Brukersamtale:Kallrustad
Velkommen
Velkommen ombord, Kallrustad! Om du ikke har tidligere erfaring med wikiarbeide, så er det lurt å begynne med å se gjennom siden «Hjelp:Om wikien». Ellers er det bare å sette i gang med skrivingen om lokalhistoriske emner, inkludert orienteringsartikler om tilgrensende fagfelt, som du har interesse og/eller praktisk eller teoretisk bakgrunn for å skrive om. Om du skulle være vant til å arbeide på Wikipedia, så er det lurt å ha i bakhodet at lokalhistoriewiki.no vil skille seg ut fra Wikipedia på mange måter. Siden wikien vår fremdeles er på betastadiet, så blir veien i stor grad til mens vi går. Lokalhistorikeres og andre lokalhistorieinteressertes erfaringer, tanker og forslag vil selvfølgelig tillegges stor vekt under prosessen. Lykke til! :-) Olve Utne 4. apr 2008 kl. 14:11 (CEST)
- Norsk lokalhistorisk institutt ønsker deg velkommen som bruker! --Kristian Hunskaar 5. apr 2008 kl. 00:25 (CEST)
- Jeg slutter meg til resten av folket her, med en liten oppfordring sånn på tampen: Skriv gjerne noen ord om deg selv på din egen brukerside — da er det lettere for alle oss andre å se hvem du er, og det ville være artig om du fortalte litt om dine interesser også på siden der brukerinteresser og ekspertise er listet opp. Skulle det dukke opp noe du lurer på, er det bare å stikke innom en av diskusjonssidene våre, så kan vi prøve å løse / fikse det :) Siri Johannessen (Siri J) 8. apr 2008 kl. 15:17 (CEST)
Vet ikke om det er hér jeg kan svare deg...Men ja, Signe er en slektning. Har alltid verdsatt høyt hennes vakre bilder. (Mine egne er bare ekspresjonistisk galskap i forhold.) Men på Klepp er det nok fint, ja. Gikk selv en gang på Eckbo-skolen, så jeg kjenner til Mjøsa og de frodige gårdene, fine steder. Mvh. Axel
Oppdelt kategori
Jeg delte opp Kategori:Nedlagte skoler i Østre Toten. Årsaken er at vi forsøker å unngå å bli for spesifikke, fordi vi da kan bruke dynamiske lister til å finsortere, og står friere til å lage forskjellige utplukk enn hvis kategoriene er for finsilte. Skal man ha en oversikt over nedlagte skoler i en kommune kan man bruke {{kategorisnitt|Skoler i Østre Toten|Nedlagte skoler|tittel=Nedlagte skoler i Østre Toten}}, så dukker de opp. Chris Nyborg (Cnyborg) 10. apr 2008 kl. 14:54 (CEST)
- Må biografier ha portrett for å bli F1, eller holder det med andre relevante bilder? Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 25. jan. 2015 kl. 13:33 (CET)
- Hei Morten. Er det vanskelig å skaffe et portrett, synes jeg det er kurant å bruke andre illustrasjoner, som gravminnet eller bygninger med tilknytning til personen. Hvis artikkelen er god, fortjener den F1 med en slik "reserveillustrasjon".--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 26. jan. 2015 kl. 09:06 (CET)
Hurra. Er denne også en kandidat, eller trenger den mer? Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 13. apr. 2015 kl. 12:45 (CEST)
- Jens Rennord Schreiner er herved forfremmet til F1!--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 13. apr. 2015 kl. 13:19 (CEST)
- Denne kan kanskje gjøre seg for Solund, som er ekstremt tynt dekket? Tenker også denne som F1 når jeg bare får skaffet et bilde. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 20. mai 2015 kl. 16:38 (CEST)
- Solund-forsida har derved fått en økning på 100 %! Var bare en eneste artikkel der fra før. Fint at du tipser om aktuelt F-stoff. Ser fram til bilde på Skrede. Helsing fra --Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 21. mai 2015 kl. 08:22 (CEST)
Flytting
Oops. Kunne Jens Munthe (1788–1854) flyttes til Jens Munthe (1788–1858)? Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 17. mar. 2015 kl. 16:44 (CET)
- Da er det visst i orden, ser jeg!--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 18. mar. 2015 kl. 08:48 (CET)
Gjerdrum
Hei, Trond! Flott å se at du legger ut litt meieristoff fra Gjerdrum, jeg får se om jeg får skrevet noe vettugt om meieriene i Blaker etterhvert. Kanskje vi kunne gjort alvor av tanken vi hadde om ei lita wikisamling for Romeriksstoff? --Aslak Kittelsen (diskusjon) 21. mai 2015 kl. 09:32 (CEST)
- Hyggelig tilbakemelding, Aslak. Veldig fint at du minna meg om samling. Blir muligens en Oslo-tur på meg neste uke. Kanskje vi kunne avtale noe da, hvis du er i byen? Tror at Nils Steinar også kommer. Han er aktuell for ei romerikssamling.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 21. mai 2015 kl. 10:05 (CEST)
- Så hyggelig at du kommer til Oslo, kommer du i forbindelse med torsdagstreff? Nils Steinar er absolutt aktuell, likeså Frode og Håvard, og jeg inviterer gjerne Jan Erik også når vi får til noe. --Aslak Kittelsen (diskusjon) 21. mai 2015 kl. 11:06 (CEST)
Kirkeby
Hei! Flott tillegg i dag. En av dem du lagde lenke til, hadde jeg hatt liggende som tekstfil en stund. Siden du har litteraturen, kanskje du kunne lagt til litt der også om testamentering som er nevnt under Kirkeby? La forresten også ut en annen i kveld som har ligget en stund. Begge artiklene har mangler, men det er kanskje større sjanse for at disse fylles ut på det åpne nettet... Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 2. jun. 2015 kl. 23:26 (CEST)
- Morsomt at du har skrevet om Slettum og Fladsrud. Legger til det jeg finner om testamentet i artikkelen om Peder Slettum. Må bli i morra, da jeg ikke har boka på Lena. Jobber der i dag. Vi høres.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 3. jun. 2015 kl. 08:05 (CEST)
En totning
Jeg jobber med fotografer i folketellingene - finner en del som ikke er i Preusregisteret, og finner opplysninger om de som allerede er der. Brått befant jeg meg på Sukkestad, der David Broch Sommerfeldt var gardbruker og fotograf. Jeg skreiv bare ei spire om ham, men det er mye mer å hente. I FT1865 står det bare initialer, og i 1875 er han enkemann, så navn på kone og barn er nok lettere å hente andre steder. Jeg vil ikke gå for dypt inn på den enkelte fotograf nå, men kanskje du allerede har oversikt siden du har skrevet om Sukkestad? Chris Nyborg (diskusjon) 25. jun. 2015 kl. 10:13 (CEST)
- Han lå inne fra før: Wilhelm Caritto David Broch Sommerfelt. Vidar Iversen (Vidariv) (diskusjon) 25. jun. 2015 kl. 10:24 (CEST)
- Flott at du så det, det er noen som var i overkant velutstyrt med fornavn i den tida. Har gjort om til omdirigering. Chris Nyborg (diskusjon) 25. jun. 2015 kl. 10:46 (CEST)
Nils Ambli
Nils Ambli bodde på gnr. 65 bnr. 4, akkurat hvor Oppland Trappefabrikk nå ligger. Det står ganske mange steder at han grunnla sin fabrikk i 1896. Tror du ikke da vi må legge to og to sammen, og korrigere stiftelsesåret til Oppland Trappefabrikk fra 1894 til 1896? Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 1. sep. 2015 kl. 21:57 (CEST)
- Hei Morten. Fint med artikkel om Ambli, som passer godt til det gamle stykket om Globus Maskinfabrikk. Må sette meg litt mer inn i trappefabrikkens historie før jeg kan si noe sikkert her.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 2. sep. 2015 kl. 07:30 (CEST)
- Vet ikke om jeg er så sikker på at det var på Toten Cellulose han var? Det står ikke nevnt noe sted annet enn i FT. Men det finnes helt sikkert kilder på hvem som var bestyrer på TC. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 2. sep. 2015 kl. 10:41 (CEST)
- Ja, vi kan holde dette litt åpent. Eneste mulighet utenom Toten Cellulose (TC) i Gjøvik-området er Vardal Træmassefabrik, ca. 5 km unna. TC ligger derimot i tøffelavstand fra Amblis bolig i Hunndalen, det var derfor jeg var såpass sikker.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 2. sep. 2015 kl. 10:45 (CEST)
- Hva om det er kildens påstand om cellulose som er feil, og at han bare bestyrte sin egen fabrikk—som rett nok produserte ting av tre? Kan hende...? Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 2. sep. 2015 kl. 22:19 (CEST)
- Alt er vel mulig, derfor har jeg moderert påstanden min i artikkelen. Moro hvis vi kan finne kilder som klargjør dette.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 3. sep. 2015 kl. 08:26 (CEST)
- Hva om det er kildens påstand om cellulose som er feil, og at han bare bestyrte sin egen fabrikk—som rett nok produserte ting av tre? Kan hende...? Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 2. sep. 2015 kl. 22:19 (CEST)
- Ja, vi kan holde dette litt åpent. Eneste mulighet utenom Toten Cellulose (TC) i Gjøvik-området er Vardal Træmassefabrik, ca. 5 km unna. TC ligger derimot i tøffelavstand fra Amblis bolig i Hunndalen, det var derfor jeg var såpass sikker.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 2. sep. 2015 kl. 10:45 (CEST)
- Vet ikke om jeg er så sikker på at det var på Toten Cellulose han var? Det står ikke nevnt noe sted annet enn i FT. Men det finnes helt sikkert kilder på hvem som var bestyrer på TC. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 2. sep. 2015 kl. 10:41 (CEST)
Kvinner i lokalhistorien
Oppfordrer til bruk av {{Kvinner i lokalhistorien}}.. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 26. sep. 2015 kl. 13:59 (CEST)
- Takk for oppfordring!--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 28. sep. 2015 kl. 15:55 (CEST)
Ole Bjørnsen
Hei, Ole Bjørnsen er en spesielt "god venn" som jeg har jobbet mye med opp gjennom årene. Selv om han kjøpte og eide Haukom, holdt han på Bjørnsen som navn i alle sammenhenger. Han undertegnet aldri et dokument med Haukom. Har akkurat lest gjennom Ole Bloms dagboknotater (1809-45) der Ole Bjørnsen omtales en rekke ganger, alltid uten gårdsnavnet - mens alle andre venner omtales med gårdsnavn. Sønnen Aslak kalte seg imidlertid Haukom. Beste hilsen Gunnar B.
