Oslo Folkerestauranter
Oslo Folkerestauranter ble grunnlagt 9. november 1914 som Kristiania Folkerestauranter, for å drive produksjon, restauranter og utsalg, hvor folk kunne få billig og god mat og drikke.
Bakgrunn
Etter at første verdenskrig brøt ut ble det etter hvert en vanskelig forsynings- og ernæringssituasjon, og med en tilhørende dyrtid.
En bakgrunn for etableringen var også at flere sosialt orienterte personer, som daværende formann i Arbeidernes Faglige Landsorganisasjon, Ole Olsen Lian opplevde at det eksisterende tilbudet, Christiania Dampkjøkken hadde utviklet seg i en mer kommersiell retning.
Produksjonssteder
Folkerestaurantene startet produksjonen i Melkeforsyningens gård i Schweigaards gate 34, men da lokalene her snart ble for små, kjøpte man fabrikk og kontorlokaler i Østensjøveien på Bryn, opprinnelig Bryn Hermetikfabriks nybygde anlegg.
I 1917 ble Christiania Fiskematkjøkken, byens eldste i bransjen, kjøpt opp.
Restauranter
Folkerestaurantene ekspanderte særlig utover mot 1930-åra, blant annet da de anla flere små serveringssteder, med småbord, i stedet for det som ble opplevd som Dampkjøkkenets gammeldagse og primitive matfabrikk med stor spisesal med langbord og plass til 200 personer.
Den første restauranten med delikatesseutsalg ble åpnet i Grønland 7 på Grønlands torg, deretter kom en i Markveien 57 på Grünerløkka.
I slutten av 1930-årene hadde Oslo Folkerestauranter følgende restauranter:
- Grøndlands Dampkjøkken, Grønland 7
- Guldfisken i Rådhusgata 2 i Kvadraturen fra 1916
- Schoushallen i Trondheimsveien 2 på Grünerløkka
- Tranen i Waldemar Thranes gate 70 ved Alexander Kiellands plass fra 1921
- Den gamle Major i Bogstadveien 66 på Majorstua fra 1921
- Ekebergrestauranten på Ekeberg fra 1929.
De to siste hadde bevilling til å servere brennevin.
Delkatesseutsalg
I tillegg hadde virksomheten følgende elleve delikatesseutsalg:
- Grønland 7 på Grønland
- Markveien 57 på Grünerløkka
- Thorvald Meyers gate 40 på Grünerløkka
- Thereses gate 18 på Bolteløkka
- Uelands gate 57 ved Iladalen
- Grensen 7 i Oslo sentrum
- Sjøgaten 22 i Pipervika
- Drammensveien 62 på Skillebekk
- Frederik Stangs gate 46 på Frogner
- Kirkeveien 65 på Majorstua
- Østensjøveien 34 på Bryn
Selskapet hadde i 1966 fremdeles sju restauranter og 15 butikker.
Opphør
I 1971 ble virksomheten slått sammen med med konkurrenten Oslo Dampkjøkken og drev i 1970- og 1980-årene drev under navnet Christiania Dampkjøkken med cateringvirksomhet med hovedvirksomheten i Folkerestaurantenes lokaler i Østensjøveien 34, og hadde serveringssteder på Bjerke travbane og Gartnerhallen på Økern. Blant cateringskundene var særlig oljeinstallasjonene i Nordsjøen. Bedriften ble 1988 overtatt av SAS Service Partner.
Kilder
- Oslo Folkerestauranter i Oslo byleksikon
- Arbeidernes leksikon, bind 2, s. 73, under omtale av Christiania Dampkjøkken. Utg. Arbeidermagasinets forlag. Oslo. 1933. Digital versjon på Nettbiblioteket.