Solli plass

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Lapsetorvet»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Nasjonalbiblioteket dominerer den sørvestre siden av Solli plass.
Foto: Bjørn Erik Pedersen
Biler, solli 7.JPG
Trafikk på Solli plass ca. 1960, med blant annet en HaWa-trikk.
Foto: Ukjent / Oslo byarkiv

Solli plass er en plass i Bydel Frogner i Oslo. Det meste av den fylles av en rundkjøring der Henrik Ibsens gate, Observatoriegata, Drammensveien, Bygdøy allé, Frognerveien og Sommerrogata møtes.

Plassen fikk sitt navn i 1880-åra, etter løkka Solli som strakte seg fra stedet hvor plassen ligger til Hjortnes. Solli-løkken var et kjent bevertningssted, som ble revet for å gi plass til et leiegårdskompleks, Det engelske kvarter, som ble fullført i 1886. Dette ble så revet i 1962 og erstattet av Ind-Eks-huset fra 1964. Nasjonalbiblioteket, tidligere Universitetsbiblioteket i Oslo, ble oppført 19141922 av Holger Sinding-Larsen.

I 1985 skiftet plassen navn til Lapsetorvet. Dette hadde vært et kallenavn for plassen tidligere på 1900-tallet[1], men da bydelsutvalget gjorde det til offisielt navn slo det ikke an. Oslo Sporveier fortsatte å bruke navnet Solli plass, og i befolkninga holdt det navnet seg også hos mange. I 2004 ble navnet derfor endret tilbake. Bussholdeplassen i Frognerveien rett forbi torget heter fortsatt Lapsetorvet.

På Solli plass står i dag en statue: Churchill av Ivor Roberts-Jones. Statuen av Gunnar Sønsteby med sykkel av Per Ung stod her fra 2007 til 2013.

På nordsiden av plassen ligger Sommerroparken, hvor man kan se statuen Mannen med nøklene fra skulpturen Borgerne i Calais av Rodin. Parken er en smal, grønn stripe, omkring 200 meter lang men bare seks–åtte meter bred. Den går langs Sommerrogata.

I Cort Adelers gate, på hjørnet mot Solligata, startet fransk-algireren Ben Joseph (han skrev seg også som Bényoucéf) en restaurant kalt La P´tite Cuisine. Den regnes som Oslos første internasjonale spisested (ved siden av China House i Sofiesgate, som også åpnet i 1963). Den er blant annet grundig skildret og hedret i Jan Kjærstads roman Forføreren.

På sørsiden av Solli plass ligger blant annet Handelsgym og Observatoriet. Observatoriet ble bygget av Christian Heinrich Grosch i 1834, og var bosted for astronomiprofessor Christopher Hansteen og hans familie.

Referanser

  1. Lapsetorvet var et populært promenadestrøk. En laps er ifølge ordboka: «laps m1 (lty 'narr') neds: mann med altfor elegante, moderne klær, moteløve»

Litteratur


Koordinater: 59.9148065° N 10.7174147° Ø