Marienlyst (løkke)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hovedhuset i Blindernveien 10.
Foto: Leif-Harald Ruud (2015).
Hovedbygningen i 1937.
Foto: Fritz Holland/Oslo Museum (1937).

Marienlyst, opprinnelig navn Fæhaugen var en forpaktningsløkke under Blindern nedre med tun i dagens Blindernveien 10 i dagens Bydel St. Hanshaugen i Oslo kommune. Løkka har gitt navn til strøket Marienlyst som er bebygget på dens område, herunder også NRKs hovedkontor fra 1950.

Historie

I 1765 ble løkkeeiendommen forpaktet av Hans Christian Jacobsen som bebygde eiendommen med en kvadratisk bygning med pyramidetak. Den hadde husmannsstue i første etasje og sal over.

Hovedbygningen fikk dagens utseende etter at kjøpmann Even Steen bygde på huset umiddelbart etter at han overtok eiendommen i 1782. Han utvidet også eiendommen til 93 dekar.

Eiendommen fikk i 1798 navn etter Marichen Paasche Schjoldager (1753–1809), hustru til Christopher Frimann Omsen som også eide løkkeeiendommen etter at han overtok Blindern nedre. Etter å ha blitt enkemann, giftet Omsen seg igjen med Anna Lykke Wolff (1764–1836) som arvet både gården og løkkeeiendommen etter sin ektemann gjennom et gjensidig testamente.

Da Aker herred i 1856 overtok Blindern nedre, fulgte også denne løkkeeiendommen med. Kommunen forpaktet Marienlyst bort til forskjellige gartnere, og den ble senere drevet som et handelsgartneri.

I 1934 løkkeeiendommen regulert til boligbygging og blant annet lamellblokkene på Marienlyst oppført på eiendommen. Senere ble også Marienlyst skole, Blindernveien skole og fra 1955 også Norsk Rikskringkastings hovedkontor oppført på løkkeeiendomens område.

Eiere

Hovedbygningen

Etter at eiendommen er fradelt er de eldre uthusene er revet. Men hovedbygningen eksisterer fortsatt og antyder hvordan den tidligere standsmessige lystgården har framstått. Hovedbygningen har yttervegger i panelt tømmer og er i to fulle etasjer med utnyttet loftsetasje med vinduer i gavlene og arker på langsidene. Alle vinduene er smårutete, i hovedsak med to fag ved seks ruter i første etasje og åtte ruter i andre etasje. Disse er utført som stilkopier i 1950-årne med den tids hengsler. Taket er halvvalmet og kledd med rød enkeltkrum tegl.

Under den eldste delen er det delvis utgravd krypkjeller med rundt en meters tykke murer. Under den nyere delen er det full kjeller med rundt 50 cm tykke murer. Kjellerinngangen lå opprinnelig i bygningens fasade mot sørvest, men er etter 1952 flyttet ut i en mur et stykke sørvest for bygningen.

Bygningen ble vedtaksfredet 30. januar 1967, men både eksteriør og interiør er sterkt preget av den ombygging og «stilrestaurering» som ble gjennomført i årene 1955-1957, i regi av Oslos første byantikvar Arno Berg.

Hovedbygningen har siden restaureringen blitt brukt til barnehage, i dag Marienlyst gård barnehage.

Kilder


Koordinater: 59.93491° N 10.72430° Ø