Rolf Christopher Johansen Perreau (1986–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
" Rolf Christopher Johansen Perreau 25 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Folk oppfordres til å ta på de inngraverte navnene, slik at de blir blankere og blankere med årene.
Foto: Skjermdump NRK (2022)
Malvik kommunes 22. juli-monument er plassert like foran porten til Hommelvik kirke, som ligger midt i kommunesenteret Hommelvik.
Foto: Frida Røsand (2020)
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya.
Foto: Eva Rogneflåten (2023)
22.juli-senterets bursdagsblomst til Christopher, 9. juni 2023.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside (2023)

Rolf Christopher Johansen Perreau født 9. juni 1986 i Tromsø, Troms, død 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune, var en av AUF-erne fra Trøndelag som ble drept i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011. Det største terrorangrepet i Norge siden andre verdenskrig ble planlagt og utført av den høyreekstreme Anders Behring Breivik. Perreau ble funnet ved inngangen til Kafébygget på Utøya. Perreau satt i sentralstyret i AUF, og hadde mange viktige verv i organisasjonen de siste ti åra, og han stod på sjetteplass for Trondheim Arbeiderparti til kommunevalget i 2011. Ved valget i Trondheim i september 2011 sørga velgerne for å vise ham respekt ved å gi ham så mange personstemmer at han endte opp på 5. plass på lista. Han beskrives som en stor inspirator og en med stort pågangsmot: Man vet ikke om noe er umulig før man har prøvd, var innstillinga hans til utfordringer. Beskrivelsen om at han var en dyktig og karismatisk debattant passer godt, der han overbeviste Arbeiderpartiets landsmøtet i 2009 om å vedta lovfesta rett til lærlingplass, mot partiledelsens vilje.[1] Perreau ble spådd en lysende framtid i viktige posisjoner i partiet og blir savna av både partimedlemmer og motdebattanter fra andre parti.

Familie

Sønn av Randi Johansen Perreau og Claude Perreau. Storebror til Sebastian Perreau og Celine. Skulle flytte sammen med kjæresten Lone i Trondheim etter sommerferien 2011. Han var fetter til Utøya-overlever Ingrid Aune, som ble ordfører i Malvik kommune og døde i en båtulykke 1. august 2019 (mødrene deres er tvillingsøstre). Nevø av kunstner Bjørg Johansen Eigard.

Bisettelsen

Christopher Perreau ble bisatt fra Hommelvik kirke fredag 5. august 2011. Det var 6-700 som møtte opp for å hedre 25-åringen. Lillebror Sebastian framførte Chris Medinas låt «What are words». Fra det offentlige Norge kom næringsminister Trond Giske, ordfører i Malvik Terje Granmo, Trondheimsordfører Rita Ottervik, fylkesordfører Tore O. Sandvik, leder i Trondheim Arbeiderparti Rune Olsø, samt AUF-leder Eskil Pedersen. Den franske ambassadøren til Norge Brigitte Collette kom også, siden Perreau hadde dobbelt statsborgerskap.

Næringsminister Trond Giske holdt tale og sa blant annet:

– Han var det største politiske talentet i sin AUF-generasjon. Det er først og fremst tragisk for familien og organisasjonen. Christopher hadde et brennende engasjement for rettferdighet. Politikken er fattigere uten ham.

Vennene og partifellene Hanne Moe Bjørnbet og Adrian Nøttestad påpekte at Christopher ikke må minnes i stillhet og at de skal kjempe hver eneste dag for de verdiene han trodde på og døde for:

– Vi mistet en som betydde så mye. Christopher støttet alltid sine venner. Han gikk gjennom ild og vann for dem og var alltid ærlig. Vennene står fattige igjen og vi har aldri trengt hans trøst mer enn nå. Samtidig, må vi huske at Christopher er den som ville kjempet hardest for at vi skal være slik han kjente oss.

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

Rolf Christopher Johansen Perreau til minne

Det er med dyp sorg vi har mottatt beskjeden om at Rolf Christopher Johansen Perreau er blant de omkomne etter tragedien på Utøya 22. juli. Christopher ble 25 år. Våre tanker går til hans foreldre, hans søsken, kjæreste, familie og venner i denne tunge tiden.

Rolf Christopher var fra Hommelvik, men bodde i Trondheim. Han hadde norsk mor og fransk far, snakket begge språk, og hadde sterk tilknytning til begge sine hjemland.

Rolf Christopher var et stort politisk talent. Han brant enormt for det han trodde på, og viste stor omsorg for folk rundt seg. Rolf Christopher ble tidlig valgt inn i fylkesstyret i AUF i Sør- Trøndelag, hvor han senere ble både fylkessekretær og leder. Han var også en sentral person i Trondheim Arbeiderparti.

I oktober 2010 ble Rolf Christopher valgt inn i AUFs sentralstyre. Til høstens valg i Trondheim sto han på sjetteplass på Arbeiderpartiets liste. Rolf Christopher ville inn i bystyret for å jobbe for at alle barn skal få de samme mulighetene, uavhengig av foreldrenes inntekt og bakgrunn. Mange vil huske Rolf Christopher for hvordan han fikk Arbeiderpartiets landsmøte i 2009 til å gå inn for lovfestet rett til lærlingeplass.

