Ole Askegaard

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 17. mar. 2017 kl. 10:15 av Cnyborg (samtale | bidrag) (hbr)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Øvre Sukkestad før 1916.
Foto: Ukjent

Ole Askegaard (født 15. september 1877 i Østre Toten, død 5. august 1939 på Gjøvik sjukehus) var gardbruker på Øvre Sukkestad i Østre Toten. Askegaard, med sine mange tillitsverv, tilhørte sjiktet av større bønder som dominerte både landbruksorganisasjonene og kommunepolitikken i Østre Toten tidlig på 1900-tallet.

Bakgrunn og familie

Han vokste opp på den mellomstore garden Asgard (Askegaard) i Nordlia, som sønn av Even og Johanne Askegaard. Rundt 1900 tok han over den større eiendommen Sukkestad i Vestbygda etter den barnløse onkelen Anders (1845-?). Til garden hørte også underbruket Nøklebergsætra i Nordlia, der Sukkestad hadde buskapen sin om sommeren. I 1907 kjøpte Ole Askegaard innåt skau fra Stubberud, naboeiendommen til Nøklebergsætra. Garden besto etter dette av rundt 300 mål innmark og 1100 mål skau, og sysselsatte en stor arbeidsstokk. I 1910 hadde Askegaard både budeie, kokke, innejente og stallkar, i tillegg til folk som hjalp til med jordbruksarbeidet.

Ole Askegaard ble gift med Olga Aass, og de fikk barna Karen (1903-82) og Anders (1906-2011). Anders tok over Sukkestad i 1933, mens Karen og mannen Even Gihle (1901-78) kjøpte Vårnes ved Gjøvik.

Tillitsverv

Askegaard var en av storbøndene som sto sentralt i styre og stell først på 1900-tallet. I 1930 ble han valgt til overformynder, for øvrig et verv som også onkelen Anders Sukkestad hadde hatt. Samtidig satt Askegaard i styret for Labo gamlehjem. Både i 1910 og 1916 ble han valgt til vararepresentant i Østre Toten herredsstyre.

Han hadde også verv i jordbruksorganisasjonene, blant annet som styremedlem i Østre Toten bondelag (1907-08).

Den fatale ulykka

Aftenpostens omtale av ulykka.

I månedsskiftet juli-august 1939 var Askegaard på Vårnes, for å hjelpe svigersønnen Even med å kjøre inn høy. Dette skulle bli det siste Ole Askegaard gjorde. Aftenpostens Gjøvik-korrespondent meldte 7. august at

En fremstående mann på Toten, gårdbruker Ole Askegaard, er avgått ved døden efter en arbeidsulykke. I forrige uke hjalp han sin svigersønn på Vårnes i Vardal med høikjøringen og da han skulle kjøre et høilass inn på låven veltet lasset utfor låvebroen og Askegaard fulgte med. Han forslo sig stygt og pådro sig blandt annet brudd på en av nakkehvirvlene. Igår avgikk han ved døden på sykehuset i Gjøvik.

Korrespondenten skreiv videre at Ole Askegaard var en «høit ansett og almindelig avholdt mann».

Kilder og litteratur