Haug-butikken (Østre Toten)

Haug-butikkenKappØstre Toten kan føre sin historie tilbake til 1886, da H. J. Hveem begynte å handle ved dampskipsbrygga på Kapp. Butikken ble i 1904 flytta opp til hovedvegen, og fra 1925 til ca. 1990 var det Haug-familien som dreiv den. Her var det dagligvarehandel til 2000-åra. I den store forretningsgården har det også vært atskillig annen næringsvirksomhet.

Haug-gården på Kapp i 2013. Bygningen ligger der Fabrikkvegen greiner av fra Mjøsvegen.
Foto: Trond Nygård

Hveem

Hveem, som også dreiv forretning i Kristiania, kjøpte i 1886 landhandleriet på Kapp-brygga av Herman Præsterud og begynte samtidig som gardbruker på Bakke. Kapp var ei viktig brygge, og så lenge Mjøsa var åpen, kom folk fra hele Toten for å sende eller hente varer, og samtidig handle i butikken til Hveem. I 1891, da mjølkefabrikken kom i drift, tiltok trafikken enda mer. Det var da også Hveem som solgte tomta til grunnleggerne av fabrikken.

H. J. Hveem forsto allikevel at butikken trengte en enda mer sentral plassering, og oppe ved hovedvegen, ved nedkjørselen til fabrikken, hadde han byggerett for en forretning. Her fikk Hveem i 1904 oppført en stor forretningsgård i jugendstil, med inngang på hjørnet. Bygningen ble ifølge Riksantikvarens anmerkning 334 levert av Strømmen Trævarefabrik. Forbi butikken kom alle som kjørte mjølk til fabrikken og flertallet av de nærmere 200-300 arbeiderne.

Hveem dreiv ikke bare som detaljhandler, han var også grossist. Flere småkremmere i Vestre Toten tok varene sine fra han. Hveem hadde egen brygge, også etter at forretningen ble flytta litt opp fra Mjøsa, og der tok han inn hele båtlaster med grove varer som køl, salt og kunstgjødsel. H. J. Hveem var dessuten forlegger for vevekoner på Toten. Om lag 100 kvinner fra den såkalte Vevegrenda tok imot garn og leverte tilbake gardinvev, som Hveem solgte videre. All denne virksomheten krevde arbeidskraft, og ifølge 1910-folketellinga hadde H. J. Hveem hele fire handelsbetjenter, inkludert sønnen Gunnar.

Haug

 
Hveems familiegravsted på Hoff kirkegard.
Foto: Inger-Marit Østby (2015).

Hveem døde i 1916, og tre år seinere overdrog enka hans forretningen til Oscar Fauchald. Han fikk imidlertid økonomiske problemer, og i 1924 gikk forretningen konkurs. Forretningen ble avertert i blant annet Aftenposten under overskrifta «Stort og godt handelssted».

Butikken ble kjøpt av Olaf Haug, født 1880 i Lunner. Haug restaurerte og moderniserte gården, og dreiv helt til 1960. Da overtok sønnen Arne Haug (1921-?), gift med Herborg Fauchald. Arne Haug eide også Haakenstad-butikken ved Faukalplassen, litt lenger nord på Kapp.

Haug solgte forretningen til den lokale kjeden Wiggos Mat, som dreiv dagligvareforretning her til i 2000-åra.

Annen virksomhet

I Haug-gården hadde på 1990-tallet både Totens Sparebank og Kapp postkontor lokaler. I postlokalene er det i 2013 frisørsalong, mens Kapp Farge- og Interiørforretning har tilhold i den gamle dagligvarebutikken. I annen etasje er det leilighet.

Kilder og litteratur