Totning
Du er jo alltid flink til å gå gjennom artiklene, men her har du kanskje en offline kilde som forteller hvor hun plasseres i den store Narum-slekta? Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 10. okt. 2015 kl. 23:39 (CEST)
- Ingen bygdebøker med slektsinfo? Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 11. okt. 2015 kl. 21:02 (CEST)
- Hei. De gards- og slektshistoriske bygdebøkene for Toten omfatter bare Eina og Totenvika. Men fornavnet hennes er såpass spesielt at det burde være mulig å "lokalisere" henne.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 12. okt. 2015 kl. 08:39 (CEST)
- Her burde det jo være mulighet for deg å få et nytt bokoppdrag! Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 13. okt. 2015 kl. 14:59 (CEST)
- I hvert fall hvis noen vil finansiere det! Spørs vel om tida for de faktaspekka bygdebøkene er over, og at nettet overtar.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 13. okt. 2015 kl. 15:10 (CEST)
- Her burde det jo være mulighet for deg å få et nytt bokoppdrag! Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 13. okt. 2015 kl. 14:59 (CEST)
- Hei. De gards- og slektshistoriske bygdebøkene for Toten omfatter bare Eina og Totenvika. Men fornavnet hennes er såpass spesielt at det burde være mulig å "lokalisere" henne.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 12. okt. 2015 kl. 08:39 (CEST)
Søndre Land: siden du er på en Søndre Land-bølge, tenkte jeg å laste opp et par bilder jeg har tatt derfra, og så kan du lage spirer ut av det hvis du vil. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 27. nov. 2015 kl. 17:35 (CET)
- Fint. Jeg er nok ikke spesielt lokalkjent der, men ser hva jeg får ut av det.Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 30. nov. 2015 kl. 07:58 (CET)
- Da har jeg lagt ut et knippe. Sjekk mine bildebidrag hvor du ser rødlenker. Der er det muligheter til å lage kvikke spirer med bilde. Gjelder også Tranberg gård litt lenger nede, m.m. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 5. des. 2015 kl. 17:06 (CET)
- Fint. Jeg er nok ikke spesielt lokalkjent der, men ser hva jeg får ut av det.Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 30. nov. 2015 kl. 07:58 (CET)
Se forresten... Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 6. des. 2015 kl. 14:16 (CET)
- Takk for bildebidrag, skal se hva jeg får skrevet.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 7. des. 2015 kl. 09:01 (CET)
Bra med veier i dag! Enda bedre enn vanlig, for dette er vanskelig tilgjengelige kilder, som vel bare du kunne funnet. Jeg lover å gjøre en bildeinnsats for disse artiklene en gang jeg er i Gjøvik. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 12. jan. 2016 kl. 20:25 (CET)
- Hyggelig å høre! Jeg fikk fylkesarkivet på Lillehammer, som deponererer kommunearkivet fra Gjøvik, til å leite etter gatenavn-saker. Etter bare et par dager fikk jeg en drøss med pdf-er i e-posten. Bra sørvis! Glimrende hvis det blir bilder. Ellers kan du også søke på "Gjøvik" på Digitalt Museum. Ligger en god del der. Vi høres.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 13. jan. 2016 kl. 08:55 (CET)
- Du kan gjerne sende over et par av pdf-ene til meg hvis jeg skal hjelpe til. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 8. feb. 2016 kl. 12:29 (CET)
- Hyggelig å høre! Jeg fikk fylkesarkivet på Lillehammer, som deponererer kommunearkivet fra Gjøvik, til å leite etter gatenavn-saker. Etter bare et par dager fikk jeg en drøss med pdf-er i e-posten. Bra sørvis! Glimrende hvis det blir bilder. Ellers kan du også søke på "Gjøvik" på Digitalt Museum. Ligger en god del der. Vi høres.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 13. jan. 2016 kl. 08:55 (CET)
- Hei. Det gjør jeg gjerne! Sakene fra 1976 er nå sendt til deg på e-post.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 8. feb. 2016 kl. 13:19 (CET)
Føllingstad - og F. L. Suhr
Hei! Husker du at vi satt og pusla litt med F. L. Suhr? Han med veinavnet i Nordbyen, faktisk rett ved Føllingstads veg. Hvem var disse? Jeg har sjekka litt og funnet både Suhr og en mulig Føllingstad, og dannet meg følgende teori: Begge veinavnene er minner over utvandringa fra Gjøvik. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 16. des. 2015 kl. 14:05 (CET)
- Ingen dum teori det. Sjøl om jeg tipper at legatet er bakgrunnen for Føllingstads veg. Vi skulle hatt kommunearkivet for Vardal og Gjøvik, med saksmappene "Nye veinavn". Mulig jeg kontakter Fylkesarkivet på Lillehammer og spør om dette.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 16. des. 2015 kl. 14:12 (CET)
- Har muligens Suhr også stått bak et legat, da? Jeg ser ikke at han har gjort noe av betydning mens han bodde i Gjøvik. Hvis legat, så blir iallfall navnene et indirekte minne om utvandrerne! Ellers fint med kilde, en kopi av mappa burde deponeres i Gjøvik bibliotek. Vi burde nemlig egentlig hatt med årstall for navnesettingen av alle veier. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 16. des. 2015 kl. 14:14 (CET)
- Ja, årstall bør med. Gjelder bare å få kilde/dokumentasjon. Kommer jeg over de riktige saksmappene, skanner jeg og legger ut på wikien. Ellers er det morsomt å lese historien om "det forsvunnede testamnetet i Vardal" i Dagbladet. Både Johan Granvin og Johan Castberg har vi jo artikler om fra før.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 16. des. 2015 kl. 14:21 (CET)
- Suhr var jo gardsbestyrer på Askjum! Dette har jeg sjøl skrevet for noen år sia, uten å huske det da vi prata om vegnavnet på biblioteket. Artig at gamle artikler får nytt liv.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 16. des. 2015 kl. 14:25 (CET)
- Ja, årstall bør med. Gjelder bare å få kilde/dokumentasjon. Kommer jeg over de riktige saksmappene, skanner jeg og legger ut på wikien. Ellers er det morsomt å lese historien om "det forsvunnede testamnetet i Vardal" i Dagbladet. Både Johan Granvin og Johan Castberg har vi jo artikler om fra før.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 16. des. 2015 kl. 14:21 (CET)
- Har muligens Suhr også stått bak et legat, da? Jeg ser ikke at han har gjort noe av betydning mens han bodde i Gjøvik. Hvis legat, så blir iallfall navnene et indirekte minne om utvandrerne! Ellers fint med kilde, en kopi av mappa burde deponeres i Gjøvik bibliotek. Vi burde nemlig egentlig hatt med årstall for navnesettingen av alle veier. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 16. des. 2015 kl. 14:14 (CET)
F2
Jeg tok meg den frihet å merke en egen artikkel som F2, Josef Faaland. Er ikke noe jeg skal få til vane, men tenkte at denne var udiskutabelt F2. (Har også lagt ut noen forslag til F1 og F2, se redigeringssammendrag under mine bidrag...) Har Faaland mulighet som "ukas artikkel"? Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 21. des. 2015 kl. 00:33 (CET)
- Det er greit. Bra artikkel! Ellers er det fint at du er enig i prinsippet om at "fagfeller" vurderer før det blir F-merking, i hvert fall F2. F1 er OK å sette på sjøl for erfarne brukere--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 21. des. 2015 kl. 09:05 (CET)
- Jeg er også helt enig i vurderinga, og vil bare minne om at det er viktig å legge på onlyinclude når man F-merker, for ellers kommer hele teksten, kategorier og referanser med i utplukk på forsidene. Chris Nyborg (diskusjon) 21. des. 2015 kl. 09:09 (CET)
Bilder til tradisjonsbåtregisteret - for jeg vet ikke hvilken gang!
Jeg prøver - forgjeves! - å få inn bilder av båter, og mener jeg gjør nettopp slik det er beskrevet - men får det ikke til! Ikke skjønner jeg riktig hvordan jeg skal bruke kontaktsider, underskrive osv.
jancros 160107
- Hei. Ta for eksempel en titt på artikkelen Anna Rogde (1868). Klikk på redigeringsknappen, da ser du hvordan bildefila skal legges inn. Dette gjør du etter å ha lasta opp bildet til wikien ved lenka "Last opp fil" til venstre på forsida. Underskriving: klikk på knapp nummer tre fra venstre i redigeringsvinduet, den med "blyanten". Håper dette var litt til nytte! Helsing fra --Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 8. jan. 2016 kl. 09:15 (CET)
HURRA! Nå gikk det! Hadde glemt et par trinn. Mange takk! jancros/roeren 160108
- Flott å høre! Ønsker deg ei riktig fin helg.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 8. jan. 2016 kl. 15:07 (CET)
Skuleprosjekt i Sogn og Fjordane
Hei. Eg jobbar med skuleprosjektet Skulen min og har i samband med dette eit spørsmål om kategoriar. Vi har så langt oppretta kategorien Skulehistorie i Sogn og Fjordane. Eg oppretta i tillegg til dette ein kategori der eg ville sortere alle skulehusa, men i staden for å kalle denne Skulehus i Sogn og Fjordane, som eg burde gjort, vart det berre Skulehus. Eg ser at du han fjerna denne kategorien frå ein av mina artiklar og endra det til Skolebygninger. Det gir jo meining, men eg hadde syns det var fint å ha ein eigen kategori for skulehus i Sogn og Fjordane. Felleskategorien vert litt stor og uoversikteleg med tanke på formidling. Så det eg lurer på er om du syns det høyre ok ut, og i så fall om du kan hjelp meg med å flytte/endre namn på kategorien frå "Skulehus" til "Skulehus i Sogn og Fjordane" - det ser ikkje ut som eg får lov til å det sjølv? --Sigrun Espe (diskusjon) 11. feb. 2016 kl. 13:00 (CET)
- Hei. Veldig fint at dette prosjektet blir så omfattande, eit særs godt dokumentasjonsarbeid. Når det gjeld kategoriar, er vi ganske restriktive med slike "spesialar" som "Skulehus i Sogn og Fjordane". Eg rår til at du nyttar dei eksisterande "Skolebygninger" og "Skulehistorie i Sogn og Fjordane". Viss materialet dykkar blir veldig omfangsrikt etter kvart, kan vi sikkert finne ei god formidlingsløysning. Helsing frå --Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 11. feb. 2016 kl. 13:23 (CET)
- Den er god - takk skal du ha! Vegen vert litt til medan vi går i dette prosjektet, og vi tek gjerne imot innspel om de ser at vi burde gjere noko annleis. --Sigrun Espe (diskusjon) 11. feb. 2016 kl. 13:38 (CET)
- Justeringar er i god wikiånd, så vi kan sikkert spela litt ball med dykk. Førebels kan de berre helde fram med det gode arbeidet dykkar.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 11. feb. 2016 kl. 13:43 (CET)
- Hei. Eg er også med i skuleprosjektet Skulen min og forsøker no å lære meg lokalhistoriewiki.
