Kjellerhistorien - arbeidsformer, kilder og metode

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kjellerhistorien - arbeidsformer, kilder og metode gjør rede for Kjellerprosjektets arbeidsformer, valg av kildemateriale og metode som er benyttet.

Etablering og formål

Høsten 2020 ble Kjellerhistoriens arbeidsgruppe opprettet av foreningene Lillestrøm historielag, Kjellervenner og Skedsmo historielag. I tillegg samarbeider gruppa med flere enkeltpersoner og organisasjoner. Gruppas formål er å gi en mest mulig samlet framstilling av hovedtrekkene i Kjellers utviklingshistorie.

Til denne tid har det i hovedsak blitt arbeidet med Kjeller flyplass fra den ble opprettet i 1912 og fram til 2021, men spesielt hendelser som knytter seg til flyplassen i krigsårene 1940-1945. Et omfattende arbeid er også gjort med den sivile delen av området Kjeller, f. eks. alle forskningsinstituttene og de andre bedriftene som er opprettet etter 1945.

I perioden 20. november 2020 til 1. august 2021 har det blitt lagt ut 112 artikler og 425 fotografier, illustrasjoner, skisser (filer) på lokalhistoriewiki.no.

Som en følge av Covid 19 har møtene i gruppa blitt holdt på Teams, og medlemmene har i tillegg drøftet artikkelforslag, teorier, kilder, organisering m.m. i e-post og telefon.

Valg av lokalhistoriewiki.no (LW)

Kjellergruppa har valgt LW som arbeidsredskap. Noen av deltakerne hadde gode erfaringer med dette fra to andre fagfelt:

  • Skedsmo kommunes valg av LW som medium for sin nye bygdeboks faktadel.
  • Foreningen Teknas «Teknologihistoriske gruppe» har med hell brukt LW for prosjektet Samferdsel, teknologi og kultur – Samkult.

Dessuten åpner løsningen for en rasjonell arbeidsform ved at

  • uferdige manus kan kommuniseres for kritikk og bearbeiding (v/etiketten «Under arbeid»).
  • både korte og lange artikler kan legges ut løpende.
  • bestående tekster kan relativt enkelt knyttes inn i en større helhet med lenker, kategorier mv.
  • klargjørende illustrasjoner kan tidlig settes inn i sin rette sammenheng.

Kilder og metode

Kjellergruppa har valgt ut og gjennomsøkt sentrale kilder for å kunne gi svar på spørsmål som fører fram til teorier, hypoteser og konklusjoner. På denne måten kan gruppas mål om å gi et helhetlig bilde av Kjeller-området oppnås.

Arkivmateriale

Fra Stats- og Riksarkivet er sentrale kilder benyttet. Flere kilder vil bli gjennomgått.

Kildemateriale fra utenlandske arkiver har gitt svært nyttige opplysninger til wiki-artiklene, f. eks. Organisation Todt (OT), Einsatzgruppe Wiking. RAFA – 2188.

og

Utdrag fra 44th Bomb Group Roll of Honor and Casualties 5 (?) November 1943.


Kilder fra flere utenlandske arkiver vil bli gjennomgått.


Lillestrøm kommunes arkiv:

Tidligere Skedsmo og Lillestrøm kommuners arkiver gjenåpnes på ettersommeren 2021, og de vil bli gjennomsøkt både mht. krigshistorien og Kjellers militære og sivile historie, men også annet som knytter seg til Kjellergruppas arbeid.


Stortingsarkivet:

Flyplassen har flere ganger fra 1912 og fram til 2020 vært vært drøftet i Stortinget, og opplysninger fra stortingsreferater og stortingsproposisjoner er sentrale kilder.

Kopi av økonomiske oppgjør mellom Luftwaffe Kjeller og norske firmaer for utført arbeid på og ved flyplassen (regninger, fakturaer, skisser/tegninger m.m.) viser omfanget av nordmenn i arbeid for tyskerne. Dette emnet vil gruppa arbeide videre med, og det vil gi svar på mange ubesvarte spørsmål.


Per Johan Kvarmes masteroppgave: 

Per Johan Kvarme har nylig avsluttet sin lektorutdannelse med en masteroppgave i historie ved Universitetet i Oslo der han belyser sakskomplekset nordmenn i arbeid for tyskerne på Kjeller flyplass. Han ser på norske ansattes arbeidsforhold gjennom skiftende omstendigheter og flere forskjellige arbeidsgivere på flyplassen. Kjellergruppa har fått anledning til å benytte oppgaven som kilde. Litteraturen og noteapparatet vil komme til stor nytte. Det vil bli lagt ut lenke til oppgaven på Kjellerhistoriens forside. Masteroppgavens tittel er Organisation Todt, samarbeid og motstand: Kjeller flyplass under okkupasjonen.

