Fengsler og fangeleire under andre verdenskrig

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 19. feb. 2015 kl. 08:56 av Cnyborg (samtale | bidrag) (→‎Fengsler og leire: utvider liste, mellomlagring)
Hopp til navigering Hopp til søk

Fengsler og fangeleire under andre verdenskrig assosieres først og fremst med politiske fanger. Omkring 40 000 nordmenn ble arrestert i løpet av krigsårene, det vil si rundt 1,3% av befolkningen. Det eksakte tallet er ukjent, ettersom Sipos arkiver ble brent på slutten av krigen. De fleste av dem var, sett fra et norsk ståsted, politiske fanger. Den delen av historien som tidligere var lite omtalt annet enn lokalt der leirene lå, var krigsfangeleirene hvor det først og fremst var fanger fra Sovjetunionen og andre land i Øst-Europa. Disse var nærmest for dødsleire å regne, med ekstremt hardt arbeid, brutale regimer og lite mat - og påfølgende høye dødstall. Etter invasjonen tok okkupasjonsmakten over de norske fengslene. Disse ble fulle allerede i løpet av sommeren 1940. Det ble reist flere leire på forskjellige steder i landet, og enkelte eksisterende bygninger ble tatt i bruk som fengsler. Forholdene i fengsler og fangeleire var brutale, men allikevel langt bedre enn i konsentrasjonsleirene i Tyskland og Polen. Det er viktig å skille mellom fengselssystemet der nordmenn havnet, og krigsfange- og arbeidsleire som utenlandske fanger ble sendt til.

En del av fangene ble videresendt til tukthus eller konsentrasjonsleir i Tyskland. Fra høsten 1944 var dette ikke lenger mulig, og leirene ble overfylt. Det ble derfor tatt i bruk en rekke improviserte fengsler i forsamlingshus, skoler og andre bygninger over hele landet.

Etter frigjøringen ble flere av leirene tatt i bruk som fengsler i påvente av rettsoppgjøret, og etterhvert som dommene kom var det mange som måtte sone i en av leirene. Senere har de blitt tatt i bruk til forskjellige formål, for eksempel ble Grini fangeleir til Ila landsfengsel, Falstad fangeleir huser nå Falstadmuseet og Berg interneringsleir er Berg fengsel. En del av leirene var mer provisoriske, og ble mer eller mindre fullstendig fjerna etter krigen.

Fengsler og leire

En del av leirene i denne oversikten er utstyrt med mer eller mindre improviserte navn, av typen «Asker fangeleir». Leirene hadde offisielle, tyske navn - gjerne bestående av en standardbetegnelse og et nummer - men da disse i liten grad er kjent, og kunne bli endra underveis, virker det mer hensiktsmessig å bruke mer forklarende navn. I noen tilfeller finnes det lokale navn som er mer presise enn de som er brukt her, og disse bør heller brukes, men var ikke kjent da lista ble laget.

I typebetegnelsen er «fengsel» brukt på de anstaltene hvor norske fanger ble plassert. Fengselsbegrepet var noe annet enn dagens, så dette omfatter også internerte, gisler og andre som i kortere eller lengre tid ble holdt som fanger.

Fengsel/leir Kommune Fylke I drift Type Andre opplysninger
Akershus festning Oslo Oslo 1940–1945 Fengsel Wehrmacht-fengsel. Brukt som rettersted.
Anarjokka fangeleir Karasjok Finnmark
Arkivet Kristiansand Vest-Agder Fengsel Transittfengsel for fanger fra Sørlandet. Beryktet for bruk av tortur. I bygningen til Statsarkivet i Kristiansand.
Asker fangeleir Asker Akershus
[Aukra fangeleir]] Aukra Møre og Romsdal
Bardu fangeleir Bardu Troms
Bardufoss fangeleir Målselv Troms
Beisfjord fangeleir Narvik Nordland
Berg interneringsleir Tønsberg Vestfold Fengsel Eneste norskdrevne interneringsleir. Nå Berg fengsel.
Bjerka fangeleir Rana Nordland
Bjørkåsen fangeleir Rana Nordland
Bjøllånes fangeleir Rana Nordland
Bjørnelva fangeleir Saltdal Nordland
Bodin fangeleir Bodø Nordland
Bolna fangeleir Rana Nordland
Botn fangeleir Saltdal Nordland
Bredtvet Oslo Oslo 1941–1945 Fengsel Var under utbygging som skolehjem da krigen brøt ut, tatt over av NS-myndighetene høsten 1941. Kvinnefengsel under rettsoppgjøret og senere.
Brennhei fangeleir Rana Nordland
Bretting fangeleir Verran Nord-Trøndelag
Bø fangeleir Steigen Nordland
Drag fangeleir Tysfjord Nordland
Dravjamoen fangeleir Vefsn Nordland
Dunderland fangeleir Rana Nordland
Eigersund fangeleir Eigersund kommune Rogaland
Elvebakken fangeleir Alta Finnmark
Espeland fangeleir Bergen Hordaland
Fagerlimoen fangeleir Hemnes Nordland
Falstad fangeleir Levanger Nord-Trøndelag Fengsel Også brukt som rettersted.
Fauske fangeleir Fauske Nordland
Grini fangeleir Bærum Akershus 1940-1945 Fengsel Krigsfangeleir fra 1940, sivil leir fra 1941. Største fangeleir i Norge.
Grokjønnenget fangeleir Rana Nordland
Hamarøy fangeleir Hamarøy Nordland
Hammerfest fangeleir Hammerfest Finnmark
Hasselvik fangeleir Rissa Sør-Trøndelag
Krøkebærsletta fangeleir Tromsø Troms Avløste Sydspissen fangeleir, hovedsakelig transittleir. Også brukt som rettersted.
Mysen konsentrasjonsleir Eidsberg Østfold Ikke tatt i bruk Konsentrasjonsleir Var under oppbygging da krigen sluttet.
Møllergata 19 Oslo Oslo 1940–1945 Fengsel Sipos hovedfengsel i Oslo.
Sydspissen fangeleir Tromsø Troms Avløst av Krøkebæsletta fangeleir. Liten, ca. 50 fanger.
Ulven fangeleir Os Hordaland 1940–1944/45 Avløst av Espeland fangeleir. Også brukt som rettersted.
Vollan fengsel Trondheim Sør-Trøndelag Også brukt som rettersted.
Åkebergveien kretsfengsel Oslo Oslo Fengsel For fanger med korte dommer fra tysk politirett.
Ånebyleiren Nittedal Akershus 1940–1941 Fengsel Første leir i Osloområdet, avløst av Grini.

Litteratur