- Justeringar er i god wikiånd, så vi kan sikkert spela litt ball med dykk. Førebels kan de berre helde fram med det gode arbeidet dykkar.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 11. feb. 2016 kl. 13:43 (CET)
- Den er god - takk skal du ha! Vegen vert litt til medan vi går i dette prosjektet, og vi tek gjerne imot innspel om de ser at vi burde gjere noko annleis. --Sigrun Espe (diskusjon) 11. feb. 2016 kl. 13:38 (CET)
Det vart litt rot og eg har klart å opprette same artikkelen to gongar (den eine med skrivefeil i tittelen) Kan du hjelpe meg med å få sletta den med feil? Austrheim skule er den eg vil ha sletta. --Annette 19. apr. 2016 kl. 09:19 (CEST)
- Artig å sjå fleire av dykk på fylkesarkivet her på wikien! No har eg gjort om den med h i tittelen til ei såkalla omdirigeringsside, i tilfelle det er fleire som søkjer med den skrivemåten.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 19. apr. 2016 kl. 09:40 (CEST)
- Ja, vi kosar oss med skuleprosjektet, og set stor pris på hjelpa undervegs! Eg får lov å endre tittel på sider med flytt-funksjonen, om vi ser at det er naudsynt, men sidan den nye sida allereie hadde vore oppretta fekk eg ikkje til det denne gongen. Stemmer det at sletting av sider er noko ein administrator må gjere? Det kan jo vere greitt å vite til seinare. --Sigrun Espe (diskusjon) 19. apr. 2016 kl. 11:05 (CEST)
- Artig å sjå fleire av dykk på fylkesarkivet her på wikien! No har eg gjort om den med h i tittelen til ei såkalla omdirigeringsside, i tilfelle det er fleire som søkjer med den skrivemåten.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 19. apr. 2016 kl. 09:40 (CEST)
- Det er heilt rett, sletting er eitt av «privilegia» våre!Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 19. apr. 2016 kl. 11:44 (CEST)
- Hei igjen! Sjølv om sida Austreim skule no er ei rein omdirigeringside, kjem den opp i kartløysinga vår. Er det framleis koordinater "festa" til sida? --Annette 21. apr. 2016 kl. 09:15 (CEST)
- Hei. Ser at artikkelen no heiter Austrheim skule (1)? Kan det ha noko med det nye namnet å gjere?--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 21. apr. 2016 kl. 10:05 (CEST)
- Artikkelen Austrheim skule (1) er den vi vil behalde. Problemet er at artikkelen Austreim skule dukkar opp i kartet på netteløysinga til prosjektet vårt,, noko vi ikkje er interessert i. Går det an å slette den sida?
- No skal det vere i orden!--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 21. apr. 2016 kl. 10:42 (CEST)
- Artikkelen Austrheim skule (1) er den vi vil behalde. Problemet er at artikkelen Austreim skule dukkar opp i kartet på netteløysinga til prosjektet vårt,, noko vi ikkje er interessert i. Går det an å slette den sida?
- Hei. Ser at artikkelen no heiter Austrheim skule (1)? Kan det ha noko med det nye namnet å gjere?--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 21. apr. 2016 kl. 10:05 (CEST)
- Hei igjen! Sjølv om sida Austreim skule no er ei rein omdirigeringside, kjem den opp i kartløysinga vår. Er det framleis koordinater "festa" til sida? --Annette 21. apr. 2016 kl. 09:15 (CEST)
- Det er heilt rett, sletting er eitt av «privilegia» våre!Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 19. apr. 2016 kl. 11:44 (CEST)
Forside
Hei igjen. Eg lurer på om de kunne oppretta ei forside for prosjektet vårt basert på kategorien Skulehistorie i Sogn og Fjordane og sida Skulen min? --Sigrun Espe (diskusjon) 18. mai 2016 kl. 15:37 (CEST)
- Hei. Det skal vi nok få til.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 19. mai 2016 kl. 09:29 (CEST)
- Då er Forside:Skulehistorie i Sogn og Fjordane oppretta. Eg skal gå over og merke nokre fleire artiklar med F1, så det blir betre utval. Chris Nyborg (diskusjon) 19. mai 2016 kl. 10:15 (CEST)
F1?
Ingen F1 etter min mening, ikke engang FT-link. Hvis den er F1 for en bestemt kommune, så kan jeg gjerne skrive en ny F1 for å tette hullet. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 11. mar. 2016 kl. 17:35 (CET)
- Hei. Takk for vurdering av denne. Jeg synes at sjølve artikkelen skiller seg ut tematisk, og at vi derfor la F-en stå foreløpig. Men det kan uansett være en idé å legge inn folketellingslenke. Ser nærmere på dette i morra.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 13. mar. 2016 kl. 16:41 (CET)
Foreslår denne som F1 for Måsøy kommune, Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 13. jul. 2016 kl. 20:02 (CEST)
- Helt enig! Nå er den F-merka.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 14. jul. 2016 kl. 09:45 (CEST)
- Er det en spesiell mekanisme som gjør at den kun blir F1 for Måsøy? Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 14. jul. 2016 kl. 11:49 (CEST)
- Hei. Den blir F1 for alle kommunene den er kategorisert under, men fordi Måsøy har få F-merka artikler, dukker den nok opp oftest på den forsida.Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 14. jul. 2016 kl. 11:52 (CEST)
- Er det en spesiell mekanisme som gjør at den kun blir F1 for Måsøy? Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 14. jul. 2016 kl. 11:49 (CEST)
Har hatt noen forslag om F1/F2 som jeg bare har lagt inn i redigeringssammendragene, tar dem opp på nytt her: Anton Solbraa (F1, Sør-Fron har få). Philip Pedersen, er antakelig F2. Otto Harald Coucheron, muligens F2, i hvert fall F1. Vår gamle, felles venn Gillis Bielke har kanskje også blitt F2. Videre kommer det noen kandidater neste gang jeg legger ut artikler. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 28. aug. 2016 kl. 11:27 (CEST)
- I mellomtida foreslår jeg også Ulfert Lied for F-merking. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 31. aug. 2016 kl. 22:40 (CEST)
- Ekspedert. Og Bielke har fått F2. Har blitt en svært god artikkel om en interessant person.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 1. sep. 2016 kl. 09:08 (CEST)
- I tillegg til sistemann Coucheron nominerer jeg Kjeld Quist Christensen. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 2. sep. 2016 kl. 10:45 (CEST)
- Takk for tips. Bruk gjerne kategorien F-merkingsforslag hvis du har flere kandidater.Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 2. sep. 2016 kl. 12:54 (CEST)
- I tillegg til sistemann Coucheron nominerer jeg Kjeld Quist Christensen. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 2. sep. 2016 kl. 10:45 (CEST)
- Ekspedert. Og Bielke har fått F2. Har blitt en svært god artikkel om en interessant person.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 1. sep. 2016 kl. 09:08 (CEST)
Det er greit. Men enkelte av artiklene i den kategorien har ligget der i tre og et halvt år, så den fungerer tydeligvis ikke... Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 14. sep. 2016 kl. 18:18 (CEST)
- Hei. Det må vi ta sjølkritikk på (og har gjort det før også....). Skal ta en titt på et par av kandidatene i dag.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 15. sep. 2016 kl. 08:41 (CEST)
- Det er jo langt fra bare ditt ansvar da. Men på wikier er jo den eneste belønningen for å gjøre en god jobb, at man får desto flere spørsmål, forespørsler og oppdrag.. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 15. sep. 2016 kl. 21:41 (CEST)
- He he. Da får jeg ta det med det positive!--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 16. sep. 2016 kl. 08:45 (CEST)
- Det er jo langt fra bare ditt ansvar da. Men på wikier er jo den eneste belønningen for å gjøre en god jobb, at man får desto flere spørsmål, forespørsler og oppdrag.. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 15. sep. 2016 kl. 21:41 (CEST)
Fiksing av onlyinclude og transklusjoner
Hei, transklusjoner blir brukt på mange flere sider ifm Gamlebyen i Fredrikstad, det ville være flott om du tar deg tid til å se etter hva endringene du foretar forårsaker på andre sider enn forsidene. Dette er ikke noe nytt, tvert i mot har vi brukt det slik siden 2008. eksempel 1, eksempel 2. Slik er samtlige kvartalsartikler satt opp. Mvh Siri Johannessen (Siri J) 20. jul. 2016 kl. 15:00 (CEST)
- Hei. Takk for påminning. Fint hvis du retter opp i dette tilfellet, hvis det har oppstått noen rariteter. Tøihuset i Fredrikstad blir ukas artikkel, derfor såkalt «transklusjon» for å få inn bilde.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 20. jul. 2016 kl. 15:03 (CEST)
