Krigshistorie Hemnes i Nordland/19: Avisbrannen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Da radioapparatene måtte innleveres, var folk her i distriktet også blitt uten lokalavis. Den eneste avisa som kom ut i det nåværende Hemnes kommune var Nordlands Avis på Hemnesberget. Nordlands Avis (tidligere Ranens Tidende) abonnerte praktisk talt alle husstander på. Avisa hadde kommet ut jevnt og trutt i nesten et halvt århundre da den ble ødelagt i krigsbrannen 14. mai 1940. Det skulle gå nesten ni år før den kom seg på fote igjen.

"Krigen"

Nordlands Avis innfører høsten 1939 den faste spalta "Krigen", med telegrammer fra krigens utvikling ute i Europa. Men det er lite lokalt stoff med tilknytning til den urolige verdenssituasjonen.

Lørdag 6. april, tre dager før krigsutbruddet, brakte avisa på 1. side en artikkel av maskinist Ivar Hoff: "Nordlandsbanen i tunnel gjennom Svartisen". Neste nummer kommer ut 10. april, med tittelen "Tyskland overfaller Norge" på side 3. Nå bringes også nyheten om at regjeringa var flytta til Hamar, og at Quisling har danna egen regjering med seg sjøl som sjef. Det meldes at "De allierte yter Norge full støtte", og at "utenfor Norskekysten er stadig sammenstøt mellom britiske og tyske sjøstridskrefter". Samtidig bringer avisa annonser med tekster som: "Våren er i anmarsj! Kjøp frø til blomster og grønnsaker". På første side 10. april trykker Nordlands Avis et "Korgen-brev" av Jørgen Sande, som blant annet mener at det er for stor forskjell på kaffeprisene hos de ulike forretningene.

Lørdag 13. april fortsetter "Korgen-brevet" på 1. side, men nå er det mye krigsstoff i avisa. Blant annet meldes det at Narvik er besatt av tyskerne.

Stadig flyalarm

17. april meldes det at Saltfjellveien skal åpnes, og at tyske styrker er drevet ut av Narvik. Avisa skriver at flyalarmen gikk på Hemnesberget lørdag, på grunn av et fly som passerte i stor høyde, uten at en kunne skjelne nasjonalitetsmerket. Under tittelen "Kamp ute i fjordgapet!" veit avisa også å berette at "Igår formiddag hørtes på Hemnesberget kraftig kanontorden, som vedvarte noen tid og som etter lydretningen å dømme foregikk i Ranafjordens munning. Det var mange dype drønn, som tydet på svært kaliber. De falt nokså tett den tid det stod på. Umiddelbart begynte flyene å vise seg her inne over fjorden. Også om ettermiddagen gjentok kanonaden seg".

Lørdag 20. april meldes det at man både torsdag og fredag har hatt heile tre flyalarmer på Hemnesberget. Mellomriksvegen Mo-Umbukta ryddes for snø. I ei kunngjøring fra lensmannen innskjerpes at det skal være effektiv mørklegging i distriktet. Korgen forsyningsnemnd legger ned forbud mot at poteter selges ut av herredet. Otto Koch, Bodø, annonserer at vårens kles-nyheter er ankommet.

24. april er det en optimistisk nyhetsmelding om at "Tyskerne presses på alle fronter".

I 1. mai-nummeret er krigen rykka enda nærmere for avisa. I meldinga "Til abonnentene!" signaliserer redaktøren at papirmangelen er truende for Nordlands Avis. "Trekker det lenge nok ut og bl.a dersom kommunikasjonene sørover ikke ordner seg tilfredsstillende, blir vi kanskje også nødt til å innskrenke. Et ekstra parti avispapir som vi bestilte før krigen ligger formentlig fast et sted på kysten, - men må betales når det kommer!", heter det, og abonnentene blir samtidig sterkt oppfordra til å betale bladpengene. I samme nummer har man en grundig artikkel om "Beskyttelse mot bombeangrep", og et øyenvitne forteller om bombinga av Namsos.

Livlig flyalarm

"Livlig flyalarm var her både onsdag og torsdag, da mange fly passerte i temmelig stor høyde. I går var det roligere, bare et par ganger", skriver man lørdag 4. mai. Hemnes Krisenemnd kunngjør at det finnes splintsikre rom i kjelleren under apoteket på Hemnesberget, og at kjelleren under Kaffistova skal fungere som reserve-rom til bruk under flyalarm. En notis: "Hallo Hemnesberget! Våre abonnenter her må - på grunn av evakueringa - velvilligst hente avisen på vår ekspedisjon, eller meddele oss poststed." Redaktøren aner sjølsagt ikke at den avisa som kommer ut onsdag 8. mai skal bli Nordlands Avis' siste utgave på nærmere 9. år. "Se opp for pessimismen" er en av 1. side-titlene. Det meldes at den tyske konsulen i Narvik er en farlig spion. Signaturen "En frivillig soldat" skildrer hvordan det er å stå på vakt under felttoget. Hemnes krisenemnd kunngjør at man "har tatt opp tanken om et frivillig brannkorps på ca. 20 medlemmer under krigssituasjonen. Den foretatte evakuering har gjort brannvernet så lite virkningsfullt at det under en brannsituasjon neppe vil kunne yte tilstrekkelig beskyttelse av hus og heimer på stedet", skriver nemnda, og oppfordrer til å tegne bidrag til brannkorpset hos lensmannen.

"Mosjøen og Mo erobret!" lyder en lettere sarkastisk overskrift: "Fra den tysk-besatte Oslo kringkaster kom tirsdag den overraskende melding at tyskerne hadde besatt Mosjøen og Mo i Rana! Når tyskerne ikke nevnte at også Hemnesberget var inntatt var det vel fordi de fryktet for ikke å bli trodd!"

Seks dager seinere skjedde akkurat dette: Hemnes ble erobra av tyskerne 10. mai. Da engelskmennene 14. mai skjøt stedet i brann, strøk også Nordlands Avis med, med alt utstyret sitt.


Jernbanearbeidere 1941.jpg Krigshistorie Hemnes i Nordland

00:Kilder01: Det er blitt krig02: Øyenvitne da Hemnes falt03: Kvinner under ild04: Overlatt til sin undergang05: Noen måtte se etter dyra06: Krigsfanger i Korgen07: En strøm av flyktninger08: Kurer for Heimefronten09: Kommunalt krigsstyre10: -Dette er en spade11: «Jernbanen skal fram»12: Terbovenmjøl og papirbukser13: Kirke i krig14: På brakkedans15: Skole i krigstid16: Kontakt med tyskerne17: Friluftsliv18: Bygde radioer19: Avisbrannen20: Arbeid og tvang21: Finnmarks-evakuerte22: «Hitler er død»23: Innsetting av lovlig styre24: De som falt25: Fanger fra Hemnes