Hadeland Glassverk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Glassverket med Randsfjorden i nedre venstre hjørne, og Randsfjordbanen går bak fabrikkanleggget som ligger midt i bildet. Gården Mo som fabrikkanlegget er anlagt på grunnen til, ligger rett over (bak) fabrikken. Arbeiderboligene opp mot venstre hjørne.

Hadeland Glassverk ble etablert i 1762 som glassverk for Christiania Glasmagasin for å framstille finere glassvarer og krystall. Verket ble grunnlagt av Det Norske Compagnie på gården Mo i Jevnaker etter at kompaniets direktør fra 1753, major Caspar Herman von Storm hadde funnet stedet i august samme år. Storm ble senere kammerherre, stiftamtmann og geheimråd.

Driften ble satt igang i 1765 og avløste Aas grønne glasshytte i Sandsvær som ble lagt ned samtidig og arbeidstokken flyttet til det nye verket på Jevnaker. Verket på Aas måtte flyttet fra stedet på grunn av konflikt med sølvverket på Kongsberg om uttak av trevirke til ovnene.

Den første produksjonen var en videreføring fra Aas, og besto av brune og grønne buteljer (flasker) og apotekerglass, men begynte etter hvert å lage hvittglass. I 1776 overtok kongen alle Compagniets glassverk, og disse ble i 1782 ble overdratt til det såkalte Kanalkompaniet. Dette gikk imidlertid tidlig konkurs og de norske glassverkene ble igjen kongens eie, og ble drevet i regi ab kongen fram til 1814 da det ble overtatt av den nye norske staten etter at Danmark måtte avstå Norge i personalunion med Sverige etter Kielfreden.

Hadeland Glassverk ble lagt ut til offentlig auksjon i 1824 og solgt ti et interessentskap. Fra 1852 var Harald Berg (1823–1895) og hans brødre Ole Christian og Nils Berg de største eierne. Fra denne tiden begynte verket å produsere et bredere sortiment, deriblant husholdnings- og bruksglass som karafler og flere typer av drikkeglass. Glassmaleren Robert Gube begynte på verket og hadde blant annet ansvar for å dekorere finere varer i hvitt overfangsglass.

varesortimentet ble stadig bredere og i 1899 hadde Hadeland Glassverk 154 modeller i kategorien ølglass og seltersglass. Mange av modellene var kopiert eller omformede utenlandske modeller, noe som var vanlig i den tids industribedrifter.

Bedriften ble i årene fra 1885 til 1918 av Nils Christian Berg, sønn av Ole Christian Berg, mens det gamle interessentskapet gikk i 1898 over til Christiania Glasmagasin. Harald Bergs etterkommene eide Christiania Glasmagasin og Hadelad Glassverk til konsernet i 1986 ble overtatt av Atle Brynestad.

Glassverket er fortsatt i drift og har en produksjon som spenner fra rimelige bruksartikler til eksklusivt kunstglass.

Kilder


Koordinater: 60.2379° N 10.3964° Ø