- Problem oppstod, ellers hadde jeg nok ikke etterlatt meg en tråd her (se mitt første innlegg). Jeg fant også tilsvarende problem med bakeriet. Jeg har allerede fjernet all informasjon om bygninger i de to kvartalsartiklene artiklene ble transkludert (dvs. at den delen av Tøihus/Bakeri-artiklene som er omsluttet av <onlyinclude>-tagger vises på en annen side enn artikkelsiden) inn i, siden det etter mitt skjønn for lett introduseres problemer med kvalitetssikring av innholdet i de tilfellene. Grunnen til at transklusjon ble valgt den gang var av rene kvalitetshensyn. Slik kunne det sikres at omtalen i en sekundær artikkel ikke ville være inkorrekt dersom noe ble korrigert i hovedartikkelen. Uten en slik løsning øker muligheten for introduksjon av feil og motsigelser innen et og samme oppslagsverk, noe som etter mitt skjønn burde være uønsket. Transklusjon (visning av en del av en artikkels tekst på en annen side) er forøvrig også brukt i en del andre artikler, som for eksempel kulturminneløyper. De har jeg ikke på overvåkning. Mvh Siri Johannessen (Siri J) 21. jul. 2016 kl. 16:01 (CEST)
Peder Aarum
Ser du starte denne artikkelen for en stund siden, du skriver at han ble gift med datteren til en bestyrer på Borregaard. Mener du da en av fabrikkene eller hovedgården? Det er litt kilent for meg å fikse den lenken når jeg ikke kjenner til Margit og hennes far - kan du ta deg av den? Mvh Siri Johannessen (Siri J) 7. aug. 2016 kl. 17:06 (CEST)
- Hei Siri. Moro at du så denne artikkelen. Opplysningen om Borregaard er henta fra Norske skolefolk, og ettersom dette omhandler svigerfaren (en biperson i denne sammenhengen), er nok ikke oppslagsverket mer detaljert på dette punktet dessverre.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 8. aug. 2016 kl. 08:22 (CEST)
- Det dreier seg om teglverksbestyrer Adolf E. Johnsen (1867-1944). Vidar Iversen (Vidariv) (diskusjon) 8. aug. 2016 kl. 08:38 (CEST)
- Takk skal du ha, Vidar. Legger inn svigerfarens fulle navn i artikkelen om Aarum.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 8. aug. 2016 kl. 09:06 (CEST)
- Det dreier seg om teglverksbestyrer Adolf E. Johnsen (1867-1944). Vidar Iversen (Vidariv) (diskusjon) 8. aug. 2016 kl. 08:38 (CEST)
Eiker Leksikon
Hei. I det siste har jeg jobbet en del med Eiker leksikon. Blant annet har jeg lagt ut en ganske omfattende liste med oppslagsord på kladdesidene mine: Bruker:Bent/kladd/Eiker Leksikon - oppslagsord. Det er vel et par gode grunner til at denne siden ikke bør legges åpent slik den ser ut nå - for det første blir det mye scrolling og for det andre mange røde lenker. Det kan jo være greit for dem som vil inn og skrive, men ikke så interessant for dem som bare søker etter informasjon. Jeg har vært inne og sett på Lørenskog leksikon. Så vidt jeg skjønner, fungerer det slik at artikler som ligger i bestemte kategorier kommer med, og at det bare gjelder artikler som eksisterer. Kunne det vært en god løsning også for Eiker leksikon? I så fall har jeg behov for hjelp til å lage en slik side. Så kan listen med oppslagsord bli liggende på kladdesidene, slik at jeg - og forhåpentligvis andre som blir med på prosjektet - kan bruke den for å opprette nye artikler. Håper det er mulig å få hjelp til dette. Jeg har meldt meg på seminarert førstkommende lørdag, så vi kan kanskje snakke nærmere om det da?--Bent Ek (Bent) (diskusjon) 18. okt. 2016 kl. 15:39 (CEST)
- Hei Bent. Hyggelig å høre fra deg. Helt riktig at Lørenskog leksikon bare omfatter eksisterende artikler, og ikke "rødlista". Høres ut som et typisk seminartema. Vi prater om dette på lørdag!--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 18. okt. 2016 kl. 15:45 (CEST)
- Hei igjen. Det ble ikke så mye tid til å snakke om dette sist lørdag. ;em jeg nevnte det for Marianne, og hun foreslo at jeg kommer inn til NLI for å ta et møte om leksikon-prosjektet. I mellomtiden er jeg takknemlig for all hjelp og gode råd.--Bent Ek (Bent) (diskusjon) 28. okt. 2016 kl. 20:41 (CEST)
- Hei Bent. Ble dessverre altfor mange som hogg kloa i oss administratorer på seminaret; tydelig at folk har behov for å snakke litt ansikt til ansikt. Send meg gjerne en e-post eller ring, hvis du vil sette i gang med leksikonet før vi møtes på NLI.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 31. okt. 2016 kl. 08:41 (CET)
Oppfølging ukas dugnad
På Maldiskusjon:Ukas dugnad 2016-43 har jeg lagt inn oversikt over siste redigeringer i artikler og bilder. Den fanger også opp nye artikler, uten at det blir markert på noen spesiell måte. Dette gjør det litt greiere for oss å følge med på hva som skjer under dugnader. Chris Nyborg (diskusjon) 25. okt. 2016 kl. 16:20 (CEST)
- Flott, Chris. Da skal jeg følge med der.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 25. okt. 2016 kl. 20:46 (CEST)
Hundreåringer
Beklager, overså "under arbeid" på Astri Synnøve Winther. Håper det ikke ble krasj da jeg la inn HBR-lenke. Chris Nyborg (diskusjon) 27. okt. 2016 kl. 09:53 (CEST)
- Ble en liten kollisjon, men har teksten friskt i minnet, så det går kjapt å legge inn igjen. Går forresten litt tid før HBR-sida åpnes; hva skyldes dette?--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 27. okt. 2016 kl. 09:55 (CEST)
- HBR må hente opp informasjonen for hver gang og generere en visning. Det blir bedre. I dag kjøres en nokså enkel løsning, men etterhvert blir det en form for mellomlagring slik at man henter ut ferdiggenererte sider som går raskere. Det vil merkes spesielt godt når man henter opp sider der flere poster er slått sammen, det kan ta litt for lang tid i dag, men når sammensatte visninger er mellomlagra skal de komme opp mer eller mindre umiddelbart. Chris Nyborg (diskusjon) 27. okt. 2016 kl. 10:24 (CEST)
- OK! Da satser vi på bedring i horisonten. Slik det er nå, er det i hvert fall litt irriterende at HBR er så mye tregere enn Digitalarkivet (altså hvis det bare dreier seg om en enkelt post).--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 27. okt. 2016 kl. 10:34 (CEST)
- HBR må hente opp informasjonen for hver gang og generere en visning. Det blir bedre. I dag kjøres en nokså enkel løsning, men etterhvert blir det en form for mellomlagring slik at man henter ut ferdiggenererte sider som går raskere. Det vil merkes spesielt godt når man henter opp sider der flere poster er slått sammen, det kan ta litt for lang tid i dag, men når sammensatte visninger er mellomlagra skal de komme opp mer eller mindre umiddelbart. Chris Nyborg (diskusjon) 27. okt. 2016 kl. 10:24 (CEST)
Jammen fikk jeg lurt inn en hundreåring og en Nyborg på samme tid: Anna Nyborg (1913–2014) var gift med broren til mormora mi - og fordi vi er litt slappe med formalitetene kjente jeg henne som «tante Anna». Chris Nyborg (diskusjon) 28. okt. 2016 kl. 10:51 (CEST)
- Ikke verst! "Filletanter" regner vi som ordentlige tanter i min familie også. Takk for bidrag til hundreåringsdugnaden.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 28. okt. 2016 kl. 10:53 (CEST)
Slette person?
Finner ikke denne personen Henry Engh. Skal jeg slette? --Vidar Iversen (Vidariv) (diskusjon) 5. des. 2016 kl. 16:14 (CET)
- Gjør det. Han var sannsynligvis ikke fotograf, men representert med et enkeltbilde i ei fotosamling.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 6. des. 2016 kl. 08:21 (CET)
Fotograf på Gjøvik / i Vardal
VI har en fotograf K. Knudsen, som jeg sliter med å identifisere. Han skal ha bodd på Østre Skårstad rundt 1870, og trolig dreier det seg om Knud Knudsen i Historisk befolkningsregister - men der har jeg bare oppføringer som fadder, uten noen vitale data. I folketellingene finner jeg ingen K. Knudsen på Skårstad, verken i 1865 eller 1875, så han kan ha vært der mellom tellingene. Det er et navn som skaper trøbbel, ikke minst fordi det finnes en annen fotograf K. Knudsen - så det hadde vært kjekt med noen årstall. Du som er lokalkjent, har du noen mulighet til å finne karen? Chris Nyborg (diskusjon) 22. feb. 2017 kl. 13:45 (CET)
- Hei. Jeg skal se om han er omtalt i Lissie Norlands artikkel om fotografer i Gjøvik. Blir om noen dager, da den står i ei årbok jeg ikke har tilgang til her.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 22. feb. 2017 kl. 13:50 (CET)
Kladdesidekandidat?
