Jevnaker kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Jevnaker kommune
0532 Jevnaker komm.png
Basisdata
Kommunenummer 3053
Fylke Viken
Kommunesenter Jevnaker
Areal 225.72  km²
Areal land 194.52  km²
Areal vann 31.2  km²
Folketall 6 777 (2018)
Grunnlagt 1837
Sammenslåing(er) 1962 (innlemmet deler av Gran
Målform Bokmål
Nettside Nettside

Jevnaker kommune ligger på Hadeland og tilhører Viken fylke. Kommunen grenser til Gran i nord, Lunner i øst og Ringerike i sørvest. Omtrent 2/3 av befolkningen bor i tettstedet Jevnaker, som også er kommunens administrasjonssenter. Navnet kommer av norrønt Jafnakr, 'jevn åker', og dette er opprinnelig et gårdsnavn.

Kommunen ble opprettet i 1838 i forbindelse med innføringen av formannskapslovene. Jevnaker hørte da til Hadeland og Land fogderi. Lunner ble skilt ut som egen kommune i 1898. Jevnaker fikk sine nåværende grenser i 1962, da en del av Gran kommune som lå vest for Randsfjorden, ble overført. Kommunen er med i Hadeland regionråd sammen med Gran og Lunner. Alle hadelandskommunene tilhørte Oppland fylke fram til 1. januar 2020, da Lunner og Jevnaker etter eget ønske ble overført til det nyoppretta Viken fylke.

Jevnaker er en industrikommune, der landbruket har langt mindre betydning enn i de andre kommunene på Hadeland. Spesielt viktig er trevareindustrien og Hadeland Glassverk. I tilknytning til Hadeland Glassverk er det opprettet et glassmuseum som viser glassproduksjon gjennom tidene.

En betydelig andel av de yrkesaktive jobber utenfor kommunen, særlig på Hønefoss og andre steder på Ringerike. Viktige tettbebyggelser er Samsmoen, Furumoen og Nordhagen. Jevnaker hadde i tiårsperioden 1994–2004 en folketilvekst på gjennomsnittlig 0,8 % årlig.

Jevnaker kirke fra 1834 er en åttekantet kirke med Abraham Pihl som arkitekt. Randsfjord kirke er en langkirke i tre, bygget i 1916.

Kistefos Træsliberi ble lagt ned i 1955 og er i dag et kunstmuseum.

Kilder og litteratur

Randsfjord stasjon, som opprinnelig var både jernbanestasjon og dampskipsanløp.
Hadeland Glassverk med Randsfjorden i nedre venstre hjørne, og Randsfjordbanen går bak fabrikkanleggget som ligger midt i bildet. Gården Mo som fabrikkanlegget er anlagt på grunnen til, ligger rett over (bak) fabrikken. Arbeiderboligene opp mot venstre hjørne.

Galleri


Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!