Maran Ata

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Maran Ata-tempelet i Møllergata 28 i Oslo.
Foto: Arne Gunnarsjaa/Oslo Museum (1982–1983).

Maran Ata (arameisk bønnerop: Vår herre, kom!) er en karismatisk kristen bevegelse som har sin bakgrunn i en splittelse innen den norske pinsebevegelsen i 1957. Den første menigheten ble dannet i Skien i 1958. Fra 1960 hadde bevegelsen et eget organ: Maran Ata-bladet. Predikanten Aage Samuelsen var fram til 1966 den fremste lederen. Bevegelsen har et samarbeidsorgan for de lokale menighetene og det årlige stevnet som arrangeres i Seljord: Maran Ata Norge.

Det praktiseres bare dåp på grunnlag av personlig bekjennelse av kristen tro, på samme vis som i pinsebevegelsen. Også på mange andre områder har teologien i Maran Ata store likheter med pinsebevegelsen.

Også i Sverige (startet av blant andre Arne Imsen) og Danmark finnes det en gren av Maran Ata.

Lokale menigheter

Bevegelsen hadde tidligere lokale selvstyrte menigheter over store deler av Norge. I dag er det bare Oslo, Mandal og Stavanger igjen. Nedenfor følger en beskrivelse over noen av disse.

Skien

Menigheten i Skien ble stiftet i august 1958, etter at Aage Samuelsen hadde hatt møter i Festiviteten. Etter 1966 gikk menigheten gradvis i oppløsning, blant annet på grunn av personkonflikter.

Oslo

I hovedstaden ble Maran Ata-menigheten stiftet 10. oktober 1959. Bakgrunnen var en serie møter Aage Samuelsen hadde holdt i pinsemenigheten Salem i 1956.

I etterkant av dette ble det arrangert flere uavhengige møter i regi av mennesker som opplevde Samuelsens forkynnelse som givende. En ledende skikkelse blant disse var forretningsmannen Petter Gylver. Etter at Samuelsen med flere hadde kommet fra menigheten i Skien til Oslo og hatt møter, ble også flere mennesker berørt av denne forkynnelsen. I etterkant av dette oppstod det dermed en egen menighet, Gylver var leder fra starten.

Fredrikstad

I 1960 ble det startet opp med møter i regi av Maran Ata i Fredrikstad. Willy Edvardsen ble menighetens første leder. Etter han overtok den tidligere metodisten Oddvar Linkas. Menigheten heter i dag Vekkelsessenteret.

Bergen

I Bergen ble det etablert menighet i mars 1961, høsten 1996 tok de navnet Evangeliekirken, og er fra 2005 en del av pinsebevegelsen. Menigheten er fortsatt med i arbeidet omkring det årlige stevnet i Seljord, og sitter også i styret for Maran Ata Norge.

Haugesund

I 1962 hadde Aage Samuelsen og evangelist Rolf Aspelund flere møter i Haugesund. I etterkant ble om lag 20 personer døpt, og flere andre ble også berørt av møtene. I januar 1963 ble det så dannet en menighet, Otto Odland ble innsatt som forstander. På 1990-tallet skiftet menigheten navn til Filadelfia, Haugesund.

Sandefjord

Det var virksomhet i regi av Maran Ata her1960-tallet. Etter 1963 ble menigheten oppløst. En ny menighet ble opprettet på 1970-tallet, og mange av medlemmene gikk inn her: Sandefjord Frie Forsamling, ledet av Torgeir Hansen. Hansen døde i 2016.

Gjøvik

Menigheten i Gjøvik ble stiftet på 1960-tallet. I 1969 ble det utført flere dåpshandlinger. På 1970-tallet etablerte menigheten kontakt med Maran Ata-menigheten i Stockholm (Arne Imsen), og forbindelsen med menighetene i Norge ebbet ut. Etter en tid ble også samarbeidet med Sverige brutt. Dette førte til en splittelse i menigheten i 1975, og en gruppe brøt ut og dannet den frittstående menigheten Pilgrimsfolket. I 2017 ble Maran Ata-menighetens forsamlingslokale lagt ut for salg.

Ålesund

Tidlig på 1960-tallet ble det holdt møter i Maran Ata-regi i sunnmørsbyen. I 1962 besøkte Samuelsen byen og hadde flere møter. I etterkant av dette ble så menigheten etablert. Etter 1978 gikk den inn i en annen karismatisk menighet, New Life Ålesund Bibel & Misjonssenter.

Stavanger

Menigheten i Stavanger så dagens lys tidlig på 1960-tallet. Ivar Gjestland og Kristoffer Grude var ledere. Menigheten ble senere nedlagt en periode, men i 1977 ble den gjenoppstartet.

Drammen

I Drammen ble det stiftet en menighet i 1962, Birger Arnesen stod i spissen her. Også her hadde Samuelsen hatt møter i forkant, i Velferdssalen på Sundland. Samme år ble det arrangert en debatt mellom blant andre Aage Samuelsen og den kjente ateisten Arnulf Øverland, som samlet omtrent tusen tilhørere. Menigheten i Drammen opplevde flere vekkelser utover 1960-tallet. Den ble nedlagt i 1987.

Notodden

Maran Ata Notodden ble stiftet i 1962, med forretningsmannen Håkon Uppstrøm i spissen.

Trondheim

Pinsemenigheten Betel i Trondheim samarbeidet med Samuelsen også etter splittelsen som oppstod i 1957. Etter noen uoverensstemmelser i 1961 kom det også til et brudd her. 21. januar 1962 ble det etablert Maran Ata-menighet i byen, ledet av Olav Myrseth og Angell Hovd. På 1980-tallet gikk de fleste medlemmene tilbake til pinsemenigheten. Evangelisten Ivar H. Bolsø startet så opp ny virksomhet. Etter sammenslutning med en gruppe uavhengige pinsevenner, ble det besluttet å gå inn i pinsebevegelsen. Dette skjedde i 2004, navnet ble Pinsemenigheten Sion.

Sørlandet

Sørlandet var det menigheter i Kristiansand, Arendal (stiftet 1959, leder fram til 1961 var Henry Mansika) og Mandal (stiftet 1961, ledet av Arne Bredesen. Fra 2017 var Kjell O. Jørgensen leder).

Nord-Norge

Bevegelsens første møtelokale ble bygget på Reipå i MeløyHelgelandskysten. En tidligere predikant i pinsebevegelsen, Alf Solberg, var leder. Også andre predikanter sluttet seg til Maran Ata, blant andre Georg Imsen (far til Arne Imsen), som var pastor i pinsemenigheten Smyrna i Narvik. Kåre Hammervår var leder for virksomheten her. Pinsemenigheten Sion, Sennesvik på Vestvågøy, gikk over til Maran Ata.

Sørarnøy i Gildeskål hadde også en gruppering av Maran Ata-folk. Olav Haugen var leder. Møtevirksomheten i Alta ble ledet av Rolf Haagensen. Han og familien skaffet en bil som ble brukt til evangelisering i Nord-Norge.

I Sørreisa i Troms ble det etablert en menighet i 1964. De skaffet et eget lokale som ble innviet av Aage Samuelsen samme år. Lederskapet bestod av Jarle Skogheim og Ivar Pedersen. Virksomheten lå en tid nede, men ble tatt opp igjen i 2015 av Torgeir Hansen, som hadde bakgrunn fra Sandefjord Frie Forsamling. Menigheten er i dag ikke en del av Maran Ata.

Sommerstevne i Seljord

Hver sommer arrangeres det et eget stevne på Dyrsku'n i Seljord, her samles kristne fra flere ulike sammenhenger.

Kilder og eksternt stoff