Marie Spångberg Holth

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Marie Spångberg Holth
Foto: Ukjent, kjent, hentet fra Norske kvinder. En oversigt over deres stilling og livsvilkaar i hundredeaaret 1814-1914 (1914).

Marie Spångberg Holth (født 23. november 1865 i Christiania, død 23. november 1942 samme sted) ble i 1893 landets første kvinne med medisinsk embetseksamen. Det meste av sitt medisinske virke hadde hun som lege ved venerisk avdeling for kvinner ved Kristiania sundhetskommission.

Familie

Marie Spångberg Holth var datter av urmaker Alfred Spångberg (1829-1866), opprinnelig fra Sverige, og Helene Wang (1835-1914), og ble gift i 1897 med øyelege Søren Holth (1863-1937).

Liv og virke

Marie Spångberg vokste opp i Christiania, men faren døde da hun bare var ett år gammel. Moren livnærte seg som frisør ved hovedstadens teatre, og fire av brødrene emigrerte etter hvert til USA.

Som 19-åring tok Marie Spångberg guvernanteeksamen ved Frøken Bauers pikeskole. Hun begynte deretter på et privat artiumskurs, og tok examen artium som privatist i 1886. Hun tok anneneksamen i 1887, og begynte deretter å studere medisin. Brødrene i USA finansierte studiene hennes.

Da Marie Spångberg i 1893 tok medisinsk embetseksamen var dette som første kvinne i Norge. Hun ble samtidig den landets tredje kvinne med embetseksamen, etter juristen Maren Cathrine Dahl og realisten Marie Geelmuyden. Hun tok etterutdanning i fødselshjelp og kvinnesykdommer i Tyskland, fordi kvinnelige leger den gang ikke slapp til på norske sykehus.

Marie Spångberg var assistent ved professor Hagbarth Strøms kirurgiske privatklinikk 1895-1897. I 1896 ble hun dessuten ansatt som Kristiania sundhetskommissions (helseråds) kvinnelige lege ved veneriske avdeling for kvinner. I 1895 etablerte hun også en privat legepraksis. I 1897 ble hun dessuten beskikket som fast sakkyndig i rettsmedisinske spørsmål.

Etter at hun i 1897 giftet seg med forskeren og øyelegen Søren Holth, og de neste årene fikk flere barn, ga Marie Holth opp sin private legepraksis. Hun fortsatte imidlertid i sunnhetskommisjonen helt til 1920.

Enkelte bosteder

Ved folketellingen for Kristiania for 1885 er Marie Spångberg oppført som artianer på adressen Møllergata 16 sammen med moren og flere andre slektninger. Ved folketellingen samme sted for 1900 er hun oppført sammen med ektemannen på adressen Pilestredet 28, og ved folketellingen for 1910 er ekteparet oppført i Geitmyrsveien 11/13 (på denne adressen ble Studiehjem for unge piker etablert i 1916 på initiativ fra professor Kristine Bonnevie). I følge adresseboka for Oslo for 1933 var ekteparets adresse da Sommerrogata 17. I dødsannonsen hennes er Nordberg i Vestre Aker oppgitt som adresse.

Ettermæle

Marie Spångberg Holth er gravlagt sammen med ektemannen på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)

I sin artikkel om Marie Spångberg Holth i Norsk biografisk leksikon beskriver Aina Schiøtz henne slik (utdrag):

Som den første kvinne på det medisinske studium sprengte Marie Spångberg kjønnsbarrieren, og som datter av en håndverkerenke krysset hun i tillegg en sosial grense. På denne tiden var det så godt som bare sønner fra de høyere samfunnslag som søkte akademisk utdanning. ... Etter embetseksamen ble Marie Spångberg feiret av Kvinnesaksforeningen og Kvinnestemmerettsforeningen. Selv engasjerte hun seg ikke kvinnepolitisk, men hevdet at hun hadde iakttatt arbeidet med beundring og ikke så lite dårlig samvittighet.

Marie Spångberg Holth er gravlagt på Vår Frelsers gravlund i Oslo sammen med ektemannen. Tittelen Dr. er benyttet på gravminnet.

Kilder

Dødsannonse for Marie Holth i Aftenposten 25. november 1942.

Eksterne lenker