Lokalhistoriewiki:Hovedside

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 4. mai 2015 kl. 08:53 av Olve Utne (samtale | bidrag) (Lagt om artikkelutvalget i forbindelse med 70-årsdagen for frigjøringsdagen den 8. mai 1945.)
Hopp til navigering Hopp til søk

Ukas artikkel

Lokalhistoriewiki:Hovedside/Ukas artikkel 2024-18

Smakebiter fra artiklene

Hassel mølle var en bygdemøllegården Hassel i HasselvikaFosenhalvøya. Gården hadde fra gammel tid hatt sagbruk og mølle, og i 1906 satte Kristian Hassel opp en ny mølle på gården. Maskineriet i møllen ble oppgradert i 1930. Etter at Kristian døde i 1940 tok hans sønn, Sverre Hassel, over driften. Møllen var i drift fram til 1970.
No-nb digibok 2013061708037 0339 1.jpg
No-nb digibok 2013061708037 0339 2.jpg

Under andre verdenskrig var møllen også skjulested for radiosenderen "Lerken" under arbeidet som motstandsmannen Magne Hassel drev. Senderen ble brukt til å sende morsemeldinger over til England, og bidrog blant annet til å senke det tyske slagskipet Hipper.

I 1958 ble det malt om lag 100 tonn korn, for det meste fra Rissa og Stjørna. Drivkraft var en turbin på 48 hestekrefter, og motor på 12 hestekrefter. Det var ellers blant annet havregrynspresse og såkornrens.

Arnt Hassel, et barnebarn av Kristian, tok vare på historien til den gamle bygningen. Som ung tegnet Arnt Hassel flere tegninger på veggene inne i møllen, noe som i ettertid har bidratt til å gjøre bygningen til en severdighet.

Kilder


Faksmile fra Indre Akershus Blad, 2. mars 1946. Statsadvokaten mente at Andersen «var et så slett menneske at samfunnet må skille seg av med henne».
Aud Maggi Andersen (født 22. november 1920 i Aurskog, død 26. august 2000) ble sensommeren 1944 formelt ansatt som betalt agent i Gestapos agentavdeling. Hun fikk dekknavnet Wenche Sørensen, var agent nummer 83, og hadde Josef Heinrich Seufert som føringsoffiser. Andersen, som anga flere norske motstandsfolk, var eneste kvinne som ble dømt til døden under rettsoppgjøret etter andre verdenskrig. Dommen ble senere omgjort til tvangsarbeid på livstid, og etter at hun ble løslatt i 1951 levde hun et anonymt familieliv.   Les mer …

Lillestrøm på panikkdagen. Folk slengte seg på biler for å komme ut av byene.
Foto: Ukjent
Flukten fra Lillestrøm.
Foto: Bernt Bryde

Panikkdagen refererer til den panikken som oppsto i Oslo og andre norske byer den 10. april 1940, da det gikk rykter om nært forestående alliert bombing. Det er ikke kjent hvordan ryktene oppsto, men i løpet av morgenen ble det spredt en historie om at byen skulle bombes innen kl. 12.00. Litt senere ble tidspunkt endret til 14.00. Dette utløste en masseflukt fra byen, med påfølgende problemer for forsyningene i området. Ryktene ble forsterket av meldinger på BBC og Sveriges Radio om at historiens største sjøslag sto utenfor norskekysten, og at det var bombefly og krigsskip på vei fra flere land.

Oslo

Det er framfor alt Oslo som forbindes med begrepet «panikkdagen». I Oslo begynte folk å evakuere med de transportmidler de hadde. Biler ble fylt opp med folk, og det samme ble busser og trikker som skulle ut av byen. Sykler ble tatt fram, og mange gikk til fots. De fleste forsøkte å komme seg ut i Oslomarka eller til en av nabokommunene. De fleste havnet på tilfeldige steder utenfor byen. Det var svært kaldt i aprildagene 1940, og det hele var dårlig planlagt, så mange frøs. De hadde heller ikke med seg det de trengte for å varme mat, så det ble å spise kald hermetikk eller brød.

