Einar Tveito

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.
Einar Tveito på et bilde fra før 1937.
Foto: Hentet fra Stranna, Olav: Ljos over Telemark, s. 104/Nasjonalbiblioteket

Einar Tveito ((født 14. april 1890 i Lårdal, død 19. januar 1958 i Oslo) var skuespiller. Han var også med å å skrive filmmanuset til Godvakker-Maren fra 1940 og skrev også teksten til sangen «Byen vår» fra samme film.

Bakgrunn

Tveito var født i Lårdal i Tokke kommune som sønn av landhandler og jordforpakter Olaf Olafsen Tveito (f. 1858), opprinnelig fra Fyresdal og Azora Janette Tveito, født Hansen i 1860 i Kristiania. Foreldrene hadde sannsynligvis bodd i Kristiania en tid, da eldstebarnet Tone var født der i 1885, mens de to andre barna Hans (1887) og Einar var født i Lårdal.

Både ved folketellingen i 1891 og folketellingen i 1910 er familien registrert på plassen Askelund. I den siste folketellingen er den 20 år gamle Einar Tveito oppført som «Handelsbestyrer» og faren som « Landhandler og telefonbestyrer». PÅ dette tidspunktet har han også fått ytterligere tre søstre og en bror.

Teater

Tveito til venstre i Når bønder elskar av Jeppe Aakjær på Det Norske Teatret i Bøndernes Hus.
Foto: Nasjonalbiblioteket (1916).

Einar Tveitos første sceneopptreden er sammen med søsteren Ragnhild (f. 1899) som «telespringar» i oppsetningen Norsk kveldDet Norske Teatret, men hans scenedebut kan kanskje hevdes å være som «trællen Njål» i oppsetningen Varg i veum av Ivar Mortensson-Egnund på Det Norske Teatret i Bøndernes Hus i Kristiania med premiere 31. august 1915. Denne produksjonen reiste også ut på turne, blant annet til Bergen.

Han var deretter fast ved Det Norske Teatret hele karrieren, avbrudt av tre Ibsen-produksjoner på Bjørneviks teater i Kristiania fra 5. september 1927 til han kom tilbake til Det Norske Teatret med lystspillet Friarleik på Liland av Torvald Tu med premiere 19. februar 1929.

Hans avskjedsforestilling var i rollen som «res. kap. Storm» i Den store barnedåpen av Oskar Braaten, med premiere 28. mars 1947, satt opp av Det Norske Teatret i teaterlokalene i Stortingsgata 16.

Film

Kilder