Hei, snublet over J. M. Aardal, kan du ta en kikk? Mvh Siri Johannessen (Siri J) 20. mar. 2017 kl. 21:45 (CET)
- Fint at du snubla, Siri :-) Greit å få vekk "under arbeid"-malen fra denne artikkelen. Ble faktisk en tilleggsopplysning også.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 21. mar. 2017 kl. 08:59 (CET)
- Godt jobbet! Mvh Siri Johannessen (Siri J) 21. mar. 2017 kl. 11:44 (CET)
Sted for å foreslå ukas artikler
Er denne i bruk? God sommer! Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 8. jul. 2017 kl. 21:41 (CEST)
- Javisst. Bare foreslå artikler her.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 23. jul. 2017 kl. 15:06 (CEST)
Torgrim Kleppen
Hei. Eg skreiv nett ein artikkel om Torgrim Mathiassen Kleppen, men ser det allereie låg inne ei spire med Torgrim Kleppen. Har du høve til å slette/flytte denne? --Per Eriksen Ormestøyl (Per Ormestøyl) (diskusjon) 15. sep. 2017 kl. 16:03 (CEST)
- Fiksa! God helg, Per.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 15. sep. 2017 kl. 16:36 (CEST)
Kategori:Vardal
Godt nyttår og flott tillegg på E. Hegtun. Fødekommunen fikk meg til å tenke på en diskusjon jeg tidligere prøvde å dra i gang: Kategoridiskusjon:Vardal. Har du noen tanker der? Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 3. jan. 2018 kl. 11:58 (CET)
- Hei. Så dødsannonsen i Aftenposten, men rakk ikke å skrive før du alt hadde produsert din gode artikkel! La til litt fra Norske Gardsbruk etterpå. Vardal: Neimen ikke lett å vurdere, Vardal er jo et typisk "problemområde" fordi grensa mot Gjøvik ble flytta flere ganger før storkommunen ble etablert i 1964. Og i dag er det vel bare fra Bybrua og oppover som regnes som Vardal, og noen mener vel til og med at Bybrua er et eget "rike" uavhengig av Vardal. Må tenke litt mer på kategorien, men i hvert fall alle matrikkelgardene bør kunne plasseres under Vardal.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 3. jan. 2018 kl. 12:33 (CET)
Oscar Ursin
Hei, hvilken kilde bygger du på når du hevder at han var født i Gjerdrum? Mvh Siri Johannessen (Siri J) 29. jan. 2018 kl. 11:09 (CET)
- Hei Siri. Faren var fra Gjerdrum, ikke sønnen. Har retta det opp nå! Uansett en interessant familie, har hørt slektsnavnet før, men uten å skjønne hvilken betydning det har i musikkretser.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 29. jan. 2018 kl. 11:36 (CET)
- Fint. Stemmer at Christian kom derfra, ja. Han er tilskrevet både Gjerdrum og Ullensaker avhengig av kildene. Faren var organist i Hovin kirke, bosatt på nordre Sandem iflg bygdeboken. Musikkslekten skal ha nådd sin ende med Oscar, sies det. Mvh Siri Johannessen (Siri J) 29. jan. 2018 kl. 21:24 (CET)
- Sandum ligger i Nordbygda i Gjerdrum, vi har en artikkel om Sandum Meieri. Det er forresten ikke lange vegen til nabobygda Ullensaker og Hovin kirke herfra. Ha en fin dag!--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 30. jan. 2018 kl. 08:24 (CET)
- Fint. Stemmer at Christian kom derfra, ja. Han er tilskrevet både Gjerdrum og Ullensaker avhengig av kildene. Faren var organist i Hovin kirke, bosatt på nordre Sandem iflg bygdeboken. Musikkslekten skal ha nådd sin ende med Oscar, sies det. Mvh Siri Johannessen (Siri J) 29. jan. 2018 kl. 21:24 (CET)
Ny lenke til Toten
Hei! Jeg aner ikke hva disse to gjorde på Toten, men kanskje du fikk lyst til å se mer på det? Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 12. feb. 2018 kl. 06:17 (CET)
- Takker! En foreløpig hypotese: de var meierigrunnleggere. Får se hva vi kan finne ut.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 12. feb. 2018 kl. 09:04 (CET)
- Her er litt mer å gå etter: https://www.digitalarkivet.no/view/255/pd00000003964962. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 1. mai 2018 kl. 10:08 (CEST)
- Fint Morten, skal se på dette etter hvert.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 2. mai 2018 kl. 08:48 (CEST)
- Her er litt mer å gå etter: https://www.digitalarkivet.no/view/255/pd00000003964962. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 1. mai 2018 kl. 10:08 (CEST)
Porsgrunn bibliotek
Hei Trond - Hege er ein av mine studentar, som fekk i arbeidskrav å skrive noko (kva som helst) på wikien. Ho foreslo dette, og eg gav ho løyve til å legge inn den informasjonen. Viss du kan gå inn på samtalesida hennar: https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Brukerdiskusjon:Hegelinita og forklare kvifor du har sletta så mykje, hadde det vore fint. MVh --Arnfinn Kjelland (diskusjon) 26. apr. 2018 kl. 11:10 (CEST)
- OK! Kan eg gjere.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 26. apr. 2018 kl. 12:01 (CEST)
Kunne du tatt en kikk
...på Otine Hanssen og sett om min tolkning av konfirmasjons-lenken er rimelig. Jeg holdt for øvrig på å skrive at hun bodde hos en fogd Narum, men skjønte til slutt at en gård kalles Fogd-Narum. Og så tror jeg oppriktig at hun feiret 70-årsdagen sin feil år, sikkert ikke umulig hvis omstendighetene tidlig i livet var litt på siden av det etablerte. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 25. mai 2018 kl. 00:09 (CEST)
- Hei. Stemmer at garden heter Fogd-Narum (Faut-Narum). Jeg bladde gjennom kirkeboka for Vestre Toten (døpte 1864), men fant henne ikke der. Regna med at hun ble døpt i Vestre Toten hvis det stemmer at fødestedet var "Husebyengen", som det står under konfirmasjonen. Derimot er dette sannsynligvis riktig person: Ottilia Tobiasdatter, i 1865-tellinga, bosatt på Husebyenga i Vestre Toten. Håper dette hjelper deg videre.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 25. mai 2018 kl. 08:57 (CEST)
- At faren ikke bor der bekrefter vel det jeg trodde. Stakkars folk. Husmann uten jord. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 30. mai 2018 kl. 07:19 (CEST)
- Da jeg slo sammen poster i HBR fant jeg også dåpen; hun ble døpt i Østre Toten: Otilia i Ministerialbok for Østre Toten prestegjeld 1857-1865 fra Digitalarkivet. Både for farens og moras del var det andre leiermål. Fødselsdatoen er der oppgitt å være 10. juni 1864, og stemmer da med konfirmasjonen. Chris Nyborg (diskusjon) 30. mai 2018 kl. 09:33 (CEST)
Alfred Evensen
Hei. Ser at du har tatt bort kategoriene Hærens musikkorps og Sjøforsvarets musikkorps fra Alfred Evensen. Evensen var sjef i begge korpsene, i Hærens musikkorps fra 1918 til 1930, og i Sjøforsvarets musikkorps fra 1930 til 1934. Korpsene hadde riktignok andre navn den gang, og de har byttet navn flere ganger etterpå. Derfor er del vel riktig at de kategoriene skal ligge der?Inga Helene Juul 13. sep. 2018 kl. 08:17 (CEST)
