Kulturminneløyper i Telemark

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 2. des. 2009 kl. 16:56 av Siri J (samtale | bidrag) (+3 ruter)
Hopp til navigering Hopp til søk
Valknute Kaar 2009.gif
08 Telemark vapen.png
Kulturminneløypa.no
presenterer løyper i Telemark
utdypende informasjon hos oss

I anledning Kulturminneåret 2009 har kommuner, organisasjoner og lokale ildsjeler komponert kulturminneløyper langs ulike steder der ulike steder, personer og hendelser fra nåtid og fortid belyses. Tabellen under viser hvilke løyper som finnes i Telemark fylke:

Kommune Løypenavn Kort løypeinformasjon
Fyresdal kommune Moland kulturminneløype Løypa i Moland i Fyresdal har sitt utgangspunkt i Turistinformasjonen i Folkestadbyen. Derifrå går ho forbi gravhaugane i Øyskogen, eit av Telemarks største gravfelt frå jarnalderen vidare til Moland kyrkje og prestegard langs den verneverdige potekjellaren som tilhøyrer Fyresdal Bygdemuseum. Ved inngangen til kyrkja ligg ein lettare skada, freda rund gravhaug. Neste stopp er ved Fyresdals fyrste faste skulestad, Klokkargarden frå 1777. Ein liten omveg oppom Munkehola frå Saukro er mogeleg på vegen til Prestestranda der arkeologiske funn av slagg frå jarnvinneanlegg frå yngre jarnalder/middelalderen viser at det har vore drift her. Omnen som ein har funne restar etter kan ha vore omtrent som den omnen I. Martens (1968) fann ved Rolleivstad i Fyresdal. Attmed parkeringsplassen ved Fyresdal Næringshage er det restar etter fire gravhaugar, desse er óg frå jarnalderen. Den siste posten på løypa føre returen til bygdemuseet er tømmerfløytingsbåten M/S «Teisner» (opphavleg passasjer- og fløytingsbåten D/S «Fyrisdal») som ligg i dokk i Presteevja i Fyresvatnet.
Kragerø kommune Fra istid til istid Løypen i Kragerø kommune starter på Berg-Kragerø museum og går derfra nordover på Langetangen. Langs løypen er informasjonsskilt satt opp, og underveis passeres Berg lystgård, gravhauger fra yngre jernalder og man har på flere punkter utsikt over Hellefjorden. Videre en stor heller som kan ha vært i bruk helt siden siste istid, Øvre Langetangen gård som har tilknytning til bergverkseier Johan Martin Dahll og isdammen og -demningen i Valbergtjenna som var i bruk fra midten av 1800-tallet frem til annen verdenskrig.
Nome kommune Murane Murane er en godt bevart, 1,7 km lang strekning av den gamle veien som ble bygget i 1853 som forbindelse mellom Norsjø og Vestvannene (Bandak, Kviteseidvatnet og Flåvatn) frem til Bandak-Norsjøkanalen ble åpnet mellom Ulefoss og Strengen i 1892. Veien gjorde det mulig å passere Vrangfoss og andre fosser og stryk mellom Norsjø og Flåvatn. På denne strekningen måtte all last på land to ganger; mellom Saltevje og Grotevje, og mellom Nomestrand og Eiestrand. Denne veien er et godt eksempel på eldre teknikker som ble brukt ved veibygging, med blant annet naturstensmurer og stabbestener. Da det ble demmet opp ved Hogga sluser ble den gamle veien satt under vann. Den nye veien er lagt over den gamle, men enkelte steder er det mulig å se deler av den gamle der den stikker lenger ut.

Mye av kommunikasjonen i Telemark foregikk vannveien, hjuldampere trafikkerte Norsjø med passasjerer og last og tømmer ble fløtet. Veien, slik den ligger der i 2009, ble ferdigstilt i 1892 og var lenge den eneste veien mellom Lunde og Flåbygd. Først på slutten av 1970-tallet ble den erstattet av en ny vei. Veien inngår i «Vegvalg», Statens vegvesens nasjonale verneplan for veger – bruer og vegrelaterte kulturminner.

Porsgrunn kommune Byhistorie og arkitektur på Osebakken Vandringen på Osebakken i Porsgrunn bringer oss langs bygninger på Osebakken i det som tidligere var Gjerpen sogn og menneskene som bodde og arbeidet der en gang. Startpunktet er ved Tekniker'n som var med å la grunnstenen for byens industrielle utvikling, fortsetter til Radehuset via Apotekergården. Storgata mot sentrum leder til håndverkerstrøket bak Hallsgate, Ligata og Vognmannsgate . Området hadde skjenkesteder, og bøndene som kom til byen for å selge varene sine kom gjerne over Ligata og Nyorkgata. Storgata 197 var Slakter Sjuves hus, og på veien til Stengane passeres Wiibebakken. Byhistorie, sjøfart og arkitektur på Østsida i Porsgrunn
Porsgrunn kommune Byhistorie, sjøfart og arkitektur på Østsida Byhistorie, sjøfart og arkitektur på Østsida
Seljord kommune «Skarsvegen» Den gamle ferdselsvegen frå Svartdal til Åmotsdal
Tokke kommune Pilegrimsvegen frå Telemark til Røldal Pilegrimsvegen frå Telemark til Røldal