Rolf Christopher var en organisasjonsbygger av rang. Han var blant de beste debattantene AUF i Sør-Trøndelag har hatt gjennom tidene. Han har rekruttert og inspirert utallige unge til politisk arbeid. De fleste som har verv i AUF i Sør Trøndelag i dag har lært det å være i debatt, det å få med, og engasjere andre, av Rolf Christopher. Mange har mistet et stort forbilde.

Rolf Christopher var bunnløst lojal mot sine venner. Han hadde alltid tro på folk rundt seg, også når de ikke hadde det selv. Han vil bli dypt og inderlig savnet av sine venner og politiske kolleger i AUF og Arbeiderpartiet.

Vi skulle så gjerne hatt han med oss videre i arbeidet for et bedre Trondheim og et bedre Norge. Ja, for en bedre verden.

Ord blir fattige i møte med en slik tragedie. Vi kan gjøre så lite. Likevel finner vi trøst i at så mange har vist omtanke og medfølelse for Rolf Christopher og hans venner. I Trondheim var flere titalls tusen samlet på Torvet for å gi sin støtte.

Rolf Christopher var sammen med sine venner på Utøya. De var samlet for å lære, for å møte venner fra hele landet og for å kjempe for demokrati, antirasisme, åpenhet og fellesskap. De ble ofre for en ubegripelig ondskap. Vi har mistet så mange av våre beste ungdommer. Nå er det vårt ansvar å fortsette kampen for det Rolf Christopher trodde på.

Vi står sammen i sorgen.


Vi lyser fred over Rolf Christopher Johansen Perreaus minne.

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna

Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet. [2]

Minnesteder

Etter terrorangrepene 22. juli 2011, ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. Minnesmerkene er utforma av kunstneren Nico Widerberg, og er laga i Iddefjord-granitt. De er produsert av Skjeberg-bedriften Johansen Monumenthuggeri i Sarpsborg, og er donert av en anonym giver. Minnesmerkene er påført datoen 2207 2011 og deler av et nyskrevet dikt av Lars Saabye-Christensen.

Malvik kommunes 22. juli-monument er plassert like foran porten til Hommelvik kirke, som ligger midt i kommunesenteret Hommelvik.

Der finnes også flere minnesmerker som skal hedre samtlige 22.juli-ofrene; Et midlertidig nasjonalt minnesmerke på Johan Nygaardsvolds plass i Oslo (avduka 2018), Jernrosene ved Oslo domkirke (avduka 2019), Lysningen ute på Utøya, samt det nasjonale minnestedetUtøyakaia.

Utøyas bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen". [3]

22. juli-senterets bursdagsmarkering

Hvert år markerer 22. juli-senteret bursdagen til ofrene etter terrorangrepene 22. juli 2011. Her viser vi bursdagsblomsten til Rolf Christopher Johansen Perreau, satt i resepsjonen i 22. juli-senteret 9. juni 2023. Teksten lyder:

Glem ikke

I resepsjonen i 22. juli-senteret finner du 77 ganger i året en liten blomst. Én blomst for hver av de drepte i Regjeringskvartalet og på Utøya. Én blomst for hver bursdag som kommer og går - uten at noen av dem blir eldre.

I dag skulle Rolf Christopher fylt år.

Vi håper alle som besøker oss - skoleelever og andre - fortsetter å huske hva de menneskelige kostnadene av konspirasjonsteorier, vold og terror er. De er mange, de som savner noen hver eneste dag på grunn av 22. juli.

Med tiden som går er det ekstra viktig å minne hverandre på. For alt som skulle vært. For alt de kunne blitt.[4]

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Boka består av kryssfinerplater som er satt opp på en stang og som kan blas i. Den kom på plass i Hegnhuset i 2022, men er ikke komplett ennå. Alle ofrene har fått sin plass i «boka», så når tekstene og bildene er klare, vil de settes opp på riktig plass. Alle har minimum med navn, fødselsdato, hvilken kommune de kom fra og alderen de var i den 22. juli 2011.

Perreau sin minneboktekst lyder:

Rolf Christopher er født i 1986 i Tromsø, han vokste opp i Hommelvik og bodde i Trondheim. Han har norsk mor, fransk far og en lillebror på 15, Sebastian, som han hadde invitert med seg til Utøya dette året, og som reddet seg vekk i båten Reidulf.

Rolf Christopher var med i AUFs sentralstyre, han stod på sjetteplass på partiets liste ved høstens kommunevalg i Trondheim og han fikk i 2009 Arbeiderpartiets landsmøte til å gå inn for lovfestet rett til lærlingeplass. Han beskrives av sine partifeller og sine politiske motstandere som snill, raus, livsglad, en vitebegjærlig gutt som brant for politikken.