- Hei. Vi er forsiktige med å opprette nye kategorier. Det er ikke nok med én artikkel i hver kategori. Men kjekt at du har lenka til både Hærens musikkorps og Sjøforsvarets musikkorps (riktignok ingen artikkel om den siste ennå) i artikkelen! Helsing--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 13. sep. 2018 kl. 09:30 (CEST)
- Både Forsvarets Stabsmusikkorps og Forsvarets musikkorps Vestlandet er tidligere opprettet som kategori uten at det foreligger artikler om ensemblene. I begge kategoriene ligger kun tre bilder av Alfred Evensen. I dag er det ingenting som heter Forsvarets musikkorps Vestlandet. Det vil derfor være naturlig å erstatte denne kategorien med Sjøforsvarets musikkorps. Forøvrig har jeg spredt budskapet om wikidugnaden i ulike grupper på Facebook - jeg har blant annet oppfordret til at noen må skrive om de andre militærkorpsene i gruppa «Militærmusikk i Norge». Jeg har listet opp flere korps i korpsoversikten i håp om at noen skal bli fristet til å skrive om sitt korps. Kommer til å følge det opp i løpet av denne måneden. Inga Helene Juul 13. sep. 2018 kl. 17:54 (CEST)
- Flott med markedsføring av wikien og dugnaden! Nå har jeg sletta kategorien Forsvarets musikkorps Vestlandet, og Sjøforsvarets musikkorps er oppretta.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 14. sep. 2018 kl. 08:04 (CEST)
- Kjempefint! Foreslår også å endre kategorien Forsvarets musikkorps til Forsvarets musikk for å fange opp alle aspekter ved musikkvirksomheten til Forsvaret. En HELT annen ting; hvorfor sorteres artiklene forskjellig? Eksempelvis i Hærens musikkorps? Det ligger fire artikler om personer. Alle sorteres på etternavn bortsett fra min side. Den sorteres på fornavn. Der ligger forøvrig også artikkelen om korpset under bokstaven D.Inga Helene Juul 14. sep. 2018 kl. 08:27 (CEST)
- Fant forresten ut av det siste, så se bort fra sorteringsspørsmålet.Inga Helene Juul 14. sep. 2018 kl. 08:56 (CEST)
- Hei. Flott at du fant ut av sorteringa. Legger spørsmålet ditt om nytt kategorinavn ut på wikiens diskusjonsforum. Kan hende vi må tenke litt i fellesskap på det.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 14. sep. 2018 kl. 09:15 (CEST)
- Hei igjen! Forsvarets musikks virksomhet dreier seg om langt mer enn bare musikkorps. Fra 1600-tallet fantes det militærmusikere, både i korpsforband, men også som enkeltstående hornblåsere. Forsvaret kom til Nord-Norge først i 1897, men det er nærliggende å tro at det fantes hornblåsere på Vardøhus lenge før den tid, all den tid festningens og Forsvarets historie der er flere hundre år eldre. Mange musikere er blitt utdannet i Forsvaret uten at det medførte tjeneste i noe militærkorps. Det vil derfor være feil å bruke Forsvarets musikkorps som kategori. Inga Helene Juul 14. sep. 2018 kl. 16:22 (CEST)
- Hei. Flott at du fant ut av sorteringa. Legger spørsmålet ditt om nytt kategorinavn ut på wikiens diskusjonsforum. Kan hende vi må tenke litt i fellesskap på det.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 14. sep. 2018 kl. 09:15 (CEST)
- Fant forresten ut av det siste, så se bort fra sorteringsspørsmålet.Inga Helene Juul 14. sep. 2018 kl. 08:56 (CEST)
- Kjempefint! Foreslår også å endre kategorien Forsvarets musikkorps til Forsvarets musikk for å fange opp alle aspekter ved musikkvirksomheten til Forsvaret. En HELT annen ting; hvorfor sorteres artiklene forskjellig? Eksempelvis i Hærens musikkorps? Det ligger fire artikler om personer. Alle sorteres på etternavn bortsett fra min side. Den sorteres på fornavn. Der ligger forøvrig også artikkelen om korpset under bokstaven D.Inga Helene Juul 14. sep. 2018 kl. 08:27 (CEST)
- Flott med markedsføring av wikien og dugnaden! Nå har jeg sletta kategorien Forsvarets musikkorps Vestlandet, og Sjøforsvarets musikkorps er oppretta.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 14. sep. 2018 kl. 08:04 (CEST)
- Både Forsvarets Stabsmusikkorps og Forsvarets musikkorps Vestlandet er tidligere opprettet som kategori uten at det foreligger artikler om ensemblene. I begge kategoriene ligger kun tre bilder av Alfred Evensen. I dag er det ingenting som heter Forsvarets musikkorps Vestlandet. Det vil derfor være naturlig å erstatte denne kategorien med Sjøforsvarets musikkorps. Forøvrig har jeg spredt budskapet om wikidugnaden i ulike grupper på Facebook - jeg har blant annet oppfordret til at noen må skrive om de andre militærkorpsene i gruppa «Militærmusikk i Norge». Jeg har listet opp flere korps i korpsoversikten i håp om at noen skal bli fristet til å skrive om sitt korps. Kommer til å følge det opp i løpet av denne måneden. Inga Helene Juul 13. sep. 2018 kl. 17:54 (CEST)
Gård vs plass vs bruk
Hei! Skal begynne å jobbe litt med Nesodden. Jeg regner med at hvis et bruk er nevnt i Norske gardsbruk så er det et gårdsbruk. Alle andre bruk som er i bruk (!) i dag blir da småbruk. (Selv om de kan markedsføre seg som gård i forskjellige sammenhenger.) De kan tidligere ha vært husmannsplasser, men dette blir jo en historisk betegnelse. Gir denne inndelingen mening? Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 21. sep. 2018 kl. 16:24 (CEST)
- Hei Morten. Moro at Nesodden får et agrarhistorisk løft på wikien! Betegnelsen gardsbruk dekker etter min mening både større garder og småbruk, det er altså en romslig "sekk". Flere av eiendommene som er med i Norske gardsbruk, er så små at de må regnes som småbruk. På Vestlandet er det for øvrig mange bygder der en kaller alle sjøleierbruk gard, uansett størrelse. På wikien har vi på samme måte putta alle jordbrukseiendommer i kategorien Garder, for sorteringas skyld, men har hekta på kategorien Småbruk der bruket åpenbart ikke vil regnes som gard i dagligtalen.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 24. sep. 2018 kl. 09:24 (CEST)
- OK, så en artikkel kan være kategoriseres som både gård og småbruk. Skjønner at det ikke er noe landsdekkende skille der, da. Noen eiendommer vil være nedlagte som bruk, men med mindre de har blitt omdannet til noe annet tror jeg at jeg vil kalle det "tidligere småbruk". Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 26. sep. 2018 kl. 14:03 (CEST)
- Høres fornuftig ut. Har skrevet om en del "tidligere småbruk" sjøl.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 26. sep. 2018 kl. 14:09 (CEST)
Utforming av biografier
Hei. Jeg har laget tre biografier på militærmusikkpersonligheter. I to av dem har jeg valgt å legge fødsels- og dødsår i tittelen på sida, men jeg ser i ettertid at det ikke var så glupt. Går det an å gjøre noe med det? Det gjelder artiklene om Peter O. Jøsvold (1865-1952) og Johannes Hanssen (1874 - 1967). Inga Helene Juul 27. sep. 2018 kl. 10:15 (CEST)
- Hei. For Johannes Hanssen sin del er det helt greit at fødsels- og dødsår står i parentes, det er nemlig svært mange med samme navn. For Jøsvold er det sannsynligvis unødvendig; jeg flytter sida for deg.