Aviser

Lokal- og riksaviser er brukt som kilder. I avisene som ligger i Nasjonalbibliotekets digitale avisarkiv, og som nå er tilgjengelige og søkbare, finnes det mer stoff som vil bli gjennomgått. Se også Aviser i Skedsmo.

NOU-rapport

NOU 1979:47 Rapport fra den militære undersøkelseskommisjon av 1946.

I kapitlene «Kjellers militære administrasjon 9. april 1940» og «Hærens Flygevåpen i Sør-Norge» oppklares noen av gruppas problemstillinger som er knyttet Kjeller flyplass under krigen.

Hjemmesider

Opplysninger er hentet fra hjemmesidene til forskningsinstitusjonene og andre bedrifter på Kjeller fra etterkrigstida. Noen eksempler: Televerkets forskningsinstitutt, Forsvarets forskningsinstitutt, NORSAR, Norsk institutt for luftforskning, Universitetssenteret på Kjeller, Institutt for energiteknikk, Forsvarets logistikkorganisasjon.

Intervjuer

Kjellergruppa har oppsøkt personer som opplevde andre verdenskrig, særlig de som minnes bombeangrepene på flyplassen. I intervjuene med disse tidsvitnene har det kommet fram opplysninger som ikke har vært publisert tidligere. Her har en også fått svar på spørsmål som gruppa har stilt til hendelsene på Kjeller. Intervjuene har bidratt til opplysninger i wiki-artikler. Det samme gjelder også de to tidligere publiserte intervju-samlingene som er lagt ut på Kjellerhistoriens nettside: Krigen 1940-1945. Minner fra krigen fortalt av medlemmer i Lillestrøm Historielag. Utgitt av Skedsmo kommune i forbindelse med frigjøringsjubileet 8. mai 1995. Lillestrøm 1995. Upaginert. Digital versjonNettbiblioteket og Myrheim, Lisbeth og Wenche Johnsrud Våge (red.): Lillestrøm i krigsårene 1940-1945. En samling minner. Utgitt av Lillestrøm historielag 2005.

Flere tidsvitner vil bli intervjuet.

Personlige minner

Gruppa har oppfordret personer til å skrive sine egne opplevelser fra krigen. Flere av minnetekstene dreier seg om hendelser som knytter seg til bombingene av flyplassen, men også hendelser som knytter seg til Kjeller og andre steder i Skedsmo. Flere av forfatterne ser flyplassen og hendelsene der fra områder omkring, f. eks. fra Fet, Enebakk, Nittedal, Rælingen, Lørenskog, Strømmen og Lillestrøm. Som intervjuene har de personlige minnene gitt svar på flere ubesvarte spørsmål, og de er plassert i Kildearkivet. Til sammen teller de to sjangrene 25 tekster pr. 1. august 2021.

Befaringer

Kjellergruppa har foretatt flere befaringer til steder som viser levninger som har tilknytning til flyplassen eller området Kjeller. Eksempler fra krigen er bombekrater, bunkerser og fundament etter antenneanlegg. Også vanningsanlegget til flyplassen bør nevnes. Ved at fotografering og oppmålinger er utført på de nevnte stedene, har befaringene gitt svar på ubesvarte spørsmål, og er dermed nyttige og nødvendige opplysninger til wiki-tekstene.

Fotografier, illustrasjoner/skisser, filmer/filmsnutter og kart

Kjellergruppa har i stort omfang benytter fotografier, filmer/filmsnutter, illustrasjoner, skisser og kart. Hver av dem har gitt opplysninger som ellers kan være vanskelig å finne i skriftlige kilder, og sammen kan de gi informasjon som tydeliggjør innholdet i tekstene. F. eks. kan bildene benyttes som sjølstendige kilder til kunnskap fordi de gir informasjon om konkrete og direkte observerbare forhold som ikke finnes andre steder, og som er lettere å gripe med synet. Kombinasjonen av bilder, illustrasjoner/skisser, filmer/filmsnutter og kart gir til sammen en forståelse av teksten som den ikke kan gi alene.

