Grand Hotel (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Grand Hotel i 2008
Foto: Olve Utne

Grand Hotel er et hotell på Karl Johans gate 31 i Oslo. Hovedfasaden vender mot Eidsvolls plass og Stortingsbygningen. Hjørnet mot Rosenkrantz' gate inkorporerer Heiberggården fra Karl Johans gates anleggstid i 1840-årene.

Etter ombygging og utvidelser i flere omganger gjennom 1880- og 1890-årene fikk bygningen sitt nåværende utseende i 1913, etter tegninger av arkiekt Ole Sverre. I samme anledning fikk hotellet et nytt, oppgradert vann- og avløpsanlegg, levert av firmaet C. Blunck. Den nyklassisistiske fasaden er forblendet med lys granitt, og midtpartiet markeres av balkonger i flere etasjer under et klokketårn. Hotellet har 238 rom og 51 suiter.[1]

Historikk

Julius Fritzner var Grand Hotels grunnlegger. Foto fra ca. 1880.
Foto: Ukjent/Oslo Museum

I 1873 kjøpte forretningsmannen Nicolay Fritzner, bror av konditor Julius Fritzner (1828-1882), professor Christen Heibergs gård på hjørnet av Karl Johans gate og Rosenkrantz' gate, slik at det kunne etableres et større hotell med kafé. Broren hadde økonomisk handlefrihet til å hjelpe broren med kjøpet, men det var Julius Fritzner selv som skulle stå for driften. Grand Hotel, med Grand Café, ble åpnet i 1874. Kafeen åpnet 1. april det året, og hotellet noen måneder senere. I 1878 kjøpte Julius Fritzner eiendommen av broren, med støtte fra Schous bryggeri til overtakelsen. Den opprinnelige bygningen ble ombygget av arkitekt Victor Nordan, og senere ble kafeen ombygget av arkitekt Henrik Nissen.

I 1880- og 1890-årene var Grand Café på hjørnet et viktig møtested for kunstnere og intellektuelle. Henrik Ibsen var kjent for sine daglige besøk i slutten av 1890-årene, mens han bodde i Arbins gate. Ved stambordet fikk han av hotellet sin egen stol med navneplate i sølv og et sett glass med inngravert navn. Disse tilhører nå Oslo Museum. I 1929-30 ble kaféen ombygget og fikk veggmalerier av Per Krohg med interørbilder fra bohemtiden. Der gjenkjenner man Henrik Ibsen, kunstnerens foreldre, Christian Krohg og Oda Krohg, malerne Frits Thaulow og Edvard Munch, forfatteren Hans Jæger og mange andre.

Rokokkosalen.
Foto: Oslo Museum (1910-1920).

I et tilbygg mot Rosenkrantz' gate sto Rococcosalen ferdig i 1894 som hotellets og byens fineste festlokale. Den var rikt dekorert med forgylt stukkatur og tak- og veggmalerier av dekorasjonsmaleren Wilhelm Krogh (1829–1913). Salen ble ødelagt av brann i 1957.

Det er flere spisesteder ved hotellet. I tillegg til Grand Café har man fransk-inspirert mat på Restaurant Julius Fritzner og lettere måltider på Palmen. Grand Hotel har to barer: Limelight Bar i engelsk stil i hotellets lobby, og Etoile Bar i 8. etasje.

Hotellet er kjent for å huse vinnerne av Nobels fredspris. Det er vanlig at fredsprisvinneren viser seg på en av balkongene for å motta hyllesten fra dem som går i fakkeltog om kvelden etter at utdelingen har funnet sted i Oslo rådhus (fram til 1989 i Universitetets aula).

Hotellet ble i en tjueårsperiode drevet av hotellkjeden Rica Hotels. Fra 2015 drives det av Pandox.[2]

Galleri

Referanser

Eksterne lenker

Koordinater: 59.9137105° N 10.7394317° Ø