Priser og utmerkelser

Perreau fikk Malvik Ungdomsråds «Barn og unges pris» i 2003 for sitt arbeide med å starte basketballklubben Vika Vulcanos i hjembygda. Prisen ble delt ut under Ungdommens kulturmønstring (UKM) 19. januar 2003 på Ytre Malvik Samfunnshus av leder i ungdomsrådet Aina Kristiansen. [5]

Ettermæle

Bok fra mor

Mor har skrevet boka, «Bare én kom tilbake : nedtegnelser om 22. juli 2011». Forlaget skriver om den: «vi følger familien Perreau i tida etter massakren på Utøya. Som leder for Sør-Trøndelag AUF, var Christopher spådd ei lys framtid i Arbeiderpartiet. Han var også blant de første som ble skutt av terroristen. Lillebroren Sebastian makta å komme seg til sikkerhet på fastlandet via båten "Reiulf", som 12 ungdommer rodde med en og en halv åre. De ble beskutt, men kom seg uskadde i land, men båten sank etterpå. Det tok hele seks dager før familien fikk den tunge beskjeden om Christophers skjebne. I denne boka er det mora som fører ordet, fra de mørke dagene i juli 2011, til september 2018. I dagboklignende notater skriver hun historien om en familie som alltid vil være en for lite. Dette er også en historie med plass til kritiske spørsmål om hva, og hvem, som svikta da morderen gikk i land på Utøya.» [6]

Låt fra venn

Vennen Martin Mulholland laga låta «Uansett Kor Du Drar» til minne om Rolf Christopher Johansen Perreau. Sangen ble skrevet da han forsto at Christopher ikke kom tilbake.

Pengene fra låta går direkte til en PayPal-konto eid av Norsk Folkehjelp. Inntektene vil gå til deres prosjekt i Palestina som heter "Ungdom Skaper Forandring", som var Christophers hjertesak.

Grafisk bilde og cover fra tante

Coverbildet til Mulhollands utgivelse er et portrett av Christopher Perreau, av tråd sydd i bobleplast over rød og grønn silke. Bak verket står Perreaus tante, Bjørg Eigard.[7]

Referanser

  1. AUF vant lærling-kampen. AUF fikk en stor politisk seier da Arbeiderparti-landsmøtet vedtok å lovfeste retten til lærlingplasser. https://frifagbevegelse.no/auf-vant-larlingkampen-6.158.61402.82c03f831a
  2. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  3. Vi minnes 22.juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.
  4. 22. juli-senteret: Rolf Christopher Johansen Perreau bursdagsblomst 09.06.2023.
  5. Haugen, Rune: Barn og unges pris til Rold Christopher. Malvik-bladet, lørdag 18. januar 2003, s. 7. Digital versjonNettbiblioteket.
  6. [Perreau, Randi Johansen i samarbeid med Bjørn Stuevold: Bare én kom tilbake : nedtegnelser om 22. juli 2011. Omhandler Rolf Christopher Johansen Perreau. Communicatio forlag, 2018. ISBN: 978-82-8324-022-1. Digital versjonNettbiblioteket.
  7. Mulholland, Martin: «Uansett kor du drar.» Sang skrevet av vennen da han skjønte at Christopher ikke kom tilbake. Besøkt 12.06.2023.

Kilder og litteratur

  • Borgersen, Gustav Svihus: Kunstguiden : utendørskunst i Trondheim sentrum. Museumsforlaget, 2021. ISBN 9788283050981. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Find a grave: Rolf Christopher Johansen Perreau. [1]. Besøkt 12.06.2023.
  • Gjestvang, Andrea: En dag i historien. Pax, 2012. ISBN 9788253035413. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Mathisen, Ella Berit: Mistet storebroren på Utøya. Storebror Rolf Christopher var Sebastians store helt. 22. juli ble broren brutalt tatt fra ham på Utøya. nrk.no, 25. feb. 2012. Besøkt 12.06.2023. https://www.nrk.no/trondelag/mistet-storebroren-pa-utoya-1.8010385
  • Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  • Moen, Jo Stein: Bestandig på vei : glimt fra kampåra 1913-2013 : AUF i Sør-Trøndelag 100 år. Arbeiderbevegelsens historielag i Trøndelag, 2013, s. 151. ISBN 9788299659017. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Moen, Sophie Bergersen m.fl.: Terrorens ofre. De savnede fra Trøndelag. Rolf Christopher Johansen Perreau.. Adresseavisen, mandag 25. juli 2011, s. 7. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Perreau, Randi Johansen i samarbeid med Bjørn Stuevold: Bare én kom tilbake : nedtegnelser om 22. juli 2011. Omhandler Rolf Christopher Johansen Perreau. Communicatio forlag, 2018. ISBN: 978-82-8324-022-1. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Slik minnes vi våre kjære. Familier, pårørende, venner og kolleger om ofrene fra 22. juli. VG, torsdag 22. juli 2021, s. 12-29. Digital versjonNettbiblioteket.

Eksterne lenker

  • Mulholland, Martin: «Uansett kor du drar.» Sang skrevet av vennen da han skjønte at Christopher ikke kom tilbake. Besøkt 12.06.2023