Oppland

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Oppland fylkeskommune»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Oppland
05 Oppland vapen.png
Fylkesnummer 05
Basisdata
Adm.senter Lillehammer
Areal 25192.1  km²
Andel land 23871.55  km²
Andel vann 1320.55  km²
Folketall 189 870 (2018)
Internettside Internettside
Historisk inndeling
Amt Oplandenes amt (med Hedmark)
Christians amt

Oppland var et fylke som grenset mot Trøndelag, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Buskerud, Akershus, Oslo og Hedmark. Den 1. januar 2020 ble det slått sammen med Hedmark til nye Innlandet fylke. De to kommunene Jevnaker og Lunner ble samme dag overført til Viken fylke.

Det var et innlandsfylke, og landets eneste som verken hadde grense til hav eller annet land. Frem til 1919 var fylkets navn Kristians amt. Fylket består av de to dalførene Gudbrandsdalen og Valdres, samt de tre landskapene Toten, Hadeland og Land, noe som henspiller på fylkets våpen, en mogop med to blomster (dalførene) og tre blad (landskapene). Opplandene var fra gammelt av navnet på området innenfor («ovenfor») Viken. Omfattet både dagens Oppland (Vest-Oppland) og Hedmark (Øst-Oppland).

Geografi og bosetning

Fylket er usedvanlig fjellrikt, og av arealet på vel 25 000 km² ligger kun 5109 km² under 600 moh. Landets høyeste fjell, Galdhøpiggen (2469 moh.) samt fjellmassivene Jotunheimen, Dovrefjell og Rondane ligger alle innenfor fylkets grenser. Oppland består ellers av typiske flatbygder som Toten og Hadeland og de to dalførene. Området lengst sør i fylket, langs Norges største innsjø Mjøsa, og videre til fylkessetet Lillehammer har relativ tett bosetning, ellers er fylket mer grisgrendt. På Hadeland, som for øvrig er et viktig jordbruksområde, bor mange pendlere, både til Oslo, Gardermoen, Hønefoss og Gjøvik-regionen. Gjøvik, som er fylkets største kommune i folketall, er også den største handelsbyen mellom Oslo og Trondheim. Lillehammer, som altså har fylkets administrasjon, arrangerte i 1994 de Olympiske vinterleker. Byen huser også viktige utdanningsinstitusjoner og muséer.

Fylket var landets mest folkerike i 1845 med 7,7 % av landets folketall. Dette har avtatt til henholdsvis 5 % i 1900 og så til 4 % i 2000. De siste vel tyve årene har folketallet vært nokså stabilt på litt i overkant av 180 000 innbyggere.

Kommuner

En av de gamle grensesteinene på fylkesgrensa mellom Sogn og Fjordane og Oppland. Den markerer også kommunegrensa mellom Vang og Årdal.
Foto: Mari B. Grønlie (2020).

Lista under viser de kommunene som var en del av Oppland per 31. desember 2019, altså Opplands siste dag som eget fylke. Det ble ikke foretatt noen sammenslåinger som berørte disse. To kommuner, Lunner og Jevnaker, ble 1. januar 2020 overført til nye Viken fylke i stedet for å bli med inn i Innlandet fylke. I og med at stortingsvalget 2021 må gjennomføres med de gamle fylkene som valgkretser måtte grensene justeres. Lunner ble overført til Akershus mens Jevnaker ble overført til Buskerud.

Kilder og eksternt stoff