Hjuksebø: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(under arbeid)
 
(om skolen)
Linje 1: Linje 1:
{{under arbeid}}
{{under arbeid}}
''[[Hjuksebø]]''' (også kalt ''Hjukse'' og ''Hjuksevelta'') er et tettsted lengst øst i [[Sauherad kommune]] i [[Telemark]]. Tettstedet, som pr. 1. januar 2012 har 324 innbyggere, ligger på østsida av [[Heddalsvatnet]]. Hjuksebø ligger omtrent sju kilometer sør for [[Notodden]] sentrum, mens avstanden til kommunesenteret i Sauherad, [[Akkerhaugen]], er omkring 18 kilometer.
'''[[Hjuksebø]]''' (også kalt ''Hjukse'' og ''Hjuksevelta'') er et tettsted lengst øst i [[Sauherad kommune]] i [[Telemark]]. Tettstedet, som pr. 1. januar 2012 har 324 innbyggere, ligger på østsida av [[Heddalsvatnet]]. Hjuksebø ligger omtrent sju kilometer sør for [[Notodden]] sentrum, mens avstanden til kommunesenteret i Sauherad, [[Akkerhaugen]], er omkring 18 kilometer.


[[Hjuksebø stasjon]] var et lite jernbaneknutepunkt, der [[Sørlandsbanen]] møtte [[Bratbergbanen]] og [[Tinnosbanen]]. Stasjonen mista passasjertrafikken i 2004, da toga på Bratsbergbanen slutta å stoppe på Hjuksebø. Hjuksebø var også viktig for godstrafikken. Det gikk godstog fra [[Oslo V]] og [[Drammen]] til Hjuksebø, der vognene til og fra industrivirksomheten på Notodden ble skifta ut og sendt videre i egne tog.
[[Hjuksebø stasjon]] var et lite jernbaneknutepunkt, der [[Sørlandsbanen]] møtte [[Bratsbergbanen]] og [[Tinnosbanen]]. Stasjonen mista passasjertrafikken i 2004, da toga på Bratsbergbanen slutta å stoppe på Hjuksebø. Hjuksebø var også viktig for godstrafikken. Det gikk godstog fra [[Oslo V]] og [[Drammen]] til Hjuksebø, der vognene til og fra industrivirksomheten på Notodden ble skifta ut og sendt videre i egne tog.


Hjuksebø har egen  
Hjuksebø har [[Hjuksebø skole|egen barneskole]], som er en del av [[Hjuksebø oppvekstsenter]] (kombinert skole og barnehage), men kommunestyret i Sauherad bestemte i november 2012 at skolen skal legges ned. Elevene på Hjuksebø skal overføres til 




== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==


*[http://www.sauherad.kommune.no/artikkel.aspx?MId1=463&AId=456 Hjuksebø oppvekstsenters hjemmeside]
*[http://www.nationen.no/2013/02/07/politikk/notodden/hjuksebo/gvarv/kommunegrenser/7939094/ Nationen.no, 7. februar 2013: «Innbyggere i Hjuksebø vil bytte fra Sauherad til Notodden kommune».]
*[http://www.nationen.no/2013/02/07/politikk/notodden/hjuksebo/gvarv/kommunegrenser/7939094/ Nationen.no, 7. februar 2013: «Innbyggere i Hjuksebø vil bytte fra Sauherad til Notodden kommune».]
*[http://no.wikipedia.org/wiki/Hjukseb%C3%B8_stasjon Wikipedia på bokmål: «Hjuksebø stasjon»]
*[http://no.wikipedia.org/wiki/Hjukseb%C3%B8_stasjon Wikipedia på bokmål: «Hjuksebø stasjon»]

Sideversjonen fra 11. feb. 2013 kl. 09:56

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Hjuksebø (også kalt Hjukse og Hjuksevelta) er et tettsted lengst øst i Sauherad kommune i Telemark. Tettstedet, som pr. 1. januar 2012 har 324 innbyggere, ligger på østsida av Heddalsvatnet. Hjuksebø ligger omtrent sju kilometer sør for Notodden sentrum, mens avstanden til kommunesenteret i Sauherad, Akkerhaugen, er omkring 18 kilometer.

Hjuksebø stasjon var et lite jernbaneknutepunkt, der Sørlandsbanen møtte Bratsbergbanen og Tinnosbanen. Stasjonen mista passasjertrafikken i 2004, da toga på Bratsbergbanen slutta å stoppe på Hjuksebø. Hjuksebø var også viktig for godstrafikken. Det gikk godstog fra Oslo V og Drammen til Hjuksebø, der vognene til og fra industrivirksomheten på Notodden ble skifta ut og sendt videre i egne tog.

Hjuksebø har egen barneskole, som er en del av Hjuksebø oppvekstsenter (kombinert skole og barnehage), men kommunestyret i Sauherad bestemte i november 2012 at skolen skal legges ned. Elevene på Hjuksebø skal overføres til


Kilder og litteratur