Forside:Balsfjord kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

ØSTLANDET • SØRLANDET • VESTLANDET • MIDT-NORGE • NORD-NORGE
Nordland • Troms • Finnmark
Sør-Troms • Midt-Troms • Nord-Troms
Balsfjord • Tromsø • Karlsøy • Lyngen • Storfjord • Kåfjord • Nordreisa • Skjervøy • Kvænangen

Om Balsfjord kommune
1933 Balsfjord komm.png
Balsfjord kommune i Troms og Finnmark fylke (før 2020 i Troms) består av landet på begge sider av Balsfjorden, inklusive det meste av Malangshalvøya (mellom Malangen og Balsfjorden). Kommunen strekker seg om lag 25 km fra fjordbotnen mot sørøst inn i landet, nesten til Sverige.

I 1964 ble tidligere Balsfjord kommune (unntatt områdene Skogli og Elvebakken) og Malangen kommune (unntatt området Navaren/Målsnes) slått sammen. To år seinere ble Sørelvmo overført til Målselv kommune.   Les mer ...

 
Smakebiter fra artikler
Jon Arne Lian, fra Våre falne.

Jon Arne Lian (født 11. april 1892 i Leksvik, død 23. oktober 1940 utenfor Landegode) var først underoffiser, redaktør, Ap- og NKP-politiker, seinere sogneprest. Han døde i Hurtigrutens første krigsforlis.

Han var sønn av gårdbruker Karl Andersen Lian (1846–1919) og Marie Isaksen f. Skjærsettrø (1851–1940) på Lian (gnr. 80). Etter å ha fullført underoffiserskolen i Trondheim i 1913 og plikttjeneste som sersjant gikk han for fullt inn i arbeiderbevegelsen som redaktør av Indtrøndelagens Socialdemokrat fra 1915 til 1917, journalist i Bratsberg-Demokraten fra 1917 til 1920 (og fungerende redaktør for et trettitalls numre i 1919) og journalist i Fremtiden fra 1920. Han ble redaktør i Fremtiden i 1922, men mistet den jobben da han i 1923 gikk med Norges Kommunistiske Parti. I 1924 ble han redaktør av deres partiavis Buskerud-Arbeideren til den gikk inn i 1925.

Lian var leder i Drammen Arbeiderparti, medlem av Drammen bystyre og skolestyre og leder i Norges Kommunistiske Ungdomsforbund i Buskerud. I tillegg var han som mange i arbeiderbevegelsen esperantist.   Les mer …

Faksimile fra Aftenposten 12. juni 1928: Utsnitt av omtale av Morten Andreas Ingebrigtsen ved hans 80-årsdag.
Morten Andreas Ingebrigtsen (født 15. juni 1848 i Malangen i Balsfjord kommune i Troms, død 22. november 1932) var fisker, fangstmann og hvalfanger. Etter rundt 30 års praksis innen fiske og fangst begynte han med hvalfangst i 1892. Han drev aktivt både i nordområdene og i andre hvalrike områder i verden, og ble et kjent navn innen norsk hvalfangstnæring.

Ingebrigtsen hadde rundt 30 års praksis som fisker og fangstmann bak seg da han kjøpte hvalbåten Skytten og tok opp hvalfangst i 1892. Først hadde han stasjon i Tromsø, deretter kokte han fangsten i Skårøy, før han i 1893 etablerte seg i Trollfjord på Rolvsøy nord for Hammerfest. Ved folketellingen for 1900 er Ingebrigtsen registrert som Fabrikeier, hvalfangeretablissement, reder og skibsfører i Fredrik Langes gate i Tromsø.

Da hvalloven av 1904 gjorde slutt på fangsten langs Norskekysten, flyttet Ingebrigtsen stasjonen til Bjørnøya, hvor han fortsatte til 1908. I 1909 startet han aksjeselskapet Viking med to fangstbåter og kokeri, og med fangstfelt utenfor portugisisk Vest-Afrika. Han ledet selskapet i ca. tre år, før han i 1913 begynte med fangst utenfor Mexico. Deretter gjorde han noen mindre vellykkede forsøk på fangst i nordområdene på nytt, før han slo seg ned i Norge for godt.   Les mer …

Byste av Ludwig Mack ved bryggeriet i Tromsø, utført av Nina Sundbye.
Foto: Stig Rune Pedersen (2004)

Macks Ølbryggeri AS har vært en av hjørnesteinsbedriftene i Tromsø siden grunnleggelsen i 1877. Det har navn etter Ludwig Mack (1842-1915), som opprinnelig drev som baker. Mack har hele tiden vært et familieselskap, men i 2004 ble det for første gang lagt ut aksjer for salg på det åpne markedet.

Bedriften startet beskjedent i Storgata 4, men på slutten av 1960-tallet ble det såkalte Mackkvartalet bygd ut. Det omfattet Storgata 4-8/Grønnegata 5-7 samt Storgata 5-13 på den andre siden av gata. Ølproduksjonen ble i 2012 flyttet fra Tromsø til Nordkjosbotn i Balsfjord, og de tidligere bryggeribygningene skal bygges om til kultur- og næringslokaler.   Les mer …

Forbrukersamvirket NORDs mange avdelinger
Forbrukersamvirket NORD ble vedtatt opprettet i representantskapsmøte i Tromsø Samvirkelag den 8. desember 1992. Den nye organisasjonsplanen kom i virksomhet fra 1. januar 1993. En ny æra startet i forbrukersamvirket i Nord-Norge. Plutselig var dette blitt en tilnærmet geografisk helhet, men noe manglet enda for at man kunne si det: Midt-Troms var ikke med og i Indre Troms Samvirkelag hadde man sin egen modell.

Fra før hadde Lyngen Samvirkelag, Storfjord Samvirkelag og Balsfjord Samvirkelag sluttet å eksistere som selvstendige samvirkelag. De var avdelinger underlagt Tromsø Samvirkelag. Fra 1. januar 1993 kom også Storslett Samvirkelag med i dette fellesskapet. Malangen Samvirkelag ble fusjonert med Tromsø Samvirkelag den 1. januar 1995.

  Les mer …

 
Se også


 
Kategorier for Balsfjord kommune
ingen underkategorier
ingen underkategorier
 
Andre artikler