Gruppa har blant annet innhentet fotografier fra Akershusbasen, fra flere private fotosamlinger (f. eks fotograf Brydes samling, Finn Rifseims billedalbum, Alf T. Pettersens samling), fra Lillestrøm kommunes samling av fotografier som er tatt av tyske soldater, Riksantikvaren, Forsvaret, Norsk jernbanemuseum, Digitalt museum og Wikimedia Commons.

Illustrasjonene/skissene er blant annet hentet fra private samlinger, fra materiale i lokale og nasjonale arkiv, og de gir utfyllende opplysninger som kan være vanskelig å oppfatte på fotografier.

Filmene/filmsnuttene fra tidligere Skedsmo kommune, YouTube og Kjellervenner utfyller fotomaterialet.

Kart/kartutsnitt er plassert i egen wiki-artikkel, Kjellerkart - sammenstilling.

Noen eksempler på kart: Flyktningeruter, transportruter fra Oslo til svenskegrensa, håndtegnede kart av ulikt slag. Kartene angir blant annet nøyaktighet når det gjelder hendelser og plassering av antenner, bombekrater, sentrale bygninger m.m.

Litteratur

By- og bygdebøker

Hals, Harald: Lillestrøms historie. Bind II. Lillestrøm 1978. Digital versjonNettbiblioteket.

Haavelmo, Halvor (red.): Skedsmo. Bygdens historie. Bind 1.  Skedsmo 1929. Digital versjonNettbiblioteket.

Haavelmo, Halvor: Skedsmo. Bygdens historie. Bind 2. Oslo 1950-1952. Digital versjonNettbiblioteket.

Haavelmo, Halvor: Skedsmo. Bygdens historie. Bind 3. Oslo 1950-1952. Digital versjonNettbiblioteket.

Slottemo, Hilde Gunn: Skedsmo, En historie om samhold og splittelse.  Oslo 2012.


Det er gitt ut flere monografier om flyplassens historie. Her er noen:

Kinne, Knut: Kjeller flyplass 100 år 1912-2012. Album 1: perioden 1910-1918. Utgitt av Kjeller flyhistoriske forening. Kjeller 2011.

Kinne, Knut: «Kjeller, vår eldste flyplass» I Årbok for Romerike historielag, nr. XV, s. 144.

Kjeller flyplass 75 år 1912-1987. Utgitt av en redaksjonskomité. Kjeller 1987. Digital versjonNettbiblioteket.

Kjeller. Senteret for norsk luftmilitær teknikk gjennom 90 år. 1912-2002. Utgitt av Forsvarets logistikkorganisasjon/Luft. Kjeller 2003.

Kvaal, M. T.: Kjeller flygeplass 1912-1952. En kort beretning om vår flygnings første tid. Lillestrøm 1952. 16 s. Ill.

Sigbjørn Modalsli: Fra flyvningens vugge til teknologisk senter – Kjeller flyplass gjennom 100 år. Kjeller 2012.

Mulder, Rob J. M og Sigbjørn Modalsli: Kjeller – Vi lander! En luftig bok om sivile fly på Kjeller før 1939. Utgitt av European Airlines 2020.

Artikler fra årbøker og meldingsblad

Artikler, notiser, fotografier og annet, spesielt fra meldingsbladet Skytilen og Romerike historielags årbok, men også fra andre publikasjoner.

Andre artikler

Arkivmagasinet nr. 1-2012: Artikler om tyske forberedelser til angrepet på Norge.

Om William Stephenson på Wikipedia

Kjellerhistoriens bibliografi

Bibliografi: Kjellerhistorien gir ikke bare en oversikt over litteratur og kilder. Den har også et avsnitt der informanter og andre bidragsytere til Kjellerhistorien er oppført. På denne måten synliggjør den alle som har bidratt til prosjektet.

Bruk av sosiale medier

Kjellergruppa presenterer artikler, emner, fotografier, tidligere upublisert materiale m.m. på sosiale medier. Her retter dessuten gruppa forespørsler til publikum om kilder, fotografier og annet som kan utdype og klargjøre innholdet i wiki-artiklene. Gruppa får god respons.

Se også

Kjellerhistorien

Kjellerhistoriens arbeidsgruppe

Bibliografi: Kjellerhistorien

Artikler som knytter seg til Kjeller

Artikler om Kjeller flyplass

Aviser i Skedsmo



Kjeller kart grunnlag 1878.jpg Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.