Hovedbygning og to internatbygninger, sett fra adkomsten fra
Blindernveien.
(2012)
Blindern Studenterhjem i
Oslo har adresse
Blindernveien 41 og ble oppført i
nyklassisisme i årene 1923 til 1925, arkitekt
Nicolai Beer. Det drives som en privat stiftelse. Det var fram til 1976 bare for mannlige beboere, men i dag er det åpent for studenter av begge kjønn og fra alle studieretninger. Hovedbygningen har fellesrom i første etasje og underetasjen og studenthybler i andre etasje. Mot øst er det bygget en lavere sidefløy som i dag er studenthybler, men som opprinnelig ble bygget for ansatte. Mot Problemveien ligger en portbygning som delvis er tjenestebolig for «husfar» og delvis i bruk som studenthybler.
I interiøret finnes det nyklassiske detaljer, som buer og sirkelrammer i matsalen, foajeen og biblioteket. Peisestua er utført i samme stil i mørk brun eik med et forsøk på å skape en gammel, engelsk atmosfære.
Les mer … Nydalens Compagnie omkring 1878. Arbeiderne har stilt seg opp foran veveriet.
Nydalens Compagnie ble opprettet på initiativ av Adam Severin Hiorth og Oluf Nicolai Roll i 1845 som et bomullsspinneri under navnet Nydalens Bomuldsspinderi. Firmaet var i drift fra 1847. Det første interessentskapet besto ellers av fogd Ole Gjerdrum og grosserer Hans Gulbranson.
Garnet ble snart etterspurt, og i
1856 ble bedriften utvidet med et nytt spinneri. I 1858 ble
Peter Petersen (1821–1896) først disponent og fra 1867 direktør som han var fram til sin død. I
1864 ble driften utvidet nok en gang, denne gang med et veveri, arkitekt
Peter Høier Holtermann. Firmaet ble aksjeselskap fra 1867 under navnet Nydalens Compagnie. Driften ble ytterligere utvidet, og i tillegg til spinneriet og veveriet omfattet bedriften renseri, farveri, blekeri og trykkeri. Parallelt med denne prosessen økte også antall ansatte, og i
1909 var Nydalens Compagnie Norges nest største arbeidsplass, med over 1000 ansatte.
Les mer …