Sunnmøre

Sunnmøre er den delen av Møre og Romsdal fylke som ligger lengst sørvest. Tidligere var dette Søndmørs fogderi. Sammen med de to landskapene og tidligere fogderiene Romsdal og Nordmøre danner Sunnmøre fylket Møre og Romsdal. Landskapets natur domineres av mange øyer, Sunnmørsalpane og lange og trange fjorder (blant annet Geirangerfjorden som befinner seg på UNESCOs verdensarvliste).

Kart over Sunnmøre, med Nordre og Søre Sunnmøre markert.

Kommuner

Kommunene Giske, Haram, Hareid, Herøy, Norddal, Sande, Skodje, Stordal, Stranda, Sula, Sykkylven, Ulstein, Vanylven, Volda, Ørskog, Ørsta og Ålesund faller innenfor Sunnmøres grenser.

Befolkning

I landskapet Sunnmøre bor 129 852 innbyggere[1] fordelt over et samlet areal på 5 235 kvadratkilometer. Sunnmøres hovedstad er Ålesund, som er en av tre byer, de to andre er Ulsteinvik og Fosnavåg. Sunnmøre er ett av de 15 distriktene som til sammen danner landsdelen Vestlandet.

Administrativ inndeling

Sunnmøre er delt i to rettsområder. Søre Sunnmøre tingrett dannes av Herøy, Sande, Vanylven, Volda og Ørsta. De øvrige kommunene faller under for Sunnmøre tingrett. Begge faller under Frostating lagdømme.

I landskapet befinner de følgende prostiene i Den norske kirke seg, alle faller under Møre bispedømme:

Se også

Referanser

  1. 1. oktober 2007: SSB