- Merk ellers de småendringene jeg har gjort i artikkelen om Hanssen. Vi vil gjerne ha opplysninger om fødsels- og dødsår/-sted i parentes. Du trenger heller ikke skrive "norsk" (f.eks. "var en norsk musiker"), så lenge wikien i utgangspunkt handler om norske forhold. Helsing fra --Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 27. sep. 2018 kl. 10:23 (CEST)
- Takk! Skal bruke endringene i Hanssen-artikkelen som mal. Det er forresten en skrivefeil i kategorien Forsvarets stabsmusikkorps. Det siste skrives med liten s, iht rettskrivingsregler for navn på offentlige institusjoner. Pirk, men ocd-en min blir glad om det rettes opp. Inga Helene Juul 27. sep. 2018 kl. 10:30 (CEST)
Omdirigering
Hei! Hvordan omdirigerer jeg henvisninger? For eksempel: militærkorpsene har skiftet navn oftere enn enkelte skifter skjorter. I teksten vil det være naturlig å bruke det gamle navnet, mens linken må gå til sida med korpsets nye navn. I artikkelen om Peter O. Jøsvold (1865 - 1952) er det et par eksempler. Tromsø Stifts underofficersskole bør gå til Befalsskolen for infanteriet i Nord-Norge, mens 6. brigades musikkorps bør gå til Hærens musikkorps. Inga Helene Juul 27. sep. 2018 kl. 10:33 (CEST)
- Hei. Bruk pilknappen som ligger som nr. 2 til høyre på knapperaden. Skal sette inn liten s for deg i kategorien!--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 27. sep. 2018 kl. 10:56 (CEST)
- Tror jeg trenger å se hvordan omdirigering fungerer i praksis i en artikkel. Prøvde, men det ble bare tøys. Inga Helene Juul 27. sep. 2018 kl. 11:08 (CEST)
Pekerside
Hei. Divisjonsmusikken er et begrep som er blitt brukt på flere av militærkorpsene (faktisk hele seks korps). Det kan demed bli forvirring når folk lenker til Divisjonsmusikken. På Wikipedia blir det allerede lenket feil. Er det mulig å opprette en pekerside som gir folk mulighet til å velge hvilket av korpsene det er snakk om. Begrepet er blitt brukt om Forsvarets stabsmusikkorps, Hærens musikkorps, Sjøforsvarets musikkorps, Luftforsvarets musikkorps og de to nedlagte korpsene Forsvarets distriktsmusikorps Østlandet og Forsvarets distriktsmusikkorps Sørlandet. Inga Helene Juul 3. okt. 2018 kl. 09:02 (CEST)
- Slik, da var det gjort! Ser forresten at vi ikke har artikkel om de to nedlagte korpsa ennå. Har du mulighet til å skrive litt om dem?--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 3. okt. 2018 kl. 09:19 (CEST)
- Det skal jeg gjøre. I hvert fall en kort info-artikkel. Skal spørre en som jobbet i korpset (og som jobber i Det Norske Blåseensemble nå) om han har lyst til å bidra. FMKØ ble til Det Norske Blåseensemble i 2003. Har tro på at de beste artiklene blir til av de som har eierskap til temaet.Inga Helene Juul 3. okt. 2018 kl. 09:46 (CEST)
- Høres ut som en god plan!--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 3. okt. 2018 kl. 09:51 (CEST)
- Det skal jeg gjøre. I hvert fall en kort info-artikkel. Skal spørre en som jobbet i korpset (og som jobber i Det Norske Blåseensemble nå) om han har lyst til å bidra. FMKØ ble til Det Norske Blåseensemble i 2003. Har tro på at de beste artiklene blir til av de som har eierskap til temaet.Inga Helene Juul 3. okt. 2018 kl. 09:46 (CEST)
CV som kilde
Hei! Jeg skal skrive en biografi om en av korpslivets trofaste slitere. Har fått tilsendt en CV fra hans datter. Er det ok å bruke den som kilde, eller trenger jeg andre skrevne kilder?Inga Helene Juul 13. okt. 2018 kl. 17:45 (CEST)
- Jeg har skrevet flere biografier, og jeg vet hvor ofte opplysninger kan vise seg å være uriktige. Det beste er å sammenlikne de samme opplysningene fra ulike kilder og se om de stemmer overens. Du kan undersøke i bøker eller i nekrologer. Mvh. --Morten Bakkeli 13. okt. 2018 kl. 19:41 (CEST)
- Nå lever personen i beste velgående, men det finnes nok artikler som bekrefter det som står i denne cv-en. Inga Helene Juul 13. okt. 2018 kl. 21:20 (CEST)
- Ja, fint hvis du kan kontrollere CV-en mot disse kildene. Hilsen --Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 15. okt. 2018 kl. 07:49 (CEST)
- Artikkelen er lagt ut med flere kilder - John Ludvig Skarpmo. Fint å få en tilbakemelding på om det er ok å referere til kilder på dette viset. Inga Helene Juul 15. okt. 2018 kl. 07:57 (CEST)
- Ble en riktig bra artikkel! Pirka litegrann på henvisningen til Østlendingen, og gjorde noen småendringer. Ellers helt utmerket.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 15. okt. 2018 kl. 08:05 (CEST)
- Takk! Regner med at du får betalt for å pirke ;-). (Det er i hvert fall det jeg sier til elevene mine).Inga Helene Juul 15. okt. 2018 kl. 08:12 (CEST)
- Ja visst, det er sjølveste Staten som betaler!--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 15. okt. 2018 kl. 08:21 (CEST)
- Takk! Regner med at du får betalt for å pirke ;-). (Det er i hvert fall det jeg sier til elevene mine).Inga Helene Juul 15. okt. 2018 kl. 08:12 (CEST)
- Ble en riktig bra artikkel! Pirka litegrann på henvisningen til Østlendingen, og gjorde noen småendringer. Ellers helt utmerket.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 15. okt. 2018 kl. 08:05 (CEST)
- Artikkelen er lagt ut med flere kilder - John Ludvig Skarpmo. Fint å få en tilbakemelding på om det er ok å referere til kilder på dette viset. Inga Helene Juul 15. okt. 2018 kl. 07:57 (CEST)
- Ja, fint hvis du kan kontrollere CV-en mot disse kildene. Hilsen --Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 15. okt. 2018 kl. 07:49 (CEST)
- Nå lever personen i beste velgående, men det finnes nok artikler som bekrefter det som står i denne cv-en. Inga Helene Juul 13. okt. 2018 kl. 21:20 (CEST)
Ole Steffensen Sæhle
Hei. Jeg skriver for tida bok om Fiskum Kristelige Ungdomsforening og forsøker å finne ut av en "lærer Sæhle" som var aktiv i foreningen i perioden 1893-95. Han omtales konsekvent som "lærer Sæhle" - fornavnet nevnes aldri. Jeg fant artikkelen om Ole Steffensen på lokalhistoriewiki, der det står at han var lærer ved Peterstuen skole til 1894 og deretter ble overført til Seierstad. Spørsmålet mitt er om det er sikkert at han var på Toten hele tida, eller om det er mulig at han kan ha vært lærer ved Darbu skole på Fiskum en kort periode fra høsten 1892 til våren 1895. Lærer Sæhle ble valgt inn i Ungdomsforeningens styre i januar 1893, ble gjenvalgt to år seinere, men i januar 1896 hadde han flyttet og meldt seg ut av foreningen. I løpet av denne perioden holdt han også et foredrag med tittelen "Om en reise fra Lærdal til Toten" - det passer jo godt med at han var født i Sogn og flyttet til Toten. Derfor lurer jeg på om du har noen sikre opplysninger om Ole S. Sæhles CV i akkurat disse tre årene.Bent Ek (Bent) (diskusjon) 1. nov. 2018 kl. 07:29 (CET)
- Hei Bent. Jeg skal sjekke bygdeboka og sjekke med familien, tror han har etterkommere på Toten.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 1. nov. 2018 kl. 07:59 (CET)
- Hei igjen. I Totens bygdebok II (s. 602) står det at han 6. desember 1883 ble innstilt som lærer ved Peterstuen skole i Østre Toten og at han hadde denne posten til han høsten 1894 begynte ved den nyoppretta Seierstad skole. Fiskum er ikke nevnt i bygdeboka.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 5. nov. 2018 kl. 14:23 (CET)
- Her er en annen lærer med Sæhle til etternavn. Kan han ha bodd på Eiker før han slo seg ned på Hvaler? Se https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01036337004843 --Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 5. nov. 2018 kl. 15:20 (CET)
- Hei igjen. I Totens bygdebok II (s. 602) står det at han 6. desember 1883 ble innstilt som lærer ved Peterstuen skole i Østre Toten og at han hadde denne posten til han høsten 1894 begynte ved den nyoppretta Seierstad skole. Fiskum er ikke nevnt i bygdeboka.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 5. nov. 2018 kl. 14:23 (CET)
Toten prestegard badstue.jpg
God morgen, Kallrustad! Jeg fant bildet fra Totens bygdebok III av ei badstue. Fint bilde, men jeg er nokså sikker på at ingen noen gang har badet i denne bygningen. Hustypen kalles i mange bygder en kjone og er til å tørke korn i. Jeg eier selv ei gammel badstue i Hemsedal, men folk på gården visste ikke om annen bruk enn til korntørke. Badstuebad gikk av bruk for lenge siden, men bruken som korntørke fortsatte, og navnet ble hengende. Du har ikke plassert bildet i kategorien Hygiene, og det er bra. Men mange vil nok misforstå og tro at det hører til der, når vi nå skal ha dugnad om denslags. Bildet bør få en forklarende tekst. Hilsen fra Lars Roede (Roede) (diskusjon) 5. nov. 2018 kl. 08:45 (CET)
- Hei, og takk for kommentar. Kan godt hekte på en forklarende tekst.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 5. nov. 2018 kl. 09:23 (CET)
- Hei selv, Kallrustad. Takk for tilbakemelding fra Lars Lars Roede (Roede) 5. nov. 2018 kl. 21:50 (CET)
F1 Løes
Takk. Det kommer mer. Mye mer. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 8. nov. 2018 kl. 14:19 (CET)
- Ser fram til det! Lykke til.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 8. nov. 2018 kl. 14:21 (CET)
14th Supercentenarian Seminar
Tid: 28-29 Nov 2019
Sted: Paris
Lenke: https://www.population-europe.eu/event/14th-supercentenarian-seminar
Her burde Lokalhistorisk Institutt baade kunne dele sine funn om norske superhundreaaringer (≥ 110 aar) og tilegne seg ny metodologisk innsikt til bruk i arbeidet. Andreas N. 9. apr. 2019 kl. 12:37 (CEST)
- Takk for tips, Andreas! Dette må vi nok vurdere.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 9. apr. 2019 kl. 12:52 (CEST)
Kategori:Dødsår ukjent
Hei, jeg rettet opp i tvilen du sådde i artikkelen om Marta Opdahl. Hun var nok død før hun ble begravet vil jeg anta. Artikkelen manglet dødsår - noe som var angitt vha Kategori:Dødsår ukjent. I den ligger det trolig mange fler som mangler dødsdata i artiklene. Nytt prosjekt? Mvh Siri Johannessen (Siri J) 22. aug. 2019 kl. 17:06 (CEST)
- Takk for at du fant ut av dette, Siri. Og fint hvis vi kan samarbeide om det nye prosjektet om skinndøde!--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 23. aug. 2019 kl. 07:35 (CEST)
Foreningen Tonica
Hei! Jeg har laget en artikkel som heter Foreningen Tonica. Jeg har også lastet opp et bilde med samme navn. Når jeg skal legge inn bildet, finner ikke opplastingsfunksjonen det. Er det noe feil? Inga Helene Juul 16. sep. 2019 kl. 16:47 (CEST)
- Hei. I orden nå?--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 17. sep. 2019 kl. 08:27 (CEST)
- Ja. Hurra! Er det noe jeg har gjort feil? Skal legge inn bildetekst i løpet av uka. Inga Helene Juul 17. sep. 2019 kl. 08:37 (CEST)
- Kan det ha vært noe så enkelt som et manglende punktum/jpg i stedet for jpeg? Funker i hvert fall nå; fint med bildetekst etter hvert. Ha en fin dag!--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 17. sep. 2019 kl. 08:40 (CEST)
- Ja. Hurra! Er det noe jeg har gjort feil? Skal legge inn bildetekst i løpet av uka. Inga Helene Juul 17. sep. 2019 kl. 08:37 (CEST)
Christian Backer
Hei, hyggelig å ses igjen Trond! jeg lurer på om det kan være feil ti-år på gravsteinen til denne karen og at ft 1910 setter fødeår rett til 1887. Det passer med kollegene i 1910. Ivar Sæther nevner i sitt jubileumsskrift for Gjerdrum at han er fra Eidsberg, og der finner jeg på Bakker guttungen Kristian (Jensen) f. 2.9.1887 (men ingen tilsvarende i 1877). Hva tror du?
- Om det er rett, er han i 1900 sannsynligvis fostersønnen Kristian Jensen f Eidsberg 1887.
- Konfirmasjon Eidsberg 1902 nr. 8 Kristian Jensen på Høie f Bakker 2.9.1887
- Kona er antakelig Signe Beck f Kra 13.12.1892, bosatt Drøbak i 1910, men vigselen blir vanskelig å finne uten flere hint. Håvard Kongsrud (Havre) (diskusjon) 13. jan. 2020 kl. 20:46 (CET)
- Hei Håvard. Ja, det var moro å treffes og prate litt gjerdrumshistorie! Mye tyder på at du har rett når det gjelder fødselsåret. Jeg skal søke litt mer på Nettbiblioteket når jeg skal til NLI neste gang (mandag i neste uke). Har vi flaks, kan det hende at han er omtalt i ei avis i forbindelse med et jubileum f.eks.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 14. jan. 2020 kl. 08:41 (CET)
En artikkel om en person som levde på 1800-tallet..
... er vel alltid å regne som "historisk" og stedstnavn og skrivemåter generelt for navn og uttrykk bør derfor være kildetro. Det er en grunn for at folk skriver som det de gjør og heller lenker til steder og navn skrever i "standardisert" form...
At wikien er et samarbeid er greit det, men at det gjøres endringer som ikke passer til tema i en artikkel, det gjør kun at artikkelforfatterne ikke bryr seg med å fortsette/fullføre artiklene... og det vil bare forringe kvaliteten på dette prosjektet, det er mer enn nok "halvskrevne" og mangelfulle artikler som det er...
- Enig med deg i at kilder er kilder, men så lenge en ikke direkte siterer, er det ingen grunn til å bruke forelda skrivemåter. Da kan vi jo risikere at XX ble «født på Westbergh», men «døde på Vestberg» (hvis denne skrivemåten ble brukt på det tidspunktet, i en kirkebok f.eks.).
