Meyer

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Meyer er navnet på flere norske slekter.

Meyer fra Aggersborg

Som stamfar til denne dansk-norske slekta regnes sokneprest til Aggersborg Melchior Iversen (d. 1612). Det var hans sønnesønn Hans Edvardsen Meier (d. etter 1668) som førte slekta til Norge.

Meyer fra Bergen etter Friedrich Meyer

Til denne Bergens-slekta regnes Friedrich Meyer i Dörpel i Barnstorf, nær Hannover, som stamfar. Slekta kom til Norge med hans sønn Gerdt Hinrich Meyer (1755–1838), som etablerte seg som kjøpmann på Bryggen.

Meyer fra Bergen etter Christopher Meyer

Denne slekta spores tilbake til Christopher Meyer (omkr. 1635–1691) fra Bernitt i Tyskland. Den kom til Norge med hans sønnesønns sønn Ehrenreich Hinrich Meyer (1734–1818), som omkring 1751 kom til Bergen som gesell og som ble kjøpmann der.

Det ser ut til å være bånd mellom denne slekta og slekta etter Hans Meyer (se over), uten at det er helt klart hvordan de henger sammen.

Meyer fra Bergen etter Hans Meyer

Hans Meyer fra Rotenburg i Bremen stift tok borgerskap i Bergen i 1662, og er trolig den som ble stamfar til denne slekta. Alternativt var det Hans Meyer fra Dassow som ble borger i Bergen i 1695 som var stamfaren. I og med at litteraturen om slekta forholder seg til Meyer fra Rotenburg som stamfar, velges den varianten i oversikten under, men det kan endres dersom det dukker opp kilder som viser noe annet.

Det ser ut til å være bånd mellom denne slekta og slekta etter Christopher Meyer (se over), uten at det er helt klart hvordan de henger sammen.

Meyer fra Christiania

Som stamfar til denne slekta regnes Christen Petersen (d. etter 1721), som var gårdbruker i Fron. Hans sønnesønn Peter Petersen Meyer (1745–1801) ser ut til å være den første som brukte slektsnavnet Meyer.

Meyer fra Mo i Rana

Utdypende artikkel: Meyer (handelsmenn i Mo)

Som stamfar til denne slekta regnes proprietær og kjøpmann Hans Abraham Meyer (1793–1875) fra Nesna.

Litteratur