sogneprest til Siljan, herr Asbjørn Bakken et meget interessant foredrag om norsk kultur i Norge. Herr Bakken besvarte også velvilligst de forskjellige spørsmål som ble fremsatt. Herunder ga Bakken mange gode råd angående historiegranskingen.

Det er mange saker som styret har behandlet i årets løp, men de saker som har opptatt det alt overveieride, er:
Restaureringen av Fossesholm og utgivelse av en årbok.

Spørsmålet Fossesholm bar vært meget vanskelig på grunn av det store beløp som restaureringen vil kreve. Nå ser det imidlertid ut til at spørsmålet kan bli løst i en ikke alt for fjern fremtid, idet det foruten de 20.000,— kroner som Riksantikvariatet har stillet i utsikt, også er blitt bevilget kr. 25.000,— av Øvre Eikers herredsstyre. Dessuten har historielaget med anbefaling av Øvre Eiker herredsstyre søkt Fylkestinget - som skal avholdes i vår - om bidrag. En henvendelse til de store bedrifter Vestfos Cellulosefabrik, Eidsfos Verk og Vestfossen Sag- og Høvleri har foreløpig ikke gitt noe resultat.

I den første årbok som historielaget skal utgi vil det bli medtatt ca. 1/3 av folketellingen for 1801. Styret har nettopp vedtatt å få denne folketellingen avskrevet. Da dette alene vil koste minst 500 kroner er det derfor meget ønskelig at Eikers befolkning vil støtte oss ved å kjøpe riktig mange årbøker. Dessuten må det jo være av meget stor interesse for mange kunne finne navnene på sine forfedre for ca. 150 år siden.

s.28

Det var bestemt at det skulle holdes Eikerstevne ved Fiskum gamle kirke søndag den 1. august med forskjellig underholdning. Stevnet måtte dessverre avlyses, idet det gikk senere med restaureringen av Fiskum gamle kirke enn opprinnelig antatt.

For å slippe å gå igjennom Prestegårdens tun når man skal til Fiskum gamle kirke, er det anlagt en sti langs Fiskumelven på herr Harald Fiskums eiendom. Herrene Granbakken og Kolstad med flere interesserte har nedlagt meget arbeid hermed og fortjener stor takk. Herr Kolstad må dessuten takkes for å ha brakt kontrakten havn, og herr Fiskum også selvfølgelig for hans velvilje i denne sak.

Etter anmodning av sogneprest til Eiker, herr Peder Berge, har styret forsøkt å få vedkommende som er forpliktet til - og interessert i at familien Cappelens gravsted blir holdt vedlike, til å ta seg av saken, før gravstedet forfaller helt.

På stiftelsesmøtet fikk vårt lag overrakt som gave kr. 500,— av familien Stenshorne ved frk. Martha Stenshorne. En stor og kjærkommen gave for et nytt lag.

Vårt lag er innregnet som medlem av: Landslaget for bygde- og byhistorie og viseformannen herr Olav Granbakken og herr Kristian Thorrud representerte vårt lag på det 10. landsmøte som holdtes i Stavanger sommeren 1948.

Blandt dem som spesiellt må nevnes i denne beretning, er også vårt livsvarige medlem, Roar Tank, Drammen. På stiftelsesmøtet holdt han som bekjent et interessant og meget lærerikt foredrag med mange gode råd til et nytt lag. Senere har han også vært oss behjelpelig, og vi håper på fortsatt velvilje og hjelp fra hans side. Han har jo et så stort fond av kunnskaper og erfaringer å øse av.

Krokstadelven i Nedre Eiker, 6. mars 1949.

M. Hamarstrøm,
sekr.

s.29

Regnskapsutdrag for året 1948.
Kassa, debet-poster - kr. 2163,20
Kassa, kredit-poster - kr. 2003,50

Dette gir som kassabeholdning - kr. 159,70

Inntektene består av bidrag fra forskjellige institusjoner og private pluss kontingent fra medlemmene. Av bidragene nevnes:
Øvre Eiker kommune - kr. 200,-
Nedre Eiker kommune - kr. 200,-
Eker sparebank - kr. 500,-
Nedre Eker sparebank - kr. 100,-
Martha Stenshorne - kr. 100,-
Karsten Stenshorne - kr. 100,-
Magnhild Forslund - kr. 100,-
Marie Petraborg - kr. 100,-
Hanna Aas - kr. 100,-
Resten av debetpostene er medlemskontingent, herav fra 5 livsvarige - kr. 250,-

Status pr. 31/12-1948

Aktiva:
1. Bankinnskudd Eker Sparebank - kr. 1322,35
2. Kassabeholdning - kr. 159,70
Sum aktiva - kr. 1482,05

Passiva:
Gjeld - kr. 23,75

Netto formue - kr. 1458,30

Antall medlemmer ved årsskiftet er 43, hvorav 10 livsvarige.

30. juni 1949.
Kristian Thorrud.