Utover ettermiddagen kom det opplysninger om at ingen hadde sett noen britiske fly. Dette spredte seg også som et rykte blant folk, og etterhvert begynte folk å vende hjem igjen. De fleste kom tilbake igjen samme dag eller i løpet av de neste to-tre dagene. Noen valgte nok også å heller bosette seg hos slektninger utenfor byen.

Lillestrøm

Lillestrøm ble prega av voldsom panikk, noe som særlig har sammenheng med at Kjeller flyplass rett nord for tettstedet hadde blitt bomba 9. april.

Egersund

I Egersund hadde man ikke hatt noen uroligheter i forbindelse med angrepet på Norge, men på morgenen 10. april løp en mann gjennom Johan Feyersgate og ropte at 600 britiske fly var på vei for å bombe byen før kl. 11.00. I løpet av en time hadde befolkningen flyktet ut av byen i panikk.

Litteratur

  Les mer …

Kurerer i Vestfossen i Øvre Eiker: Rakel Fosen, Dagny Besseberg, Mosse Jacobsen (Sommerud) og Gerd Weman.
Foto: Eiker arkiv/Sofie Fosen (?)
Hjemmefronten (bokmål) eller heimefronten (nynorsk/bokmål) er en betegnelse på alle former for motstand mot den tyske okkupasjonen i Norge under andre verdenskrig. Begrepet dekker både den organiserte og offisielt sanksjonerte motstanden i Hjemmestyrkene bestående av Milorg og Sivorg, og den mer uorganiserte, lokale motstandskampen. Begrepet brukes også for å skille mellom nordmenn som kjempet for Norges sak utenfor landet, utefronten, og de som kjempet på norsk mark.   Les mer …

Ukas bilde

Mal:Utvalgt bilde 2024-18

Aktuelt

  • Om du vil ha et overblikk over wikiens mangslungne aktivitet, ta en kikk på dens mange delprosjekter!
  • Nålebinding.jpg
    Kulturvernforbundet og Norges Husflidslag har arrangert flere lokale wikikurs for husflidsforeninger. Gjennom Husflid-forsidens underside for Arbeidsoppgaver, ønsker vi å stimulere kursdeltakere og andre interesserte til å bli med på en husflidsdugnad. Mange gamle håndverksteknikker er truet, og gjennom artikler og bilder i wikien kan du bidra både til å verne dem og gi dem nytt liv!
  • Byklum 136.jpg
    Wikien har for tiden flere "bygdebokprosjekter" på gang. I samarbeid med Bykle kommune har NLI lagt ut Aanund Olsnes Heimar og folk i Bykle fra 2006 i revidert utgave, mens vi for Tinn kommune har et samarbeid med en lokal arbeidsgruppe om skriving av artikler til allmennsoge på nett. I Sørum kommune blir gardshistoria for Blaker skrevet parallelt i wikien og for et bokverk. Også i Søndre Vestfold er det påbegynt et arbeid med bosetnings og befolkningshistorie. I tillegg jobber flere brukere med gateprosjekter, blant annet i Lillestrøm, Larvik, Tromsø, Hamar, Gjøvik og Oslo.

Om lokalhistoriewiki.no

Lokalhistoriewiki drives av Norsk lokalhistorisk institutt (NLI) ved Nasjonalbiblioteket. Wikien har over 2 millioner besøk i året og akkurat nå 73 430 artikler og 210 425 bilder. Om du vil bidra med å skrive, redigere eller laste opp bilder, er det bare å registrere seg som bruker! Hvis du trenger starthjelp, kan du ta en titt på hjelpesidene våre. Og om du ikke finner ut av ting, ta gjerne direkte kontakt med oss på NLI.

Les mer...