Forside:Båtsfjord kommune

(Omdirigert fra «Båtsfjord kommune (forside)»)

LANDSDEL: Østlandet  • Sørlandet • Vestlandet • Midt-Norge • Nord-Norge
FYLKE: Nordland • Troms og Finnmark fylke
TIDLIGERE FYLKE: Troms • Finnmark
DISTRIKT: Vest-Finnmark • Indre Finnmark • Øst-Finnmark
KOMMUNE: Lebesby • Gamvik • Berlevåg • Båtsfjord • Vardø • Vadsø • Sør-Varanger

Om Båtsfjord kommune
2028 Batsfjord komm.png
Båtsfjord kommune ligger på nordsida av Varangerhalvøya i Troms og Finnmark fylke (før 1. januar 2020 i Finnmark). Kommunen het tidligere Vardø herred, men i 1955 fikk den sitt nåværende navn etter administrasjonssenteret Båtsfjord. I 1964 ble den sørøstre delen av kommunen overført til Vardø.

Fiske og industri knytta til fisket er viktigste næringsvei i kommunen. Hammerfest og Båtsfjord tettsted er landets største fiskevær hvis en bruker ilandført kvantum som målestokk. Båtsfjord har hele sju fiskeforedlingsbedrifter. På vidda er det sommerbeite for rein.   Les mer ...

 
Smakebiter fra artikler
Hamningberg i 2010.
Foto: Grete Moe.
Hamningberg (tidligere kjent som "Havningberg"[1]), er et tidligere fiskevær i Båtsfjord kommune i Finnmark. Under andre verdenskrig ble Hamningberg ikke brent under den tyske nedbrenningen og tvangsevakueringen av Finnmark, som betyr at området er en av få plasser i Finnmark hvor bygningene stammer fra før andre verdenskrig. Fiskeværet ble fraflyttet i 1965 etter at det ble bestemt at stedet ikke fikk bygget en egen havn, men bebyggelsen er fremdeles et betydelig kulturminne til Finnmark sin rike historie.   Les mer …

Annæus Myklevand var en omreisende handelsmann som prøvde seg i mange yrkesgrener, men hadde et avslappet forhold til lov og rett.
Annæus Eriksen Myklevand (født 22. juni i 1875 på Sørplassen ved Møkkelvatnet i Grong, død 1935 i Båtsfjord) var sønn av husmann, tømmerhugger og fergemann Erik Johnsen og Julianna Tobiasdatter. Han bodde hjemme til han var åtte år. Da flyttet han og bodde hos fremmede mens han gikk på skole. Rett etter konfirmasjonen begynt han å reise rundt i Trøndelag, Nordland, Troms og Sverige som handelsmann. Men han var en mann som prøvde seg i mange yrker og hadde et avslappet forhold til lov og rett. Allerede som 18-åring ble han straffedømt, og han hadde flere opphold i fengsel i løpet av livet. Likevel er historien om Annæus Eriksen Myklevand fortellingen om en usedvanlig kreativ og fargerik mann som også hadde sine gode sider. Han ble beskrevet som en urolig sjel som levde sitt eget liv, men samtidig var hjelpsom og raus. I avisene ble han tidlig omtalt som «meget kvik og begavet ungdom», at han var kjent som Skandinavias yngste folketaler, en betegnelse han trolig selv sto bak.   Les mer …

RS 1 «Colin Archer».

Redningsaksjonen ved Hamningberg i Øst-Finnmark ble utført av redningsskøyta RS 1 «Colin Archer» 20. og 21. mai 1894. Dette var første året den nye redningsskøyta var i drift. Under Lofotfisket var den stasjonert i Henningsvær og Stamsund. Lørdag 19. mai kom skøyta til Vardø.

Natt til 20. mai ble det nordøstlig storm. I Hamningberg lå det 17 fiskeoppkjøpsfartøyer i tillegg til mange fiskere. Havna er svært utsatt for vær ifra nordøst. Mange av fiskebåtene ble satt på land, men etter hvert ble storm og sjø så ille at det arbeidet stoppet opp. På mange av fartøyene var det folk ombord. Da det var fare for at de skulle forlise ble det sendt telegram om hjelp til amtmannen i Vardø. På fartøyene som lå i Vardø var det bare skøytefører Nicolai Anthonisen på RS «Colin Archer» og kaptein Isaksen på dampskipet «Heimdal» som fant det tilrådelig å legge ut. Dampskipet måtte snu. «Colin Archer» kom til Hamningberg etter tre timers seilas i tykt snøvær og storm. Rundt de oppankrede fartøyene brøyt sjøen på 10 – 12 favner.

  Les mer …

Makkaur fyrstasjon.
Makkaur fyrstasjon ligger helt ytterst i Båtsfjorden. Fyrbygningen er en betongbygning med hvelvet tak og tårn på taket. Anlegget har klare likhetstrekk med betongbebyggelsen på Geitungen fyrstasjon i Rogaland, og Sletringen fyrstasjon i Sør-Trøndelag. Et 3. ordens lynblinkapparat, maskinhall med trykktanker til diafon tåkeanlegg og aggregater er intakt. Fyrbygningen og fyrvokterboligen er bevart fra før krigen. En tørrmurt vei går mellom fyrbygningen og den øvrige bebyggelsen. Denne omfatter boliger, uthus og tufter etter bolig og uthus. Bygningene ble revet så sent som på 1980-tallet og en dårlig tilpasset bygning som i dag brukes til bolig og maskinhus, ble satt opp utenfor tunet. En støpt vei fører ned til naust og landing. Fyrbygningen har en dominerende plassering på toppen av en knaus i et opprevet fjellandskap, og fyrbygningen er en av landets mest særpregede. Fyrbygningen har høy arkitektonisk verdi som eksempel på betongbyggeri med sterke trekk fra industriarkitektur. Fyrstasjonen har miljøbetydning sett i sammenheng med det nedlagte fiskeværet Gamle Makkaur, og rester etter et tysk kystfort en km unna.   Les mer …

 
Se også


 
Kategorier for Båtsfjord kommune
ingen underkategorier
 
Andre artikler


  1. Vardø-Posten. (1885, Oktober 28).