Magdalene Norman

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Magdalene Norman, selvportrett 1915.

Magdalene Norman (1877-1979) fra Korsnes i Tysfjord var fotograf i Harstad og Larvik, seinere poståpner og posteksepeditør på Korsnes. I 1911 etablerte hun seg som fotograf i Harstad, der hun hadde atelier i noen år. I løpet av denne relativt korte perioden tok hun en stor mengde bilder som Trondarnes Distriktsmuseum nå har ansvaret for å formidle.

Gjennom sine portretter var hun i stand til «å fange sjelen til folk» som levde og arbeidet i denne regionen. Her ble ikke bare «de fine» avbildet, men også vanlige folk. En del av arbeidene hennes framstår som hastverkpreget og uryddige. Andre ganger skapte hun bilder av høy kvalitet, og man ser at hun har eksperimentert med forskjellige teknikker.

Fotograf

Magdalene Normans interesse for fotografering ble sannsynligvis tent da hun fikk sitt første fotografiapparat som 16-åring av J. L. Johansen, som var en omreisende fotograf med atelier på Korsnes. Siden ble hun fotograflærling hos Jul. Frøseth i Trondheim. Deretter begynte hun som omreisende fotograf sammen med Didi Normann som var fotograf på Rognan i i 1895.

I 1906 reiste hun til USA. Etter noen år der, vendte hun tilbake fordi hun var rammet av tuberkulose. Her ble hun lagt inn på Grefsen Sanatorium i Kristiania sommeren 1910. I 1911 etablerte hun seg som fotograf i Harstad sammen med Frida Thode og Claudia Christoffersen. Hun hadde atelier og bosted i 3. etasje i Saue-brygga i Strandgata.

Det var ikke lett å drive atelier i Harstad på denne tiden. Fotografene Halftan Holm og Harald Hanssen var allerede godt etablert i byen, men omsetningen hennes økte betraktelig i 1914. Sør-Troms museum har en samling av bilder som hun laget i 1915 og 1916.

Frem til 1915 fotograferte hun bare med naturlig belysning, slik at dette arbeidet bare kunne finne sted i den lyse årstiden. I 1915 fikk hun elektrisk lys. Hun jobbet på denne tiden også som omreisende fotograf og bygde et atelier på Andenes, to i Tysfjord, et i Kjøpsvik og et på Korsnes. Selv om hun først og fremst arbeidet med portretter, fotograferte hun også landskapsbilder, kystsamfunn, sjø og båter. Mesteparten av landskapsbildene var gjort på bestilling.

Glassplatene (negativene som man arbeidet med den gangen) hadde hovedstørrelser, 9 x 12, 12 x 16 og 18 x 24 cm. De aller fleste fotografiene er på 9 x 12 cm – hovedsakelig portretter. Det finnes en mindre glassplatesamling på hennes hjemsted Korsnes.

I april 1915 averterte hun forretningen, men Claudia drev den helt frem til Torleif Østgaard overtok i 1916/1917. I august 1915 reiste Magdalene til Korsnes og giftet seg med barndomsvennen Walter Pettersen. Det ble et kort forhold siden Walter reiste til USA.

Larvik

I 1918 flyttet Magdalene Norman til Larvik. Antakelig på grunn av venninnen Aagot Olaussen, som tidligere hadde vært forlovet med Magdalenes bror. De var nære venner.

Magdalene var ansatt hos fotograf Ludwigsen i Larvik utover i 1920-årene, og i 1930 etablerte hun forretningen Amatørsentralen i Larvik som drev med tobakk og fotomateriale.

Tilbake til Korsnes

Forretningen gikk imidlertid dårlig på slutten av 1930-årene, og i 1940 flyttet hun tilbake til Korsnes for å overta som poståpner og dampskipsekspeditør etter broren Sverres død.

Magdalene Norman jobbet frem til 1970, hvor hun da kom til Soltun Aldershjem i Lødingen kommune. Her ble hun til 1979 da hun døde, nesten 103 år gammel. Hun er gravlagt ved sitt barndomshjem på Korsnes, etter eget ønske.

Kilder

Eksterne lenker


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.