Eindride Slaatto

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Oddmund Eindride Slaatto»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Eindride Slaatto
Foto: Oslo Museum (1935).

Oddmund Eindride Slaatto (født 11. juni 1896 i Røyken, død 25. februar 1963 i Drammen) var arkitekt. Han praktiserte også hele livet som kunstmaler.

Bakgrunn

Etter å ha gått noen år på gymnas og handelsgymnas begynte han som hospitant på arkitektavdelingen ved Norges tekniske høgskole i 1917, da han ikke hadde examen artium fikk han ikke ta diplomeksamen. Etter tre år i Trondheim flyttet han tilbake til hjembygda, hvor han virket i noen år som arkitekt.

Virke

I 1925 etablerte han egen arkitektpraksis i Oslo. Av tidligere større arbeider var en boligblokk i Nobels gate 37 i årene 1929–1930. Dette var en bygning med en enkel kubistisk kropp, flatt tak og reist i jernbetong og planløst etter funksjonalismens påbud, med luftige balkonger og flerfags vinduer.

I 1933 fikk han Houens diplom for De-No-Fa-gården i Prinsens gate 2, oppført 1932. Dette er et stort kontor- og forretningsbygg i sju etasjer med vindusbånd og flatt tak, og ble en modell for slike mæringsbygg i tiden framover. I dette arbeidet viste han seg som representant for den funksjonalistiske avantgarde, og gjorde senere interessante forsøk på å forene denne internasjonale retning med eldre norsk byggeskikk, som ved Ål tinghus (1933).

1937–1947 bodde og virket han på Gol og flyttet deretter til Hønefoss.

Noen arbeider

Slatto fikk Houens diplom i 1933 for forretningsgården i Prinsens gate 2 fra 1932.
TelemarksvingenKampen med Slaattos bygninger.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)
Fra salen i Nordstrand kino, med et flammet, irrgrønt tak, hvitkalkede vegger med rødt panel og grå søyler.

Kilder