Lokalhistoriewiki:Hovedside

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ukas artikkel

Lokalhistoriewiki:Hovedside/Ukas artikkel 2024-25

Smakebiter fra artiklene

Dalen Arbeiderforening heitte frå byrjinga Dalen Cementindustriarbeiderforening. Foreninga vart stifta på Folkets Hus i Brevik 6. januar 1924, og gjekk inn som avdeling 46 i det nydanna Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund. Foreninga heldt til i Brevik i Porsgrunn kommune, og var tilknytt sementfabrikken Dalen Portland Cementfabrik som markerte storindustriens inntog i Eidanger.

Den kjemiske foreninga var ei samanslutning av fire foreningar som til då hadde vore verksame på Dalen:

Arkiv

Arkivet etter Dalen Arbeiderforening er ordna ved Arbeiderbevegelsens arkiv i Telemark. Oversikta over innhaldet i arkivet finn ein på arkivportalen.

Kjelder


Moelv støperiarbeiderforening, avd. 231 i Norsk jern- og metallarbeiderforbund, var en fagforening i Moelv i Ringsaker kommune. Foreningen ble slått sammen med Moelv jern og metall, avdeling 103, 1. desember 1984.

Arkivet etter foreningen oppbevares ved Arbeiderbevegelsens Arkiv i Hedmark.

Kilder og litteratur

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!
  Les mer …

Martinus Høgåsen ved skrivebordet i familiens heim Grindstugu i Vågå, tidleg på 1960-talet. Biletet er teke av Ole Arnfinn Torgersrud. Høgåsen og Torgersrud stod i spissen for arbeidarmållaget.
Gudbrandsdal Arbeidarmållag var ein nynorsksamskipnad knytt til arbeidarrørsla i Gudbrandsdalen rundt 1960. Laget gav i 1961 ut eit hefte med tittelen Foraktet av de store, men elsket av de små. Der er journalisten og forfattaren Ole Arnfinn Torgersrud frå Gausdal nemnd som formann for laget. Hovudinnhaldet i heftet er elles eit kåseri av Ola Martinus Høgåsen om arbeidarrørsla og målsaka. Høgåsen var venteleg ei hovuddrivkraft i arbeidarmållaget saman med Torgersrud. I heftet er det attgjeve eit opprop spesielt retta til arbeidsfolk i Gudbrandsdalen om å slutte opp om nynorsken. Av 23 underskrivne står tidlegare kyrkje- og undervisningsminister Lars Moen fremst. Rektor ved Gudbrandsdal offentlege landsgymnas Agvald Gjelsvik er likeins blant underskrivarane, og elles består lista av ordførarar og andre knytta til arbeidarrørsla i bygdene i Gudbrandsdalen.   Les mer …

Annonse for det nye arkivet i avisa Socialdemokraten 1910. Det var åpent «hver virkedags aften kl. 7-8.»
Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek (AAB / Arbark) ble opprettet av Landsorganisasjonen og Arbeiderpartiet i fellesskap i 1908 og er et dokumentasjonssenter som er åpent for alle. Bøker og annet trykt materiale kan lånes; bilder kan lånes/kjøpes fra egen fototjeneste. Arkivmaterialet (ca. 2000 arkiver og 6000 hyllemeter) er tilgjengelig i arkivets lesesal. AAB tar først og fremst vare på arkivmateriale etter landsdekkende organisjoner, og arkivene er ikke ordnet ut fra lokalhistoriske innfallsvinkler.   Les mer …

Ukas bilde

Mal:Utvalgt bilde 2024-25

Aktuelt

  • Om du vil ha et overblikk over wikiens mangslungne aktivitet, ta en kikk på dens mange delprosjekter!
  • Nålebinding.jpg
    Kulturvernforbundet og Norges Husflidslag har arrangert flere lokale wikikurs for husflidsforeninger. Gjennom Husflid-forsidens underside for Arbeidsoppgaver, ønsker vi å stimulere kursdeltakere og andre interesserte til å bli med på en husflidsdugnad. Mange gamle håndverksteknikker er truet, og gjennom artikler og bilder i wikien kan du bidra både til å verne dem og gi dem nytt liv!
  • Byklum 136.jpg
    Wikien har for tiden flere "bygdebokprosjekter" på gang. I samarbeid med Bykle kommune har NLI lagt ut Aanund Olsnes Heimar og folk i Bykle fra 2006 i revidert utgave, mens vi for Tinn kommune har et samarbeid med en lokal arbeidsgruppe om skriving av artikler til allmennsoge på nett. I Sørum kommune blir gardshistoria for Blaker skrevet parallelt i wikien og for et bokverk. Også i Søndre Vestfold er det påbegynt et arbeid med bosetnings og befolkningshistorie. I tillegg jobber flere brukere med gateprosjekter, blant annet i Lillestrøm, Larvik, Tromsø, Hamar, Gjøvik og Oslo.

Om lokalhistoriewiki.no

Lokalhistoriewiki drives av Norsk lokalhistorisk institutt (NLI) ved Nasjonalbiblioteket. Wikien har over 2 millioner besøk i året og akkurat nå 73 430 artikler og 210 425 bilder. Om du vil bidra med å skrive, redigere eller laste opp bilder, er det bare å registrere seg som bruker! Hvis du trenger starthjelp, kan du ta en titt på hjelpesidene våre. Og om du ikke finner ut av ting, ta gjerne direkte kontakt med oss på NLI.

Les mer...