Langenes batteri

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Langenes brogalleri.
Foto: Tommy Gildseth (2009).
Geværgalleriet på Langenes.
Foto: Tommy Gildseth (2009).

Langenes batteri i Spydeberg i nåværende Indre Østfold kommune ble anlagt som et av de første anleggene i utbyggingen av Glommalinjen, og sto ferdig allerede i 1899 med plass til seks 7,5 cm feltkanoner. Batteriet er anlagt som et festningsanlegg, helt regulært og med fullt overdekkende dekningsrom mellom de seks kanonstandplassene.

Etter unionsoppløsningen i 1905 ble det bestemt å forsterke anlegget med et brogalleri ut mot Glomma. Langenes brogalleri var ferdig utbygget i 1916. Porter og piggtrådsperringer er fra tiden 1914 - 18, da batteriet var oppsatt under første verdenskrig. Brogalleriet er delvis utsprengt i fjellet med oppmurte mitraljøsestillinger som kunne beskyte jernbanebroen over Glomma. Anlegget hadde også brønn, oppholdsrom, kjøkken, proviantrom og ammunisjonsrom. I 1935 ble det satt opp luftvernartilleri i området.

Deler av dekningsmuren ved brogalleriet ble skadet under storflommen i 1996. Hele anlegget er fortsatt i Forsvarets eie, og er fredet.

Operativt grunnlag

Overgangene over Glomma har alltid vært viktige strategiske punkter. Noen hundre meter nord for Langenes ligger Onstadsund, som i uminnelige tider har vært et viktig overfartssted, og der Langnes skanse ble anlagt i 1813 – 1814. Langenes batteri var en del av Fossumavsnittet, som sammen med Fossum brogalleri, Gråkollbatteriet, Skorås nordre og Skorås søndre batterier, Kjellåsbatteriet og Staåsbatteriet skulle dekke overgangene over Glomma. Batteriets hovedskuddsfelt var mot Onstadsund fergested, men to av standplassene kunne dekke sørover mot Fossum veibro og Langnes jerbanebro.

Batteriet er et av de eldste anleggene i Glommalinjen , og har ved sin spesielle utforming og opprinnelighet meget stor verneverdi.

Adkomst

Batteriet og brogalleriet ligger på Spydebergsiden av Glomma ved enden av jernbanebrua over elva. Skiltet kultursti fra Spydeberg ungdomsskole ca 3 km.

Galleri

Kilder

Eksterne lenker


Grensebefestninger beskrevet på lokalhistoriewiki.no