Vår Frue kirke (Ålesund)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Vår Frue kirke
Vår Frue kirke Ålesund.png
Vår Frue kirke
Foto: Menighetens nettsider (2016).
Sted: Ålesund
Byggeår: 1960
Via til: Vår Frue, det gode råds mor
Kirkesamfunn: Den katolske kirke
Bispedømme: Trondheim katolske stift
Sokn: Vår Frue menighet
Materiale: Mur
Vår Frue kirke kan vise til flere kirker i Norge

Vår Frue kirke i Ålesund har adresse Kviltunvegen 6b og er en sognekirke for den katolske menigheten Vår Frue menighetSunnmøre. Kirken ble innviet 5. juni 1960 av biskop Johannes Rüth. Sognepresten for Den norske kirke i Ålesund, senere biskop Monrad Norderval, var til stede og viste seg ellers som en god venn av den nye menighet.

Sognet ble opprettet i 1959 og omfatter Sunnmøre i Møre og Romsdal med følgende kommuner: Ålesund (med unntak av det som fram til kommunereformen i 2020 var kommunen Sandøy), Vanylven, Sande, Herøy, Ulstein, Hareid, Ørsta, Fjord, Stranda, Sykkylven, Sula og Giske, samt Volda kommune (med unntak av det som fram til 2020 var Hornindal kommune), tilsammen utgjør dette et område på 5 234 km².

Katolikkene på Sunnmøre sognet til St. Sunniva kirke i Molde, men menighetens prester kom for å feire messen i Ålesund noen ganger hvert år. I 1954 ble det innredet et kapell i et privat hus tilhørende Gunnar og Maria Aase. Antallet katolikker på Sunnmøre økte jevnt i 1950-årene, og kapellet ble for lite.

Menigheten kjøpte 12. april 1958 en tomt med et bolighus i Borgund kommune av Peter Julius Sandvig. Dette ligger ved Nørvasundet, rundt fire kilometer fra byens sentrum. I huset var det plass til et lite sykehjem, og tre St. Carolus Borromeussøstrene flyttet inn i august samme år. 16. januar 1959 ble p. Matthias Scherf utnevnt til sogneprest for menigheten og dette markerte stiftelsen av denne. 20. mai 1959 skrev sognepresten i Molde ut 45 medlemmer som «trådt over til den katolske menighet i Ålesund». Både menigheten og kirken fikk navnet Vår Frue, etter en kirke som i middelalderen på den andre siden av sundet med dette navnet.

Byggearbeidet for kirke og prestegård på samme tomt ble påbegynt i januar 1960.

Kilder


Koordinater: 62.47068° N 6.24205° Ø