- Til slutt: Det er ikke tvil om at vi (og Wikipedia) har mange påbegynte (halvskrevne) artikler, men noe av poenget er jo at andre skal kunne skrive videre på artiklene og gjøre dem bedre. Da er det en fordel at vi har et sett med regler om hvordan artikler skal bygges opp, og har en felles forståelse av hvordan f.eks. stedsnavn skal skrvies. Viser også til artikkelen Normalisering av stedsnavn.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 19. feb. 2020 kl. 08:43 (CET)
Tongjordet
Jeg prøvde å begynne på denne. Når boligbyggingen begynte, står hos Mollgard. Det jeg imidlertid ikke har klart å finne ut er (a) verifisert navneopprinnelse. Det sies at det har med Tangen å gjøre, men har Tangen vært navn på en husmannsplass på stedet? (b) Avgrensning mot "Øvre Gjøvikjordet". Hva er hva? Vet du det? Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 30. jul. 2020 kl. 17:31 (CEST)
- Heisann. Kjapt svar i forbifarten. Tonga (uttales /tånga/) har vært et jorde, muligens en husmannsplass også, under Gjøvik gård, som tidligere ble kalt Nedre Gjøvik. Der har du altså svaret på avgrensinga mot Øvre Gjøvik, altså nabogarden. Når det gjelder boligområdet Tongjordet, brukes nok navnet pr. 2020 om et større område enn det opprinnelige Tongjordet, det vil si at de tilgrensende strøka Gjøvikjordet, Øvre Gjøvik og til og med deler av Kirkeby og Kallerud kan regnes med til Tongjordet. Tonga Vel organiserer visstnok huseierne innafor dette større Tongjordet, som avgrenses av Alfarvegen mot vest og Vestre Totenveg mot sør.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 31. jul. 2020 kl. 08:47 (CEST)
- Når det ikke var en del av Øvre Gjøvik faller ting på plass. Matr1950 opererer med gnr. 61/5 Tangen, mens i for eksempel FT1910 finnes Søndre og Nordre Tangen under gnr. 61. Da skjønner jeg at artikkelen må ligge på Tonga (Gjøvik) med underliggende forklaring av Tongjordet. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 31. jul. 2020 kl. 12:12 (CEST)
- Høres ut som en god plan! Uansett fint at vi får på plass en artikkel, god oppfølging av de foregående om Brusveen og Kallerud. Det er mange lenker til disse, så de var tydeligvis nødvendige!--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 31. jul. 2020 kl. 12:41 (CEST)
- Nå er det på plass. Alt som står kan nok forbedres! Jeg skal prøve å finne et godt kart som viser bygrensa i dette området. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 31. jul. 2020 kl. 21:37 (CEST)
- Flott med artikkel! Glimrende hvis du finner kart.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 3. aug. 2020 kl. 08:41 (CEST)
- Nå er det på plass. Alt som står kan nok forbedres! Jeg skal prøve å finne et godt kart som viser bygrensa i dette området. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 31. jul. 2020 kl. 21:37 (CEST)
- Høres ut som en god plan! Uansett fint at vi får på plass en artikkel, god oppfølging av de foregående om Brusveen og Kallerud. Det er mange lenker til disse, så de var tydeligvis nødvendige!--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 31. jul. 2020 kl. 12:41 (CEST)
- Når det ikke var en del av Øvre Gjøvik faller ting på plass. Matr1950 opererer med gnr. 61/5 Tangen, mens i for eksempel FT1910 finnes Søndre og Nordre Tangen under gnr. 61. Da skjønner jeg at artikkelen må ligge på Tonga (Gjøvik) med underliggende forklaring av Tongjordet. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 31. jul. 2020 kl. 12:12 (CEST)
Veier i Asker
Disse veiene er jo fortsatt veier i Asker, bare i de andre delene av Asker. Jeg laget noen spirer av dem. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 7. sep. 2020 kl. 11:45 (CEST)
- Bra løsning, Morten! Fint at vi kommer i gang med veier i Røyken og Hurum. Samtidig må vi passe på hva som skjer med lenkene til disse når de ikke lenger viser til de opprinnelige veiene i Asker.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 7. sep. 2020 kl. 11:53 (CEST)
FT
Kjipt av FT 1920 henger sånn etter på å bli søkbar. I mellomtida er FT 1910 fortsatt interessant å stupe ned i, se Samtale:Olaf Saksberg. Jeg fant oppføringen ved å søke på konas fornavn og ett år feil fødselsår. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 3. des. 2020 kl. 15:31 (CET)
- Flott, takk! Jeg fant han ikke på noen lettvint måte i 1910, og valgte derfor å opprette artikkelen uten lenke dit. Jeg har faktisk funnet han i den skanna versjonen av 1920-tellinga (ja, det var skuffende at den søkbare versjonen er så forsinka), men må rote han fram igjen. Derfor fortsatt "Under arbeid". Men du kan bare sette inn lenke fra 1910-tellinga i artikkelen.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 3. des. 2020 kl. 15:36 (CET)
Endelig. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 13. nov. 2021 kl. 08:15 (UTC)
- Gledelig nytt! Da er hele Vestoppland (minus Gjøvik?) på plass. Mye av Hedmarken er også lagt ut de siste ukene--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 15. nov. 2021 kl. 07:30 (UTC)
Kategori:Vardal (tidligere kommune)
Forslag til nytt kategoritre. Jeg mener at forslaget er gjennomtenkt og at veksten i antall artikler tilsier at Kategori:x (tidligere kommune) skilles fra stedet med navn x. Det skjedde nylig med Oppegård.
Begrunnelsen er at nedslagsområdet til Kategori:Vardal er altfor omfattende slik kategorienen er nå, fra Hunnshovde til Seval. Det er også mye dobbeltkategorisering ute og går.
- A Kategori:Vardal (tidligere kommune) - inneholder alle matrikkelgardene (per ditt tidligere forslag) samt ordførerliste, evt. artikkel om kommunehuset, kommunale etater og annet som er direkte relatert til kommuneadministrasjon
- Kategori:Vardal - rundt Vardal kirke: halvmånen fra Bråstad/Koll via Åslendet, Vardal/Mustad, Bybrua til Skansen
- Kategori:Breiskallen - også underkategori av Vestre Toten kommune
- Kategori:Hunndalen
- Kategori:Nordbyen (Gjøvik)
- Kategori:Sørbyen (Gjøvik)
- Kategori:Dalborgskolonien
Underkategoriene 1-6 skal da være mer eller mindre gjensidig ekskluderende. Derimot kan de ligge i f.eks. 1 og A, selv om innledningen på kategori A bør presisere at antallet artikler i A begrenses, altså gårder, rådhus, ordførerliste som jeg sa, og ikke for eksempel veger og personer. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 25. jul. 2021 kl. 10:09 (UTC)
- Jeg påtar meg for øvrig å gå gjennom dagens overbefolkede Kategori:Vardal og oppdatere kategorier etter ovenstående oppskrift, så snart du sier ja som jeg håper du vil gjøre. FT 1920 for Vardal ble dessuten nylig sluppet. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 25. jul. 2021 kl. 10:12 (UTC)
- Hei Morten. Jeg er akkurat tilbake fra ferie, og trenger å se litt nærmere på forslaget ditt. I utgangspunktet er jeg enig i hovedgrepet, men er usikker på hvordan kategorien "Vardal" skal avgrenses geografisk. Du får snart et bedre svar fra meg!--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 26. jul. 2021 kl. 06:47 (UTC)
- Hei igjen. På Norgeskart brukes navnet Øverbygda om den sentrale delen av Vardal, altså området rundt Vardal kirke. Jeg har derfor oppretta kategorien Øverbygda (Vardal) og lagt noen artikler og bilder her. Slik kan vi bruke den "gamle" kategorien Vardal uten å skifte navn på den. Ellers er jeg enig i at den pr. i dag er ganske overbefolka, og her må du gjerne gjøre diverse justeringer. --Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 26. jul. 2021 kl. 07:54 (UTC)
- Skal vi da inkludere Skansen, Bybrua, Åslendet og Bråstad i den nye kategorien du lagde?
- Nei, disse tilhører ikke Øverbygda slik området defineres i dag. Se også kategoridefinisjonen jeg har lagt inn.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 26. jul. 2021 kl. 10:00 (UTC)
- Da må de inn i Kategori:Vardal, da? Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 26. jul. 2021 kl. 11:00 (UTC)
- Ja, det er nok det ryddigste. Blir det mer stoff fra hver grend i det gamle Vardal, kan vi opprette nye kategorier.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 26. jul. 2021 kl. 11:05 (UTC)
Da fikser jeg det med tid og stunder slik - men har ikke mer tid i dag.
- Kategori:Vardal (tidligere kommune) - inneholder alle matrikkelgardene (per ditt tidligere forslag) samt ordførerliste, evt. artikkel om kommunehuset, kommunale etater og annet som er direkte relatert til kommuneadministrasjon
- Kategori:Øverbygda (Vardal)
- Kategori:Vardal - resten av halvmånen fra Bråstad/Koll via Åslendet, Mustad, Bybrua til Skansen
- Kategori:Breiskallen - også underkategori av Vestre Toten kommune
- Kategori:Hunndalen
- Kategori:Nordbyen (Gjøvik)
- Kategori:Sørbyen (Gjøvik)
- Kategori:Dalborgskolonien
nes på hedmarken. hei, jeg prøver å lenke den artikkelen som står i lokalwiki til min arikkel om Arnhild Valen-Sendstad, men får den ikke blå...
--KV-S 18. mai 2022 kl. 17:58 (UTC)
- Hei! Nå skal det være i orden. Det hadde sneket seg inn et punktum i lenka.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 19. mai 2022 kl. 06:33 (UTC)
Hans Hansen
Hei
Jeg ser du har skrevet en wiki om Hans Hansen (min tipp-tipp oldefar) f. ca. 1797 og død i 1842. Jeg prøver å finne ut hvem som var hans foreldre. Har du sett noe på dette? Jeg har klart å eliminere ca. 22 av ca. 30 med samme navn født i passende tidsrom. Akkurat nå har jeg mest tro på denne: https://histreg.no/index.php/person/pf01058263001104 Dette pga et DNA-treff. Men et DNA-treff kan gå via andre personer, så det er ikke en 100% sikker løsning.
Arild Maka
- Hei Arild. Tok litt tid før jeg skjønte hvem du mente, men du er sikkert etterkommer etter Hans Hansen Kvernsveen. Det er jeg også! Han er min tipptipptippoldefar, jeg er etterkommer etter sønnen Syver, som flytta til nabobygda Snertingdalen.
- Jeg sto også fast da jeg for et par år siden prøvde å finne foreldrene hans, men det var interessant med DNA-treffet. Det er riktignok et stykke fra Granum i Fluberg til Hogne i Torpa, men en kan jo ikke utelukke at han flytta litt på seg. Kommer tilbake til deg når jeg får sett mer på Hans og kona Berte. Hun ser forresten ut til å ha vokst opp i Torpa: https://histreg.no/index.php/person/pv00000001709741 Du kan også sende en e-post til tnygrd@gmail.com. Helsing fra --Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 10. aug. 2022 kl. 06:46 (UTC)
Unngå eksterne lenker i løpende tekst
Veldig fint å få kommentar med link til hjelpeside. Då kan eg læra korleis det skal gjerast på Lokal-wiki ! Ha ein fortsatt fin dag ! Øyvind Heitmann (Wikarth) (diskusjon) 21. feb. 2023 kl. 07:30 (UTC)
- Takk i like måte! Lykke til.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 21. feb. 2023 kl. 07:35 (UTC)
Side under arbeid
Kan du gå inn på Johan H Heitmann https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Johan_H._Heitmann_(1664–1740)
og sjekka litt og gje litt kommentarar på kva eg bør forandra på ?
Det er nokre avsnitt som ikkje er ferdig, som forfattarskap og kartgalleri.
Veit eg har nokre fælt lange fotnoter, det skal eg ordna opp i.
Men det er heilt sikkert meir.
Takk for hjelp !
Øyvind Heitmann (Wikarth) (diskusjon) 24. feb. 2023 kl. 12:42 (UTC)
- Hei. Artikkelen byrjar å sjå bra ut! Er elles samd i at fotnotane bør kortast ned; det same gjeld avsnittet om "Den gyldne løve og etterspelet". Resten av strukturen er OK. Det er også fint om du - som finpuss - kan gå inn og legge inn fleire lenkjer og gjere om historisk presens til preteritum, fann nokre døme på det siste. Det var det eg så no; du må ha ei riktig god helg! Helsing frå --Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 24. feb. 2023 kl. 13:32 (UTC)
Veldig godt å høyra! Trur kanskje den løva får bli ein eigen artikkel, det blir gjerne litt meir ryddig. God helg til deg og! Øyvind Heitmann (Wikarth) (diskusjon) 24. feb. 2023 kl. 13:36 (UTC)